Un dosar care a creat mare vâlvă la vremea respectivă şi care s-a soldat cu 8 arestări din rândul celor 18 persoane aduse pe sus la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) s-a soldat cu un fiasco aproape total. Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat vineri în acest dosar, iar soluţia definitivă nu este deloc una care să demonstreze că ampla derularea de forţe şi energii din iulie 2012 are justificare. Din cei 29 de inculpaţi trimişi în judecată nici unul nu a fost condamnat cu executare, cu două excepţii. Este vorba de doi indivizi condamnaţi şi ei cu suspendare, dar care aveau alte condamnări mai vechi şi pentru că faptele au fost comise în perioada de încercare au fost revocate, iar pedepsele trebuie executate în penitenciar. În plus, 9 dintre cei care au ajuns în faţa judecătorilor au fost achitaţi, semn că dosarul a fost fie tras de păr, fie s-a lucrat neprofesionist în el. În afara pedepselor cu suspendare, inculpaţii din dosar au fost obligaţi să restituie şi diferite sume de bani către statul român, bani rezultaţi din neplata accizelor pentru ţigările de contrabandă găsite la domiciliile lor.
Mihai Ştreangă, avocat care l-a reprezentat pe unul dintre inculpaţii achitaţi din acest dosar, spune că adevărul a triumfat. „Atât hotărârea instanţei de fond cât şi cea a instanţei de apel sunt conforme cu probatoriul administrat în cauză şi cu solicitările formulate în apărarea clientului prin concluziile scrise depuse la dosar. De la bun început am spus că nu există probe care să-l incrimineze, iar acest aspect a fost confirmat de două instanţe de judecată”, a arătat avocatul Mihai Ştreangă.
Cum a început totul
Cercetările în acest dosar au demarat încă din 2011, iar iniţial l-au vizat pe Ioan Buta, din Straja. Ulterior, anchetatorii au ajuns la concluzia că pe raza localităţilor Straja şi Vicovu de Sus îşi desfăşoară activitatea trei grupuri infracţionale organizate şi mai multe persoane sunt constituite în două asocieri în vederea comiterii de infracţiuni, specializate în introducerea ilicită în România din Ucraina, peste „frontiera verde”, şi/sau valorificarea unor însemnate cantităţi de ţigarete de contrabandă.
După monitorizarea grupărilor identificate şi definitivarea muncii informative s-au derulat 22 de percheziţii, dintre care cele mai multe la Straja şi Vicovu de Sus, dar şi în judeţul Bacău.
Primul grup identificat de procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată avea un segment în România şi altul în Ucraina, iar fiecare persoană avea un rol bine determinat.
Într-un comunicat al DIICOT Suceava se arată: „Suspecţii Juravle Ion şi Cotos Constantin organizau activitatea infracţională împreună cu cetăţeanul ucrainean Mitrik Vasyl. Acesta, împreună cu alţi cetăţeni ucraineni, introducea ţigaretele în ţară, de unde erau preluate de Juravle Ionel, Cotos Constantin, Meţcan Adrian şi Meţcan Vasile, care aveau rolul de cărăuşi, şi transportate la domiciliul numitei Cârciu Lena, iar ulterior la domiciliul lui Bodnar Ilie. De aici erau comercializate prin intermediul lui Reuţ Gheorghe, din localitatea Bivolărie, şi al lui Ardeleanu Eusebiu Vasile, din judeţul Bacău”.
Ioan Buta, şi în primul, şi în al doilea grup infracţional
Ioan Buta se regăseşte şi în cel de-al doilea grup infracţional identificat cu ocazia cercetărilor. Alături de el mai apar Ioan şi Constantin Teodor Hasna, în ceea ce reprezenta segmentul românesc al grupării, respectiv Vasyl Mitrik şi Oleksandr Mokreniuk, segmentul ucrainean, raza de acţiune fiind, de asemenea, Straja.
„Suspectul Buta Ioan organiza activitatea infracţională împreună cu cetăţenii ucraineni Mitrik Vasyl şi Mokreniuk Oleksandr. Aceştia din urmă introduceau ţigaretele în ţară, de unde erau preluate de Hasna Ioan şi Hasna Constantin Teodor. Ulterior, ţigaretele erau transportate de Juravle Ionel la domiciliul lui Hasna Adrian, din localitatea Straja, şi al numitei Galan Emilia Elena, din localitatea Vicovu de Jos, de unde erau comercializate suspecţilor Andrici Paul Cătălin, din judeţul Neamţ, şi Ardeleanu Eusebiu Vasile, din judeţul Bacău”, au arătat anchetatorii.
A treia grupare, ceva mai restrânsă
În fine, o a treia grupare îi avea în componenţă pe Adrian Viorel Cotos şi Livia Poinar, în partea românească, respectiv pe Vasyl Mitrik, în partea ucraineană, iar ca zonă unde îşi derula activitatea a fost stabilită tot comuna Straja.
„Suspecţii Cotos Viorel Adrian şi Poinar Livia organizau activitatea infracţională împreună cu cetăţeanul ucrainean Mitrik Vasyl. Acesta din urmă introducea ţigaretele în ţară, de unde erau transportate la domiciliul lui Poinar Livia şi ulterior comercializate către alte persoane”, se specifică în comunicatul DIICOT Suceava.
Peste 81.000 de pachete de ţigări confiscate
De-a lungul celor 13 luni de filaj şi urmărire, mai multe transporturi de ţigări care veneau pe filierele amintite mai sus au fost depistate şi confiscate. Mai exact, oamenii legii au interceptat 11 transporturi de ţigări de contrabandă, ocazie cu care au confiscat 81.069 de pachete de ţigări aduse ilegal din Ucraina. Confiscările s-au făcut atât în trafic, cât şi pe fâşia verde a frontierei dintre România şi Ucraina.
Lista condamnaţilor şi achitaţilor din acest dosar
După cum am precizat la începutul materialului, din cele 29 de persoane trimise în judecată 9 au fost achitate, iar celelalte 20 au primit condamnări cu suspendare. Monitorul de Suceava prezintă integral această listă:
Ion Juravle, zis „Bro”, 2 ani cu suspendare;
Constantin Cotos, 2 ani cu suspendare;
Ioan Buta, 2 ani cu executare (a avut şi o pedeapsă mai veche de 1 an cu închisoare cu suspendare care s-a revocat acum);
Adrian Meţcan, 1 an cu suspendare;
Ioan Constantin Cenuşă, 1 an cu suspendare;
Viorel Adrian Cotos, 2 ani cu suspendare;
Ionel Juravle, 1 an cu suspendare;
Constantin Teodor Hasna, achitat;
Vasile Meţcan, 1 an şi 6 luni cu suspendare;
Ionel Schipor, 2 ani cu executare (a avut şi o pedeapsă mai veche de 1 an cu închisoare cu suspendare care s-a revocat acum);
Ilie Juravle, 1 an cu suspendare;
Dimitrie Ciprian Iliuţ, 1 an cu suspendare;
Ilie Şoflău, 1 an cu suspendare;
Aurel Petrescul, 1 an cu suspendare;
Vasile Rubin Cliuciovan, 1 an cu suspendare;
Vasile Creţan, 1 an cu suspendare;
Vasile Adrian Hasna, achitat;
Ştefan Perdun, achitat;
Ioan Hasna, achitat;
Eusebiu Vasile Ardeleanu, achitat;
Ilie Bodnar, achitat;
Nicolae Cotos, achitat şi o amendă administrativă de 1.000 de lei;
Gheorghe Reuţ, achitat;
Ilie Popescu, 1 an cu suspendare;
Vasile Valentin Juravle, 6 luni cu suspendare;
Mihai Savin, achitat;
Constantin Ştefan Bodnar, măsura educativă a supravegherii pe o durată de 3 luni sub coordonarea Serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Suceava;
Valentin Juravle, 6 luni cu suspendare;
Ovidiu Cotos, măsura educativă a supravegherii pe o durată de 3 luni sub coordonarea Serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Suceava.
(26 oct 2015, 13:26:23
Hyp, hyp, uray! și la gară!
----
* grăiam și Io* singur, nu-i nevoie de despicat firul de pră în paișpe!
Doar... Memeica știe ce vreau să spun!