Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 28 oct 2015 - Anul XX, nr. 251 (6063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie îngrijorătoare

Mai puţin de jumătate din locuinţele din Suceava mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare al municipiului a devenit, pentru prima dată, mai mic decât al celor care se încălzesc cu sisteme individuale, fie ele centrale pe gaz metan, sisteme electrice, centrale pe lemne, cărbuni sau combustibili lichizi.

Această situaţie îngrijorătoare, care pune sub semnul întrebării existenţa sistemului centralizat de termoficare, în lipsa unor măsuri care să determine abonaţii să nu se mai debranşeze, a fost prezentată ieri, de primarul Ion Lungu, în cadrul şedinţei cu asociaţiile de proprietari, convocată după o pauză de trei luni.

„ Astăzi este pentru prima dată când numărul abonaților la sistemul centralizat este mai mic decât al celor care au alte sisteme de încălzire. 48,28% dintre locuințele din municipiu sunt racordate la sistemul centralizat, iar 50,5% au alte sisteme de termoficare”, a spus Ion Lungu.

Acesta s-a arătat revoltat de faptul că 1,22% dintre locuinţe sunt debranșate de la rețeaua orașului și nu au nici o sursă de încălzire, ceea ce contravine prevederilor legale, care obligă proprietarul să îşi asigure căldura printr-un alt sistem, pentru a nu afecta echilibrul termic al imobilului în care locuieşte.

Înclinarea balanţei în favoarea celor debranşaţi de la sistemul centralizat vine ca urmare a unui puternic val de debranşări în vara acestui an, cauzat de lipsa de siguranţă a populaţiei în privinţa asigurării acestor importante utilităţi – căldură şi apă caldă, odată cu intrarea în faliment a Termica.

Practic, în acest an aproape 1.500 de apartamente au fost debranşate de la sistemul centralizat, majoritatea proprietarilor optând pentru montarea de centrale de apartament.

„Trebuie să facem front comun cu operatorul de distribuție să aducem înapoi abonații la sistemul centralizat”, consideră primarul Ion Lungu, care a explicat că sistemul devine mult mai eficient, și pentru municipalitate, dar și pentru cetățeni, dacă numărul abonaților este mai mare.

Pe de altă parte, viceprimarul Lucian Harșovschi consideră că în prezent sucevenii racordaţi la sistemul centralizat nu sunt trataţi în mod egal cu cei debranşaţi, care au alte sisteme de încălzire, pentru că din taxele şi impozitele plătite de toţi se subvenţionează căldura de care beneficiază doar o parte a populaţiei, aflată acum în minoritate.

„Va trebui la un moment dat să luăm o decizie în așa fel încât să nu facem diferențe între cetățenii municipiului Suceava”, a spus  Harșovschi, care solicită eliminarea subvenției date de primărie pentru păstrarea gigacaloriei la un preţ mic, la jumătate din costul real, pentru a nu se mai face diferențe între cetățeni. El a menţionat că persoanele care au venituri mici beneficiază de subvenția de la Guvern, încât nu ar trebui subvenţionat preţul gigacaloriei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai puţin de jumătate din locuinţele din Suceava mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.
 Vizualizări articol: 2566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mai puţin de jumătate din locuinţele din Suceava mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ingrijorare? trimis de
(28 oct 2015, 12:15:25
Nu mai fiti asa ingrijorati. Era la mintea cocosului ca oamenii se vor debransa, Nu numai incertitudinea de a avea sau nu apa calda si caldura este cauza debransarilor ci si pretul ridicat al gigacaloriei. Nu este posibil ca eu sa-mi produc apa calda si caldura la un pret mai mic decat un sistem centralizat. Buba e la voi ce ati gestionat sistemul de incalzire in ultimii ani.
1.1  RE: Ingrijorare? trimis de
(28 oct 2015, 12:58:51
Bine, dar nu se stie ce planuri are Thermonet, ce va face pentru ca sistemul sa devina performant, ca la E-on Gaz!

De asemenea, ar trebui sa ne anunte ce ginduri are cu pretul gigacaloriei. Am stat sub spectrul maririi pretului in fiecare luna, cit am fost la Termica.

E bine sa stim ce va face Thermonet, sa ni se spuna din timp pentru ca sa fim in cunostinta de cauza, sa alegem din timp sistemul cel mai avantajos si mai competitiv.

1.2  RE: Ingrijorare? trimis de
(28 oct 2015, 13:00:11
S-a pierdut încrederea în autorităţile locale.

Si asta ca urmare a diferenţelor dintre aşteptările cetăţenilor şi realizările conducătorilor, atât la nivel personal, cât şi la nivel comunitar, între societatea civilă şi cea politică

1.3  RE: Ingrijorare? trimis de
(28 oct 2015, 14:54:16
E-ON a cumparat avantajos de la stat sisteme de distributie a gazelor contorizate pe fiecare consumator in parte, cu posibilitatea decuplarii oricarui consumator rau platnic, la fel ca si la distributia energiei electrice, numai ca la distributia gazelor si a energiei electrice exista CONCURENTA. Cu mai multi ani in urma E-ON a dorit sa participe si la privatizarea Termica ( CET ), cu intreg sistemul de transport si distributie, dar cand au vazut intreaga imbarligatura creata de primaria Suceava cu terenul de la Termica, cu procese pe rol inca de atunci, s-au lasat pagubasi si uite-asa a aparut Adrem Invest care impreuna cu edilul Sucevei au monopolizat sistemul de termoficare din Suceava.
1.4  RE: Ingrijorare? trimis de
(28 oct 2015, 20:28:41
Este foarte posibil ca eu sa imi produc apa calda la un pret mult mai mic decat cel produs de sistemul centralizat. Explicatia este simpla: in sistemul privat platesc doar apa rece, gazul, curentul electric si... centrala. Atat si nimic mai mult. In sistemul centralizat, platesc toti intermediarii impreuna cu neamurile lor care sunt angajate pe salarii nesimtit de mari.
2.   Problema de sistem trimis de
(28 oct 2015, 12:35:48
Cum sa nu-si piarda increderea consumatorii din sistemul centralizat de termoficare daca prima intentie a edilului si a firmei Thermonet, imediat dupa negocierea preluarii transportului si distributiei a fost de a mari pretul gigacaloriei? Ce siguranta mai pot avea consumatorii de la o firma ce detine monopolul in acest domeniu acum in Suceava? Edilul ar trebui sa faca front comun si sa treaca primaria in primul rand la sistemul centralizat si apoi sa faca propaganda in favoarea unei firme private interesata doar de profit. Echilibrul termic al imobilului este afectat nu numai de cei nevoiasi, debransati, fara alta sursa de incalzire, ci in cea mai mare masura de numarul mare al celor debransati cu centrale de apartament sau alte surse de incalzire, care nu locuiesc in apartamentele respective ( plecati in strainatate, etc…).
3.   Problema de sistem trimis de
(28 oct 2015, 12:36:49
Edilul Sucevei trebuia sa aiba mare grija ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa, in faliment si sistemul de termoficare din Suceava sa nu fie periclitat grav ca acum. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet, are mari avantaje tehnico – economice.
4.   Problema de sistem trimis de
(28 oct 2015, 12:37:53
primarul Sucevei nu a facut altceva decat sa puna pe tava termoficarea Sucevei firmei Adrem Invest, principal actionar la negustorul castigatorThermonet si Bioenergy, dupa ce primaria si marii diriguitori ai termoficarii din Suceava au decapitalizat si impins spre faliment Termica Suceava. Concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul de la Termica, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece noul operator Thermonet cu actionarii sai Adrem Invest si Elsaco Botosani, nici Bioenergy a carei actionar este tot Adrem Invest si nimeni inafara de Termica nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia electrica de inalta tensiune de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai putea obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica, exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
5.   Problema de sistem trimis de
(28 oct 2015, 12:39:06
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet, firma care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc...Pana si directori lucratori de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata Bioenergy a carei actionar este Adrem Invest. De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, salariatii de acolo, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
5.1  RE: Problema de sistem trimis de
(29 oct 2015, 10:35:29
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule... La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava, dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum umbla pentru a ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Thermonet, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat in special in incinta CET Suceava.
5.2  RE: Problema de sistem trimis de
(29 oct 2015, 10:36:41
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
6.   Problema de sistem trimis de
(28 oct 2015, 12:42:57
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata
7.   Problema de sistem trimis de
(28 oct 2015, 12:43:57
Cei care n-au avut bani pentru instalarea unei centrale, au ramas consumatori captivi, la discretia unor "oameni de bine", cum ar fi primarul sau cei de la Thermonet, respectiv Adrem Invest si Elsaco Botosani. Foarte multe echipamente de contorizare din scarile de bloc sunt de provenienta Elsaco Botosani cu mari suspiciuni in ce priveste corectitudinea masurarii si deja a fost o intentie de crestere a pretului energiei termice la locatari.
8.   Problema de sistem trimis de
(28 oct 2015, 12:47:17
In sediul primariei Suceava incalzita cu centrala proprie este o caldura aproape insuportabila, insa diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava, unii dintre ei mari specialisi in frigotehnica, cu centrale de apartament si bine platiti, inteleg mai greu necazurile oamenilor, a copiilor care ingheata de frig prin gradinite si ne aburesc cu contracte intre Thermonet si asociatiile de locatari.
9.   Ca sa fiu finutz ... trimis de
(28 oct 2015, 14:28:13
Am sa zic ca primarul nostru a fost lipsit de viziune cand a investit aiurea in sistemul de termoficare. Ceea ce nu e clar e cumde a fost lipsit de viziune cand exemple nenumarate putea fi luate in calcul. In ROMANIA doar 16% din localitatile care aveau incalzire centrala mai pastreaza acest sitem evident falimentar in cazul oraselor mici si in moarte clinica, cum e si Suceava. Abia mai rezista Bucuresti, Brasov, Cluj, etc.
Ciudat e insa si faptul ca in ceea ce priveste investitiile proprii lui Lungu i-a mers bine. Vedeti numai cate donatii are catre familie acest bugetar, dupa cum reiese din declaratiile de avere, sau ce ditamai proprietati are.
Asta e, daca suntem departe de DNA Bucuresti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei