Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava îşi desfăşoară activitatea cu un important deficit de personal, trei posturi de execuţie şi unul de conducere fiind vacante de multă vreme. Acestea nu pot fi ocupate pentru că au fost blocate în urma deciziilor luate la nivel ministerial pentru reducerea cheltuielilor. Interesant este că inclusiv postul de director executiv este blocat, încă din ianuarie 2015, când economistul Stelian Ruscior, care a fost şef aproape 20 de ani, a ieşit la pensie.
În momentul de faţă instituţia este condusă de directorul adjunct Mihaela Ungureanu, unul dintre cei mai experimentaţi lucrători în domeniul statisticii, care lucrează la Direcţia de Statistică Suceava din 1982. Aceasta este director adjunct din 2001.
Se speră ca măcar două posturi să fie deblocate
Ieri, când Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava a marcat prin mai multe manifestări „Ziua mondială a statisticii”, Mihaela Ungureanu ne-a vorbit despre cum decurge activitatea instituţiei care adună date relevante din cele mai importante domenii, pentru a reliefa aspecte esenţiale privind evoluţia economiei, industriei, populaţiei, turismului etc.
„În momentul de faţă suntem 30 de angajaţi, cu o medie de vârstă ridicată, de 49 de ani. Am pornit demersuri pentru ocuparea a două posturi de inspector asistent şi sperăm să primim aprobarea pentru organizarea unui concurs în timp cât mai scurt. Avem mare nevoie de doi economişti tineri, care să pună umărul la munca din cadrul acestei instituţii”, a declarat Mihaela Ungureanu.
Muncă grea pentru statisticieni, din cauza reticenţei multor agenţi economici
Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava a realizat, cu ocazia „Zilei mondiale a statisticii”, un material succint legat de repere economice şi sociale ale judeţului Suceava, în ultimii 20 de ani. Datele statistice nu sunt în general foarte uşor de obţinut.
Mihaela Ungureanu a explicat:
„Am vrea să nu mai fim percepuţi cu reticenţă de agenţii economici care sunt obligaţi să furnizeze datele statistice însă, din păcate, ne confruntăm cu astfel de probleme din partea unora. De multe ori datele sunt obţinute greu, deşi noi lucrăm contratimp, având termeneclare pentru adunarea datelor”.
Aceasta a subliniat că în ultima perioadă de timp datele statistice se culeg în mare parte online, fiind astfel uşurată munca celor care trebuie să facă raportări.
Informaţii suplimentare referitoare la activitatea instituţiei, precum şi date statistice, pot fi găsite pe site-ul suceava.insse.ro.