La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a desfăşurat, sâmbătă, 24 octombrie, seminarul „Europa pentru TINEri”, eveniment la care peste 20 de tineri au înţeles cum funcţionează instituţiile europene şi ce oportunităţi le sunt destinate acestora. Caravana evenimentelor de informare organizate de promotorii pentru democraţie europeană a ajuns în acest sfârşit de săptămână şi la Suceava. Acest eveniment a vizat informarea tinerilor din Suceava cu privire la modul de funcţionare a Uniunii Europene, oportunităţile profesionale din cadrul instituţiilor europene, precum şi alte mobilităţi de care aceştia pot beneficia (atât ca studenţi, cât şi ca tineri sau mai apoi ca lucrători). S-au avut în vedere programe precum Erasmus+, Eures (inclusiv facilitatea „Primul meu loc de muncă EURES”) şi Erasmus pentru tineri întreprinzători.
Pentru a învăţa într-un mod interactiv, participanţii au descoperit valorile UE prin metode nonformale, şi-au însuşit particularităţile fiecărei instituţii europene prin lucru în echipă şi au aflat mai multe detalii despre diversele forme de mobilitate de la persoanele care deja au beneficiat de astfel de oportunităţi. La sfârşitul workshop-ului fiecare participant a primit câte un set de materiale informative, iar cei mai îndrăzneţi au concurat pentru un premiu special.
Workshop-ul „Europa pentru TINEri” s-a desfăşurat în cadrul proiectului ,,Promotori pentru democraţie europeană'' fiind organizat de GIRB (Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia), reprezentat de Dumitriţa Nucă, în parteneriat cu GEYC (Group of the European Youth for Change), reprezentat de Gabriel Brezoiu.
„Paleta de oportunităţi europene de mobilitate, dezvoltare personală şi profesională pe care o au la dispoziţie tinerii români este foarte largă, iar sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană face ca barierele financiare să nu mai fie o scuză. Tinerii din Suceava au mult potenţial, ambiţie şi beneficiază deja de o educaţie de calitate. Avem convingerea că tot mai mulţi dintre ei vor lua parte la programele noastre şi vor face pasul următor pe plan profesional”, a declarat Gabriel Brezoiu.
De cealaltă parte, Dumitriţa Nucă a menţionat că “este important ca tinerii suceveni să ştie că există o gamă largă de oportunităţi, care le oferă posibilitatea să călătorească, să cunoască un alt mediu, o altă cultură, şi implicit să se dezvolte pe plan personal şi profesional. La fel de important este ca la rândul lor aceşti tineri să transmită şi celorlalţi ceea ce au aflat”.