Trei proiecte de cercetare aparţinând studenţilor de la Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV) şi elevilor de la Colegiul de Industrie Alimentară vor reprezenta Suceava la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret.
Aflat la cea de-a XIII-a ediţie, evenimentul este organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în perioada 18-22 noiembrie, la Complexul Expoziţional Romexpo, Bucureşti.
25 de invenţii se regăsesc pe lista proiectelor selectate pentru participarea la evenimentul din acest an.
Universitatea „Ştefan cel Mare” s-a calificat cu proiectele „Dispozitiv de identificare a imperfecţiunilor lemnului” (prof. Călin Ciufudean, Gheorghe Cătălin Chiorescu, Marian-Ciprian Pavăl) şi „Sistem pentru evaluarea nivelului de concentrare pe baza semnalului electroencefalografic” (prof.Laurenţiu Dan Milici, Andrei Alexandru Bărăscu, Pavel Popescu, Alina Milici).
Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava s-a calificat cu proiectul „Sistem cromatografic destinat îmbunătăţirii proceselor de marketing” (Olivia Macovei, Alexandru Petru Andruşca, Sebastian Mihai Bejinariu).
Tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, din toată ţara, pasionaţi de cunoaştere şi dezvoltare ştiinţifică, îşi vor expune invenţiile la Romexpo. Potrivit organizatorilor, această iniţiativă îşi propune să ofere o abordare mai largă a noţiunilor de inventică şi creativitate şi să îndrepte atenţia tinerilor spre o societate a viitorului.
Patru proiecte de cercetare ale studenţilor USV, premiate în 2014
Patru proiecte de cercetare aparţinând studenţilor de la USV au obţinut două premii II, un premiul III şi un premiu special la salonul de anul trecut.
Totodată, universitarul sucevean conf. dr. ing. Dan Milici a fost distins cu un premiu special pentru activitatea pe care o desfăşoară în vederea susţinerii tinerilor cercetători.
Cu premiul al II-lea a fost recompensat proiectul „Life finder – Sistem pentru localizarea victimelor catastrofelor naturale”, invenţie ce poartă semnătura masterandului Abel Lucian Torac Mitric, acesta fiind coordonat de prof. Călin Ciufudean. Tot premiul al II-lea au obţinut Vlad Mihai Plăcintă şi Andreea Alexandra Plăcintă, coordoonaţi de Dan Milici, cu proiectul „Sistem portabil pentru evidenţierea stărilor emoţionale”.
„Sistem versatil computerizat pentru evaluarea performanţelor umane în cadrul antrenamentelor sportive şi de recuperare a bolnavilor”, realizat de Andrei Alexandru Bărăscu şi Pavel Popescu, sub coordonarea prof. Laurenţiu Dan Milici, a primit premiul al III-lea.
Premiu special a fost adjudecat de proiectul „Sistem pentru evitarea blocajului în trafic a autovehiculelor de intervenţie” (prof. Călin Ciufudean, Dragoş Bogdan Drelciuc, Ioan Casian Ignătescu).