Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a anunţat ieri că la finalul acestei săptămâni, duminică, va fi oficiată slujba de sfinţire a Aeroportului Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava, după finalizarea lucrărilor de modernizare. Investiţiile pentru modernizarea aeroportului vor fi finalizate în data de 25 octombrie 2015, acestea fiind realizate în cadrul unui proiect european în valoare totală de 104,9 milioane de lei, fără TVA. În cadrul acestui proiect au fost executate lucrări care au vizat mărirea pistei de decolare/aterizare la 2.460 de metri, modernizarea căilor de rulare în lungime de 120 de metri, modernizarea platformei de încărcare care va avea o lungime de 290 de metri, modernizarea sistemului de balizaj, construirea unui turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie aeriană de tip ILS. Pe noua pistă elastică a aeroportului sucevean vor putea ateriza şi decola aeronave de transport călători şi cargo de tip Boeing 767.
De precizat şi că Romatsa a emis recent ordinul de începere a lucrărilor pentru montarea sistemului de navigaţie ILS, acesta urmând a fi amplasat pe aeroportul sucevean în următoarele 60 de zile.
Tot în aceste zile, la Aeroportul „Ştefan cel Mare” se fac şi probele tehnice pentru sistemul de balizaj de pe pistă, acesta fiind unul dintre cele mai moderne din ţară. În acelaşi timp, constructorul care a realizat lucrările de modernizare, Tehnic Asist Botoşani, a finalizat şi construcţia platformei de îmbarcare, în momentul de faţă lucrându-se la marcarea acesteia. Platforma are o capacitate de şase avioane, patru de tip C, modelul SAB 2000, folosite de Tarom, şi două de tip D, respectiv Airbus 318 sau 320, şi Boeing 737, aeronave folosite în momentul de faţă de companiile low-cost, dar şi de Tarom. După finalizarea lucrărilor, Tarom va relua zborurile pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” începând cu data de 12 noiembrie a.c., iniţial pe ruta Bucureşti – Suceava şi retur, orarul şi preţurile pentru noile zboruri urmând să fie anunţate în perioada următoare pe site-ul de internet al companiei.
De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, declara recent că, după finalizarea lucrărilor de modernizare, Aeroportul Suceava este „cel mai funcţional, cel mai bine dotat şi echipat aeroport din România”. Cătălin Nechifor a mai anunţat că după încheierea acestui proiect modernizarea aeroportului va continua cu amenajarea terminalului 2 pentru plecări şi sosiri internaţionale. Intenţia administraţiei judeţene este de a transforma pavilionul principal al Centrului Economic Bucovina Suceava (CEBS), din apropierea aeroportului, într-un terminal de plecări modern pentru zborurile internaţionale. Noul terminal pentru plecările internaţionale ar urma să aibă o suprafaţă de circa 6.000 de metri pătraţi. De asemenea, în alte două pavilioane ale CEBS vor fi amenajate terminale pentru sosirile internaţionale, acestea urmând să fie amenajate special pentru preluarea bagajelor şi pentru zonele de aşteptare pentru pasageri. Nu în ultimul rând, alte două pavilioane ale Centrului Economic Bucovina vor fi fie amenajate ca terminale pentru zborurile de tip cargo.
(21 oct 2015, 13:13:15
Conform hartilor din document, ca hub international vor fi aeroporturile din Timisoara si Cluj, insa si aici apare o discrepanta: in tabelele din sinteza, ca hub international, apar si aeroporturile din Craiova, Iasi, Sibiu si Bacau.
Insa aeroportul Suceava, desi pe harta apare ca hub regional mic, in Master-Plan nu-si gaseste locul, oare de ce?!
Nu ne caracterizeaza nimic mai ilustrativ in privinta NESERIOZITATII decat acest master-plan unde se vad dezbinarile interne dintre vestul si estul Romaniei. Si asta se manifesta de f multi ani deja, intr-o nerusinare totala!!