joi, 29 oct 2015 - Anul XX, nr. 252 (6064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Completări necesare

Dosarul „Vîju-Pitisciuc”, o epopee juridică fără sfârşit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul cunoscut şi sub denumirea „Vîju-Pitisciuc” pare o epopee fără sfârşit. Chiar dacă au trecut mai bine de trei ani şi jumătate de când acest dosar a fost înaintat instanţei de judecată, lucrurile nu sunt nici pe departe rezolvate. Practic, în acest moment se reia totul aproape de la zero. Ieri, judecătorul de la Tribunalul Suceava a decis să retrimită dosarul la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava în vederea remedierii neregularităţilor din rechizitoriu. Procurorii DIICOT au termen 5 zile pentru a veni cu aceste noi date solicitate, asta în cazul în care nu vor ataca decizia la Curtea de Apel Suceava.

Chiar şi o astfel de soluţie de atac la instanţa superioară nu va face decât să mai treacă încă o anumită perioadă de timp. Asta pentru că în luna martie a acestui an, Curtea de Apel Suceava a casat soluţia Tribunalului Suceava, din decembrie 2013, şi a trimis dosarul spre rejudecare la prima instanţă.

Într-o primă fază, cei mai mulţi dintre cei implicaţi în acest dosar au primit pedepse cu executare.

Astfel, Alexie Pitisciuc, zis „Vîju”, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, Marian Catrinar a primit şi el 7 ani şi 6 luni de închisoare. În cazul lui Alexandru Constantin Flocea, zis „Ali”, pedeapsa pronunţată a fost tot de 7 ani şi 6 luni de puşcărie, iar pentru Ştefan George Flocea de 5 ani de închisoare. Vasile Flocea, zis „Plăcintă”, a primit şi el 5 ani cu executare în acest dosar, în timp ce Eugen Miftodie Lucuţar a fost condamnat tot la 5 ani cu executare.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi Ionel Marius Şecman, zis „Copilu”, la 7 ani şi 6 luni cu executare, iar Cristi Costel Hurjui a primit 5 ani cu executare, în timp ce Ionel Flocea, zis „Plai”, a fost condamnat la 6 ani de puşcărie.

Au fost pronunţate şi condamnări cu suspendare. Astfel, Ilie-Iulian Ţîfui a primit 3 ani cu suspendare, la fel cum s-a întâmplat şi cu Laurenţiu-Constantin Lehaci, Marinel Creuco, Vasile Creuco, Ionica Ecaterina Chiriac, Toader Flutur, respectiv Ionel Flocea, zis „Bombonel”.

După cum spuneam, toate aceste condamnări au fost casate, iar dosarul este acum în rejudecare la Tribunalul Suceava.

 

Ce spun procurorii

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională s-a constituit la începutul anului 2008, iar în ultimii ani a comis zeci de fărădelegi pe raza localităţilor Gura Humorului, Frasin, Stulpicani, de la şantaj, lipsire de libertate, tâlhării, violuri etc.

Procurorii DIICOT susţin că membrii grupării „au creat un sentiment de panică în zona de acţiune, inclusiv pe fondul lipsei de ripostă şi fermitate a organelor locale de poliţie”.

„Membrii grupării îşi exercitau controlul asupra acestor zone, unde, prin folosirea forţei şi a ameninţărilor percepeau <taxe de protecţie> şi <taxe de şmecher> mai multor categorii de persoane (administratori de societăţi comerciale, transportatori de persoane, mici întreprinzători etc.)”, se arată în rechizitoriul care cuprinde nu mai puţin de 261 de pagini.

Şefii grupării, se arată în actele înaintate instanţei de judecată, erau fraţii Alexie Pitisciuc, zis „Vîju”, şi Gheorghe Pitisciuc, alias „Vîju cel mic”.

„Locotenenţii” acestora erau Alexandru Constantin Flocea, zis „Ali”, şi Ştefan George Flocea, zis „Pletosul”, iar cel de-al treilea palier al reţelei de crimă organizată era format din Marian Catrinar, Vasile Tiberiu Flocea, zis „Baia”, Sorin Nicolae Bădean, Ovidiu Ionuţ Flocea, Vasile Ostanschi, Ionel Flocea şi Mihai Ciprian Dumbravă.

Mare parte dintre membrii grupării au fost cercetaţi şi în alte câteva zeci de dosare penale. Aproximativ 70 de dosare în perioada 2008-2011, dosare înregistrate la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, care nu au mai ajuns în instanţă, ca urmare a împăcării părţilor sau retragerii plângerilor prealabile.

Anchetatorii susţin că au existat multe alte victime care nu au mai sesizat autorităţile de frica repercusiunilor membrilor grupării, situaţie care i-a încurajat pe aceştia în continuarea fărădelegilor, creându-le impresia că nu pot fi atinşi de braţul legii.

 

Bătut cu bâte de baseball, pentru că fiica sa a reclamat o tentativă de viol la poliţie

Una dintre faptele pentru care vor răspunde în faţa judecătorilor s-a petrecut pe data de 16 mai 2010, atunci când patru membri ai grupării, George Ştefan Flocea, Vasile Tiberiu Flocea, Ionel Flocea şi Vasile Ostanschi, l-au bătut pe un bărbat din Stulpicani. Motivul a fost răzbunarea, pentru că fiica bărbatului bătut a depus plângere penală după ce a fost victima unei tentative de viol comise în 2007 de Gheorghe Pitisciuc, alias „Vîju cel mic”, şi de alţi doi amici de-ai acestuia.

În timpul cercetărilor privind reclamaţia de tentativă de viol, se arată în rechizitoriu, familia victimei a fost ameninţată să renunţe la plângere.

Tot în luna mai a anului 2010, se arată în rechizitoriul DIICOT Suceava, inculpaţii Alexandru Constantin Flocea şi Marian Catrinar i-au cerut unui bărbat din Stulpicani suma de 700 de lei, reprezentând „taxă de protecţie”.

Pentru că nu a vrut să le plătească, cei doi inculpaţi, alături de un al treilea, Ionel Remus Şecman, i-au lovit maşina bărbatului şantajat cu bâte de baseball şi pietre, valoarea distrugerilor fiind estimată la 4.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul „Vîju-Pitisciuc”, o epopee juridică fără sfârşit.
 Vizualizări articol: 2752 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dosarul „Vîju-Pitisciuc”, o epopee juridică fără sfârşit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cidrul anti-mahmureală al bunicului O băutură nealcoolică simplă, sănătoasă, plăcută la gust și complet naturală se poate obține cu ușurință acasă, după metoda bunicilor, folosită și astăzi prin gospodăriile de la sat. Chiar dacă timpul de așteptare pare mult prea lung pentru... Citeşte