Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul! Cam aşa se poate descrie succint situaţia din multe zone ale cartierului George Enescu. Dacă recent, după multe întârzieri şi termene depăşite, firma Victor Construct a reuşit să finalizeze lucrările de modernizare şi asfaltare a bulevardului George Enescu, iar acesta arată acum în condiţii bune, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre foarte multe dintre străzile aflate la numai câţiva paşi de artera principală.
În spatele blocului cunoscut mai mult sub denumirea „Complexul Dorna” se ascunde o adevărată junglă. Aspecte despre ceea ce se petrece acolo au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor publice locale, dar răspunsul a fost invariabil acelaşi: „Nu sunt bani”.
Ciprian Văcăreanu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Arcul, a precizat că a fost personal în audienţă la primarul Ion Lungu pentru a-l informa despre situaţia dezastruoasă a drumurilor, a căilor de acces şi a şantierelor lăsate de izbelişte din cartier, dar, deşi a trecut mai bine de un an de zile, nu s-a întâmplat absolut nimic.
„Buncărele de gunoi sunt situate într-o zonă unde nu se poate ajunge decât cu cizme de cauciuc. De fiecare dată când plouă noroiul e atât de mare încât oamenii preferă să arunce gunoiul pe unde apucă. Fotografiile spun mai multe decât ar putea-o face oricine. În plus, Biserica Trei Ierarhi din apropiere a început acum câţiva ani să ridice un centru social. Din lipsa finanţărilor, construcţia a fost sistată, iar şantierul a rămas abandonat. Este un adevărat pericol pentru copiii care ies la joacă, iar dacă se întâmplă ceva cine răspunde?”, s-a întrebat Ciprian Văcăreanu.
Refuză să achite taxa de ecologizare
În semn de protest faţă de situaţia descrisă, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Arcul din George Enescu a anunţat că anul acesta nu va plăti taxa de ecologizare. Ciprian Văcăreanu a depus la Primăria Suceava şi o contestaţie prin care cere să fie scutit de la plata acestei taxe, aducând şi argumente în acest sens.
„Deşi până în prezent mi-am îndeplinit obligaţiile de plată a taxelor, la acest moment nu am acces la acest serviciu, strada unde am domiciliul fiind privată de funcţionalităţile necesare depozitării şi colectării deşeurilor. Potrivit datelor din Raportul privind starea mediului în judeţul Suceava în anul 2013, întocmit de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în mediul urban 13,84% din populaţie nu este deservită cu servicii de salubrizare. Având în vedere că la locul de domiciliu nu am acces la aceste servicii rezultă că mă încadrez în procentul stabilit de instituţia de stat menţionată. Pe cale de consecinţă, consider ca nejustificată obligarea mea la plata unei taxe pentru servicii de care nu beneficiez”, a apreciat Ciprian Văcăreanu.
În răspunsul Primăriei Suceava a fost informat că taxa de ecologizare se plăteşte de către toată populaţia municipiului Suceava pe motiv că beneficiază de zone de agrement şi spaţii verzi, iar în plus beneficiază de căi de acces şi utilizează drumurile publice din oraş.
Preşedintele Asociaţiei de Proprietari Arcul nu a fost mulţumit de acest răspuns, motiv pentru care a anunţat că se va adresa instanţelor de judecată.
În plus, Văcăreanu a ameninţat că anul viitor fronda sa este posibil să se extindă, iar cei 307 membri ai Asociaţiei de Proprietari Arcul să nu-şi achite nici unul taxa de ecologizare. „Am semnale că şi alte două asociaţii de proprietari doresc să ni se alăture, plus administratorii celor peste 30 de spaţii comerciale din zonă. Toată lumea s-a săturat de promisiuni şi să achite taxe fără a beneficia de servicii”, a conchis Ciprian Văcăreanu.
(27 oct 2015, 12:58:42