Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 28 oct 2015 - Anul XX, nr. 251 (6063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Fost director de bancă, trimis în judecată pentru complicitate la o înşelăciune de 138.600 de franci elveţieni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat finalizarea anchetei penale, cu rechizitoriu de trimitere în judecată, într-un dosar privind o înşelăciune de 138.600 de franci elveţieni, sumă care reprezintă un credit luat de la o bancă cu documente falsificate. Pe lista inculpaţilor apare şi Gheorghina Geta Iordache, fost director al Agenţiei Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA, care a mai fost trimisă în judecată şi condamnată pentru falsuri prin care a prejudiciat banca la care a lucrat cu sume de ordinul sutelor de mii de euro.

 

Cum s-a luat creditul: salariul de bază, modificat din pix de la 860 la 6.800 de lei

Faptele din dosarul la care facem referire vizează un contract de credit încheiat pe 9 septembrie 2008, între SC Volksbank România SA şi inculpata Mirela Elena Curcă, cea care a fost beneficiarul din acte al sumei încasate ilegal. În ziua respectivă a fost încheiat contractul de credit privind împrumutul sumei de 138.600 CHF, pentru o perioadă de 242 de luni. Pentru a putea lua creditul, femeia a prezentat înscrisuri din care rezulta că a obţinut venituri în calitate de angajată a unei societăţi. „Cheia” obţinerii creditului a fost un contract individual de muncă din care rezulta că Mirela Elena Curcă are, de pe 1 august 2007, salariul de bază modificat de la 860 de lei la suma de 6.800 de lei.

În realitate, după efectuarea de verificări, a rezultat că inculpata a avut calitatea de angajată a acelei societăţi, însă încetase anterior raporturile de muncă, astfel că nu era eligibilă pentru a accesa creditul bancar. Practic, contractele în baza cărora a accesat creditul erau falsuri grosolane, făcute după un contract mai vechi pe care l-a avut femeia.

 

Cine a falsificat contractul de muncă

După ce au descoperit falsurile, anchetatorii au ajuns la al doilea inculpat din acest dosar, Constantin Moraru, care a mai fost anchetat pentru fapte asemănătoare. Acesta ar fi fost cel care a falsificat înscrisurile prin care Mirela Elena Curcă a obţinut acel credit.

„În baza unui  raport de expertiză s-a stabilit că semnăturile de pe fiecare din cele patru file ale contractului de muncă, din dreptul menţiunii conform cu originalul, de pe copia actului adiţional la contractul de muncă şi cea de pe adeverinţa de venit la rubrica <Preşedinte / Director general> au fost executate de inculpatul Moraru Constantin. De asemenea, menţiunile <conform cu originalul> de pe cele patru file ale copiei contractului de muncă şi de pe copia actului adiţional la contractul de muncă au fost executate tot de acesta”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Faptele de care este acuzată Gheorghina Geta Iordache, din postura de director al agenţiei bancare

Pentru ca înşelăciunea să poată fi realizată până la capăt, în ecuaţie, arată procurorii, a intrat şi Gheorghina Geta Iordache,  în calitate de director al Agenţiei Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA la vremea comiterii faptelor. Pentru eligibilitatea creditului a fost nevoie şi de o garanţie (ipotecă), beneficiara garantând creditul cu un teren în suprafaţă de 15.123 mp teren fânaţ amplasat în comuna Dorna Arini, proprietatea unei persoane care nu a fost pusă sub acuzare în acest dosar. 

Astfel, cum rezultă din sesizarea efectuată de reprezentanţii Volksbank România, ipoteca pe acest bun a fost radiată, printr-o adresă aparent emisă de reprezentanţii Sucursalei Vatra Dornei, deşi unitatea bancară nu şi-a dat acordul pentru o astfel de acţiune, întrucât obligaţiile contractuale nu fuseseră stinse. Cea care ar fi radiat această ipotecă, în scopul vădit al favorizării infractorului, este Gheorghina Geta Iordache, susţin procurorii.

„Fapta inculpatei Iordache Gheorghina Geta care, în calitate de director al Agenţiei Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA, acţionând în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a întocmit în fals adresele prin care se comunica acordul SC Volksbank România de radiere a ipotecilor instituite asupra bunurilor imobile aparţinând numitului C. D. (pentru garantarea creditelor contractate prin contract de credit de inculpata Curcă Mirela Elena), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de <fals în înscrisuri sub semnătură privată> şi infracţiunii de <înşelăciune>", au stabilit procurorii.

Pentru probarea faptei, anchetatorii au dispus un raport de constatare criminalistică întocmit de specialişti ai IPJ Suceava, prin care s-a stabilit că semnătura din adresa de radiere a fost executată de inculpata Gheorghina Geta Iordache. 

În ceea ce o priveşte pe beneficiara creditului, Mirela Elena Curcă, aceasta a fost trimisă în judecată pentru infracţiunea de înşelăciune, în timp ce Constantin Moraru va fi judecat pentru infracţiunea de „complicitate la înşelăciune”.

 

Prejudicii foarte mari, dar închisoare cu suspendare

Fosta directoare de sucursală a băncii prejudiciate, Gheorghina Geta Iordache, a fost condamnată latrei ani de închisoare, cu suspendare, şi un termen de încercare de cinci ani, iar soţul acesteia, Gavril Iordache, a fost condamnat la doi ani şi șase luni de închisoare, tot cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni, într-un dosar în care au fost trimise în judecată pentru fapte asemănătoare 15 persoane. Gheorghina Geta Iordache a fost trimisă în judecată sub acuzaţia că a falsificat înscrisuri, inducând în eroare unitatea bancară pentru radierea unei ipoteci asupra unui imobil proprietate, având drept consecinţă producerea unui prejudiciu total de 357.223 de euro. 

Cei doi soţi Iordache au fost obligaţi de judecători la plata sumei de aproape 294.000 de euro către partea prejudiciată şi li s-a impus sechestru asigurător pe bunuri.

Cu această condamnare cu suspendare în spate, dacă noile acuzaţii vor rămâne în picioare, fostul director riscă să primească o condamnare cu executare.

Dosarul în care vor fi judecaţi cei trei inculpaţi îşi va consuma prima fază la Judecătoria Vatra Dornei. Cei trei se bucură încă, în această fază a anchetei, de prezumţia de nevinovăţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fost director de bancă, trimis în judecată pentru complicitate la o înşelăciune de 138.600 de franci elveţieni.
 Vizualizări articol: 5876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Fost director de bancă, trimis în judecată pentru complicitate la o înşelăciune de 138.600 de franci elveţieni4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei