Desemnarea unui operator de salubrizare menajeră a Sucevei pentru o perioadă de minim 12 ani, blocată de luni de zile din cauza contestaţiilor care se tot depun la CNSC de unul dintre competitori, ar putea fi soluţionată doar dacă instanţele se vor pronunţa clar în această privinţă.
La această concluzie a ajuns conducerea municipalităţii sucevene după ce, la 8 luni de la demararea procedurilor de încredinţare a acestui serviciu public unui operator privat, licitaţia este blocată de contestaţiile care se depun una după alta.
„Pe 18 martie a fost pus pe SEAP caietul de sarcini al licitaţiei în care principalul punct era îngroparea a 145 de puncte de colectare a deşeurilor, pe 24 aprilie a fost demarată licitaţia, pe 3 iulie a fost desemnat câştigătorul, pe 13 iulie s-a depus o contestaţie din partea Rosal la CNSC, pe 13 august a venit o decizie de reevaluare a ofertelor, pe 31 august a fost desemnat din nou acelaşi câştigător, iar la început de septembrie a fost contestată şi această decizie a comisiei de licitaţie. Abia ieri a venit un răspuns de la CNSC prin care spune să facem o nouă reevaluare a ofertelor”, a spus miercuri viceprimarul Lucian Harşovschi, care a făcut ieri un scurt istoric al licitaţiei de salubrizare menajeră.
În prezent, municipalitatea suceveană are două variante la dispoziţie – fie să pună în aplicare decizia CNSC în maxim 15 zile de la primirea acesteia, fie să o conteste, la Curtea de Apel, în maxim zece zile de la primirea ei.
„Orice am face noi, ce decizie s-ar lua, ne vom trezi oricum cu o nouă contestaţie la CNSC. Cred că cel mai bine ar fi să se meargă în instanţă, să tranşăm odată, definitiv, problema concesionării serviciului de salubrizare menajeră pe 12 ani”, a concluzionat Harşovschi, care este responsabil de activitatea de salubrizare a Sucevei.
Câştigătorul licitaţiei de salubrizare menajeră a Sucevei este asocierea de firme Florconstruct – Diasil, care prestează şi acum acest serviciu, temporar, în vreme ce contestaţiile depuse până acum la CNSC vin din partea Rosal, care a prestat anterior acest serviciu, o lungă perioadă de timp.
Până când nu se lămureşte clar cu cine semnează Primăria Suceava contractul de salubrizare menajeră pe 12 ani, nu se poate pune în aplicare măsura de îngropare a punctelor de colectare a deşeurilor, dorită de mulţi suceveni.