Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 28 oct 2015 - Anul XX, nr. 251 (6063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

“Stop Bullying!”

Curs de formare în Polonia pentru reprezentanţii mai multor asociaţii care lucrează cu tineri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membri ai Asociaţiei Şcolare Sucevene pentru Educaţie şi Dezvoltare (ASSED)  au participat, în perioada 5-10 octombrie, la activitatea de formare Erasmus Plus KA1 cu tema „Stop Bullying!”, dedicată personalului care lucrează cu tineri. Formarea a avut loc în localitatea Kazimierz Dolny din Polonia. Coordonatorii proiectului de mobilitate au fost membrii Fundaţiei po Drugie din Varşovia, o organizaţie cu multă experienţă în domeniul fenomenelor de violenţă manifestate în rândul adolescenţilor şi tinerilor.

După cum ne-a declarat profesoara Maria Teodoreanu, preşedinte al Asociaţiei Şcolare Sucevene pentru Educaţie şi Dezvoltare (ASSED), "scopul acestui proiect a fost îmbunătăţirea şi exersarea strategiilor de educaţie non-formală pentru prevenirea violenţei şi în mod special a bullyingului, care înseamnă manifestarea violenţei între persoane care desfăşoară aceeaşi activitate, în special în mediul şcolar”.

Proiectul a reunit 21 de participanţi, din şase organizaţii: po Drugie – Polonia, Futuro Digitale – Italia, Kindersprachbrücke – Germania, RCR – Slovenia, Sorged – Turcia şi ASSED – România. Din partea ASSED au participat: profesor Violeta Iacentiuc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, profesor Monica Lepcaliuc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, şi profesor Alina Creţu, Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava.

 

Vizitarea unei închisori din Varşovia

În prima zi, participanţii au avut ocazia să se cunoască în registru non-formal, prin participarea la activităţi de spargere a gheţii şi de consolidare a grupului. Fiecare organizaţie a fost prezentată din perspectiva valorilor, activităţilor şi a profilului acestora. Ziua următoare a fost dedicată conceptualizării şi abordării structurate a fenomenului de bullying (definiţie, context social, semne, simptome, tipuri de violenţă, experimente sociale), activitate realizată într-un mod profesionist de Malgosia Dziewanowska, profesor de criminalistică la Universitatea din Varşovia.

În cea de-a treia zi, participanţii au avut parte de experienţa unică şi emoţionantă a vizitării unei închisori din Varşovia, precum şi a unui centru de reabilitare pentru fete şi a unui centru de reeducare pentru băieţi. „Am remarcat faptul că statul polonez oferă şansa la o viaţă mai mult decât decentă chiar şi celor care s-au abătut de la o normă stabilită prin lege. Interacţiunea directă cu adolescenţii cu probleme a fost o experienţă unică, iar activităţile non-formale desfăşurate în timpul vizitelor au adus zâmbete sincere pe feţele tuturor”, ne-a spus profesoara Violeta Iacentiuc.

 

Ateliere de lucru, formatori

Pe agenda următoarelor două zile au figurat atelierele de lucru pregătite de fiecare organizaţie participantă. Astfel că, din simpli cursanţi, toţi participanţii au îndeplinit şi rolul de formatori, fiecare echipă venind cu o abordare nouă şi originală a fenomenului de bullying în maniere pe cât de diferite pe atât de interesante: „Violenţa şi dependenţa” (Turcia), „Şcoala – un mediu în care se manifestă violenţa” (România), „Între competiţie şi violenţă” (Slovenia), „Cyber-bullying” (Italia), „Abordare din perspectivă inedită a actelor de bullying (<no blame aproach>)” Germania.

Profesoara Monica Lepcaliuc, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, ne-a spus că în cadrul întâlnirii din Polonia „a avut loc un adevărat schimb de experienţă, din fiecare workshop toţi având de învăţat metode noi şi bune-practici în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenelor de violenţă. Competenţele asimilate au fost recunoscute prin certificate Youthpass”.

La seara culturală ce a urmat, participanţii au avut plăcuta sarcină de a prezenta cartea de vizită a ţării din care provin, într-o atmosferă deschisă şi prietenoasă. Activitatea de formare la care au participat cele trei cadre didactice sucevene a cuprins, după cum a explicat profesoara Alina Creţu, de la Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava, un program dens şi variat, în context non-formal, care a adus tuturor multe informaţii, metode şi tehnici de gestionare eficientă a cazurilor de bullying. De asemenea, reunirea a şase organizaţii europene a condus la stabilirea de noi contacte în speranţa derulării unor viitoare proiecte Erasmus Plus.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curs de formare în Polonia pentru reprezentanţii mai multor asociaţii care lucrează cu tineri.
 Vizualizări articol: 1379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Curs de formare în Polonia pentru reprezentanţii mai multor asociaţii care lucrează cu tineri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei