Prima dezbatere publică a noului Plan Urbanistic General al Sucevei, o amplă documentaţie de specialitate, care reglementează modul de dezvoltare a municipiului pentru următorii 10 sau chiar 15 ani, a fost primită cu mult interes atât de autorităţile locale, de reprezentanţi ai instituţiilor, dar şi ai organizaţiilor non-guvernamentale, care au fost prezenţi vineri în sala de şedinţe de la etajul 5 al primăriei. Ideile prezentate de specialiştii care lucrează la documentaţia respectivă de patru ani au suscitat mult interes, dar problema traficului rutier, cu care se confruntă fiecare sucevean, zi de zi, a acaparat toată atenţia, stârnind chiar discuţii aprinse şi stări conflictuale.
Cum trebuie şi ce trebuie să se facă în Suceava în următorii 10-15 ani
Pentru cei care vor să construiască ceva în Suceava, PUG-ul este ca un fel de Biblie a urbanismului, care spune ce trebuie făcut în diverse situaţii şi ce nu este permis, fără a mai lăsa loc de interpretări, aşa cum s-a tot făcut din 1996, de când a expirat vechiul PUG, prin intermediul a sute de PUZ-uri (Plan Urbanistic Zonal) şi PUD-uri (Plan Urbanistic de Detaliu), care au făcut un adevărat haos urbanistic în anumite zone.
Tocmai de aceea a apărut nevoia realizării unui nou PUG, care să facă ordine în această privinţă.
Demersul este unul greoi pentru că o astfel de lucrare durează mult, iar perioada de valabilitate este una scurtă.
„Iată că după aproape 4 ani de la iniţierea proiectului de realizare a unui nou Plan Urbanistic General al Sucevei am ajuns în faza dezbaterii publice. A fost un volum foarte mare de muncă, s-au mai adus modificări în legislaţie pe linie de urbanism, dar ne-am adaptat din mers. Acest PUG are un rol foarte important pentru municipalitate, atât în prezent, cât şi în perspectivă, pentru că reglementează unitar dezvoltarea urbanistică, modul de abordare a problemelor de acest gen.
Oricine va veni să facă o lucrare în Suceava trebuie să respecte regulile din acest PUG. Nu mai pot fi interpretări. Autoritatea locală va avea astfel un instrument important la îndemână”, a spus primarul Ion Lungu, care a demarat acest proiect necesar pentru o viziune clară a ceea ce trebuie făcut de acum înainte.
PUG-ul, la care se lucrează de 4 ani, este realizat de arhitectul Constantin Gorcea şi Urban Team Bucureşti, costul acestuia fiind de 800.000 de lei.
Acesta conţine patru etape majore, care au pornit de la analiza situaţiei actuale a oraşului, prin efectuarea a numeroase studii, care identifică problemele existente în multe domenii, venind şi cu soluţii care pot fi puse în practică.
Printre studiile realizate se numără cele referitoare la relaţia cu localităţile învecinate, la zonele construite protejate, o analiză a spaţiilor verzi, a suprastructurii edilitare, un studiu de modernizare a circulaţiei şi a transportului în comun, un studiu de mobilitate şi unul de inundabilitate.
După cum au remarcat şi specialiştii, sistemul actual de circulaţie nu permite dezvoltarea coerentă a municipiului Suceava, probleme deosebite înregistrându-se în special în zona industrială.
Tocmai de aceea au venit cu propuneri de deviere a traficului de tranzit pe relaţia Bucureşti – Botoşani, ruta ocolitoare nr. II fiind una dintre acestea, dar şi alte propuneri, de noi artere de circulaţie, care presupun realizarea a trei noi poduri peste râul Suceava, dar şi noi exproprieri de terenuri sau schimbarea destinaţiei actuale a acestora.
Cum propunerile făcute au suscitat foarte mult interes, cu păreri pro şi contra, unele exprimate destul de „aprins”, primarul Ion Lungu a solicitat o nouă dezbatere, axată doar pe problema mobilităţii.
(31 oct 2015, 13:58:13
Cind mergeti in orasul Botosani, uitati-va ce au facut ei! Uitati-va la trotuare, ce imbinari deosebite au facut ei cu dalele!
La fel de frumos prin piete si parcuri! Mai ales ce parcuri au, de parca te-ai afla in Austria...
Ce frumos sunt aranjate si dotate! La ei se pastreaza deja traditia ca parcurile sa fie cit mai frumoase...si au de toate pina si lac cu barcute....Toata ziua este plin copii, care se joaca in locurile special amenajate cu foarte multa fantezie!...
.Daca am avea si noi arhitecti competenti, devotati orasului dar si muncitori instruiti, altfel ar arata orasul nostru!?....
La noi se face in graba, e pospaiala, de azi pe miine, ca doar merge si asa. Prostimea nu stie sa aprecieze parcurile... si daca stie tace ca sa nu-l supere pe primar.
S-a incercat si la noi ceva, dar totul s-a facut pe fuga, la incropeala, asa ca sa prosteasca lumea.
Pacat de banii multi cheltuiti pe nimicuri si de inconfortul creat pentru noi in acesti ani.
Cind vom avea si la Suceava o conducere inteleapta, cu simtul datoriei si al frumosului?
Si cind se va raspunde pentru lucrul urit si prost facut?