Numărul sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare al municipiului a devenit, pentru prima dată, mai mic decât al celor care se încălzesc cu sisteme individuale, fie ele centrale pe gaz metan, sisteme electrice, centrale pe lemne, cărbuni sau combustibili lichizi.
Această situaţie îngrijorătoare, care pune sub semnul întrebării existenţa sistemului centralizat de termoficare, în lipsa unor măsuri care să determine abonaţii să nu se mai debranşeze, a fost prezentată ieri, de primarul Ion Lungu, în cadrul şedinţei cu asociaţiile de proprietari, convocată după o pauză de trei luni.
„ Astăzi este pentru prima dată când numărul abonaților la sistemul centralizat este mai mic decât al celor care au alte sisteme de încălzire. 48,28% dintre locuințele din municipiu sunt racordate la sistemul centralizat, iar 50,5% au alte sisteme de termoficare”, a spus Ion Lungu.
Acesta s-a arătat revoltat de faptul că 1,22% dintre locuinţe sunt debranșate de la rețeaua orașului și nu au nici o sursă de încălzire, ceea ce contravine prevederilor legale, care obligă proprietarul să îşi asigure căldura printr-un alt sistem, pentru a nu afecta echilibrul termic al imobilului în care locuieşte.
Înclinarea balanţei în favoarea celor debranşaţi de la sistemul centralizat vine ca urmare a unui puternic val de debranşări în vara acestui an, cauzat de lipsa de siguranţă a populaţiei în privinţa asigurării acestor importante utilităţi – căldură şi apă caldă, odată cu intrarea în faliment a Termica.
Practic, în acest an aproape 1.500 de apartamente au fost debranşate de la sistemul centralizat, majoritatea proprietarilor optând pentru montarea de centrale de apartament.
„Trebuie să facem front comun cu operatorul de distribuție să aducem înapoi abonații la sistemul centralizat”, consideră primarul Ion Lungu, care a explicat că sistemul devine mult mai eficient, și pentru municipalitate, dar și pentru cetățeni, dacă numărul abonaților este mai mare.
Pe de altă parte, viceprimarul Lucian Harșovschi consideră că în prezent sucevenii racordaţi la sistemul centralizat nu sunt trataţi în mod egal cu cei debranşaţi, care au alte sisteme de încălzire, pentru că din taxele şi impozitele plătite de toţi se subvenţionează căldura de care beneficiază doar o parte a populaţiei, aflată acum în minoritate.
„Va trebui la un moment dat să luăm o decizie în așa fel încât să nu facem diferențe între cetățenii municipiului Suceava”, a spus Harșovschi, care solicită eliminarea subvenției date de primărie pentru păstrarea gigacaloriei la un preţ mic, la jumătate din costul real, pentru a nu se mai face diferențe între cetățeni. El a menţionat că persoanele care au venituri mici beneficiază de subvenția de la Guvern, încât nu ar trebui subvenţionat preţul gigacaloriei.
(28 oct 2015, 12:15:25