De patru zile, caloriferele din locuinţele a peste 700 de familii din municipiul Suceava, din cartierul Burdujeni, sunt reci ca gheaţa, iar la robinete nu mai curge nici un strop de apă caldă.
Deşi iniţial oamenii au crezut că problema este cauzată de o avarie şi au aşteptat remedierea acesteia, după ce frigul li s-a instalat în locuinţe şi au văzut că pe o stradă din zona lor se lucrează intens şi-au dat seama că alta este cauza opririi agentului termic.
„Ce au avut de aşteptat până acum, de au lăsat aceste lucrări pentru luna octombrie, în iarnă? Am înţeles că nu vom avea căldură şi apă caldă o lună de zile. Ce ne facem dacă temperaturile scad mai tare decât în prezent?”, se revoltă Ştefan Asăvoaie, unul dintre cei aproximativ 1.500 de locuitori afectaţi de lucrările de termoficare demarate luni.
Oamenii spun că nu au fost atenţionaţi din timp în privinţa acestor lucrări, să poată lua măsuri să le fie bine. Unii spun că dacă ştiau ce va urma, se debranşau şi îşi găseau altă sursă de încălzire. Alţii dau din umeri nepăsători, pentru că oricum ei nu au deschis caloriferele, să nu plătească la căldură, mai ales că subvenţiile se acordă abia după 1 noiembrie.
„În 19 octombrie am primit o informare telefonică că din data de 19 octombrie până pe 19 noiembrie se va sista agentul termic la Asociaţia 34, din cauza lucrărilor de investiţii şi reparaţii. Veneau oamenii, mă întrebau ce se întâmplă...Ce să le spun, nu am primit nimic oficial. Nu avem nimic împotriva lucrărilor, bine că se fac, dar nu acum. Am vorbit cu primarul, ni s-a spus că asta este situaţia, acum au banii la dispoziţie şi trebuie neapărat făcută lucrarea. Sunt oameni care aveau nevoie de căldură acum, oameni cu copii mici”, spune preşedintele Asociaţiei 34, din Burdujeni, Gheorghe Munteanu.
În total, lucrările de termoficare demarate spre final de octombrie afectează 737 de apartamente, adică circa 1.500 de oameni.
„Nu avem apă caldă şi nici căldură. La mine mai este cum este, că-s singură, mă învelesc mai bine, mai dau drumul la gaz, dar la care au copii, e jale”, spune Magdalena Enea, care se întreabă de ce au început lucrările acum şi nu în vară.
„Este greu aşa, suntem bolnavi – eu şi soţul, trebuie să încălzim cu oale, pe aragaz. Stăm cu grija lor, că sunt pe foc. Şi cum poţi să faci o baie normală, cum trebuie, cu oleacă de apă, din oală? E grozav de frig. Nu ne-am luat nimic de încălzire, nu ne permitem la pensiile noastre. Trebuia să se lucreze vara, nu acum”, consideră şi Maria Gaftoneanu.
Mult mai revoltată este o tânără cu un copil mic, de câteva luni, pe care îl ţine strâns la piept:
„Nu avem căldură de pe 19, pentru o lună de zile. În casă mai sunt doi copii mici şi o bătrână. De la 5 dimineaţa m-am trezit şi am dat drumul la gaz, iar copilul mic îl ţin strâns în braţe, la căldură. Nu dăm bani la căldură, dar dăm la E.ON şi pe reţete!”.
Chiar dacă explicaţiile nu le ţin de cald oamenilor care au transformate locuinţele în frigidere, reprezentanţii municipalităţii spun că aceste lucrări sunt necesare pentru ca oamenii din zona respectivă să nu rămână în frig atunci când vor avea mai mare nevoie de căldură, în plină iarnă, pentru că acolo an de an se înregistrează avarii, starea de uzură a conductelor fiind destul de mare.
Iniţial, atunci când s-au demarat lucrările de reparaţii pe termoficare, în vară, nu au fost prinse în licitaţia care a avut loc, pe trei loturi, deoarece fondurile erau insuficiente.
În schimb, din economiile făcute din cele trei licitaţii care au avut loc, s-a putut organiza o nouă licitaţie, pentru lucrările de înlocuire a conductelor de pe strada Amurgului, executantul fiind desemnat recent, când s-a şi apucat de treabă.
Altfel spus, vrând să le facă un bine celor din zona respectivă, deocamdată le-au făcut mai mult rău.
Conştienţi de neplăcerile cauzate, responsabilii de lucrare nici nu au scos toate conductele vechi din pământ, ci lucrează pe tronsoane, astfel încât, dacă temperaturile vor scădea mai mult, să sisteze lucrarea şi să conecteze noile conducte la cele existente încă în pământ, astfel încât să se poată da drumul la căldură şi apă caldă.
(23 oct 2015, 11:32:30