Mai mult de jumătate dintre sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare al Sucevei au rămas de ieri dimineaţă fără căldură şi apă caldă, din cauza unei avarii apărute pe magistrala II de transport a energiei termice. Chiar de estimările iniţiale menţionau că întreruperea furnizării agentului termic pentru aproape 12.500 de apartamente va dura aproximativ 30 de ore, ieri după-amiază, când se lucra încă la refacerea conductei, specialiştii de la Thermonet apreciau că la orele serii vor putea pune în funcţiune sistemul, prin umplerea instalaţiilor, astfel încât până miercuri dimineaţă căldura şi apa caldă să poată fi furnizate la parametrii normali în întreg oraşul.
Problema a fost depistată de luni seara, pe o laterală a principalei artere de circulaţie a Sucevei – Calea Unirii, în zona dintre intersecţia cu strada Petru Rareş şi intersecţia cu strada Cernăuţi.
Pentru ca sucevenii să nu fie lăsaţi fără căldură şi apă caldă în seara respectivă, intervenţia celor de la Thermonet a fost amânată pentru marţi dimineaţă, când au început golirea reţelelor de apa fierbinte, pentru a putea face reparaţiile necesare.
„Avem o problemă delicată în municipiul Suceava, o avarie la sistemul de termoficare. Se pare că este fisurată magistrala principală. Dacă este aşa, trebuie întreruptă căldura şi apa caldă în aproape tot oraşul. Am avut discuţii de aseară (n.r. luni seara) cu cei de la Thermonet, să se mobilizeze şi să scurteze cât mai mult perioada în care sucevenii vor fi afectaţi de această avarie. Mulţumim lui Dumnezeu că nu este foarte frig”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, la comandamentul de marţi dimineaţă.
Edilul sucevean, care trebuia să plece ieri la Bucureşti, pentru a rezolva o serie de probleme ale oraşului, a amânat plecarea pentru o altă zi, deplasându-se în zona unde a fost depistată fisura magistralei de termoficare, pentru a vedea cât de gravă este problema şi cum se intervine.
Timp de câteva ore, echipele de intervenţie prezente în zona unde aburul fierbinte ţâşnea dintr-un canal de termoficare au trebuit să aştepte golirea sistemului de apa fierbinte care era transportată către caloriferele sucevenilor.
Avaria de pe magistrala II de termoficare a afectat aproape toate cartierele Sucevei - Obcini, George Enescu, Zamca, Areni şi Centru, singura excepţie fiind cartierul Burdujeni, alimentat printr-o altă magistrală.
„Problema nu o reprezintă atât de mult refacerea conductei, cât golirea şi re-umplerea sistemului de termoficare. Remedierea unei astfel de probleme poate dura 24 sau chiar 30 de ore, în funcţie de gravitatea avariei”, a spus şeful municipalităţii sucevene, prezent la zona producerii avariei pe magistrala de termoficare. Acesta a apreciat faptul că Thermonet s-a mobilizat bine să intervină pentru remedierea problemei, chiar de au fost prinşi „pe picior greşit”, într-o perioadă dificilă, când nici nu este încă făcută predarea-primirea sistemului de termoficare în totalitate, aşa cum nici personalul de termoficare nu a fost preluat decât parţial.
Interesant este faptul că avaria a apărut la o conductă cu diametrul de 700 de mm, care a fost înlocuită în 1995, deci nu are o vechime foarte mare, ci doar 20 de ani de utilizare. Alte conducte din oraş au o vechime chiar şi mai mare de 50 de ani.
„Municipalitatea mai are de lucrat la aceste conducte de termoficare. Noi am schimbat cam 35% din conducte, mai sunt vreo 65% de schimbat. Tocmai de aceea am pregătit un proiect de înlocuire a lor pe fonduri europene. Deja am vorbit cu cei de la Thermonet ca, în măsura în care mai este posibil anul acesta, să pună mai multe vane de separaţie, pe zone, încât o a avarie apărută undeva să nu afecteze tot oraşul”, a adăugat primarul Ion Lungu.
Avaria de la magistrala de termoficare de pe Calea Unirii nu este singura din oraş, alte avarii fiind înregistrate şi în alte zone ale municipiului, la o parte intervenindu-se tot ieri, în funcţie de gradul de prioritate, altele fiind programate să fie rezolvate în cursul zilei de astăzi.
Sistemul de termoficare al Sucevei a fost preluat de Thermonet, de la Termica, intrată în faliment, de numai cinci zile, dar problemele cu care se confruntă sunt aceleaşi.
(21 oct 2015, 11:19:21