Lucrările de închidere şi ecologizare a fostelor gropi neconforme de deşeuri din şapte oraşe şi municipii din judeţul Suceava vor fi terminate până la finalul lunii viitoare. Termenul a fost anunţat în cadrul vizitei pe care ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a efectuat-o sâmbătă pe şantierul de închidere a gropii de gunoi a oraşului Gura Humorului. Închiderea fostelor gropi de gunoi din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Siret, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei se realizează în cadrul unui proiect cu fonduri europene, contractul încheiat de un consorţiu de firme condus de compania suceveană SUCT SA fiind de 8,77 de milioane de euro.
În prezenţa ministrului Marius Nica, reprezentantul firmei SUCT SA Suceava a afirmat că întregul proiect este finalizat în proporţie de 82%, iar închiderea depozitelor va începe pe data de 23 noiembrie 2015. Reprezentantul companiei sucevene a mai spus că proiectul va fi terminat cu aproximativ şase luni mai repede decât termenul din contract, exprimându-şi speranţa că până la finalul acestui an vor reuşi să primească toţi banii pentru lucrările realizate. La rândul său, ministrul Marius Nica a ţinut să precizeze că în ordonanţa adoptată săptămâna trecută pentru rectificarea bugetului de stat există o prevedere care le dă posibilitatea constructorilor să prezinte în luna noiembrie a.c. facturile în avans şi pentru luna decembrie, iar banii vor fi plătiţi mai repede.
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, acesta a ţinut să aprecieze că lucrările de închidere a celor şapte gropi de gunoi se finalizează înainte de termen. „Puţin credeau că peste un astfel de depozit de deşeuri poate să crească iarbă, şi iată că îl redăm naturii. Mai mult, aici suntem aproape de DN 17, care face legătura cu Ardealul, pe aici trec foarte mulţi turişti, şi fosta groapă se vedea extrem de urât. Acum am rezolvat această problemă. Un alt lucru important pe care l-am rezolvat cu acest proiect este protejarea râului Moldova, care trece la câţiva metri. Groapa iniţială neconformă producea foarte multe neplăceri în sensul securităţii şi siguranţei populaţiei. Şi cred că un astfel de proiect demonstrează că putem face lucruri de calitate, în spirit ecologic”, a precizat Nechifor. El a amintit că pe lângă închiderea acestor gropi neconforme de gunoi, în cadrul aceluiaşi proiect se construiesc două depozite ecologice pentru deşeuri, precum şi staţii de transfer al acestora.
Proiectul pentru închiderea celor şapte gropi a fost apreciat şi de prefectul Constantin Harasim, acesta precizând că în acest fel judeţul se conformează cerinţelor europene în domeniu.
Trebuie spus că la cele şapte gropi neconforme de deşeuri se realizează lucrări pentru construcţia unui sistem de colectare a gazelor şi a apei, impermeabilizarea cu argilă a depozitelor, precum şi acoperirea acestora cu un strat de pământ pe care se vor planta copaci.
(26 oct 2015, 11:13:12