Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 oct 2015 - Anul XX, nr. 243 (6055)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Știinţă şi cercetare

Regal academic la Universitatea ”Ștefan cel Mare Suceava”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conferinţele în plen, de sâmbătă, ale Colocviului Internaţional de Știinţe ale Limbajului (CISL) ”Eugen Coşeriu”, desfăşurat în perioada 16-18 octombrie la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, au fost un adevărat regal academic pentru comunitatea filologilor. Cea de-a doua zi a CISL a fost deschisă de şeful Catedrei de limbi romanice a Universităţii din Zürich, Elveţia, prof.  Johannes Kabatek, unul dintre cei mai mari promotori ai lingvisticii coşeriene şi director al Arhivelor ”Eugeniu Coşeriu” de la Tubingen, Germania. Datorită aplicaţiei Skype, prof. Kabatek a ”venit” în aula Universităţii ”Ștefan cel Mare” Suceava pentru a vorbi despre marele lingvist român Eugen Coşeriu şi despre ”mina plină de comori” pe care o reprezintă Arhivele Coşeriu din Germania, o colecţie de peste 1.000 de manuscrise încă nepublicate. ”Este impresionantă munca pe care o realizaţi la Suceava”, a spus prof. Kabatek, menţionând că, deşi nu a avut niciodată ”privilegiul de a fi la Suceava”, este la curent cu activitatea de cercetare lingvistică de aici. Lingvistul german, care a studiat filologie romanică, ştiinţe politice şi muzicologie la Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, unde a fost discipol al lui Eugen Coşeriu şi al lui Brigitte Schlieben-Lange, a adus mulţumiri speciale universitarilor români Sanda-Maria Ardeleanu, principalul coordonator al manifestării, Laviniei Steiciuc, lui Dorel Fânaru şi Cristinei Bleorţu, discipola sa, cea care, de altfel, a şi citit în plen comunicarea ştiinţifică a profesorului. Prezenţa la Suceava, chiar şi mediată, a profesorului Johannes Kabatek, autor a peste 160 de conferinṭe şi a peste 250 de publicaţii în diferite limbi şi privilegiul de a-l asculta au fost apreciate pe măsură de participanţii la lucrări.

 

Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean şi Mănăstirea Putna au fost de asemenea în programul CISL

De la prof. Kabatek-Cristina Bleorţu ştafeta a fost preluată de Dumitru Cornel Vîlcu, lector la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj, cu o conferinţă electrizantă despre simptom, cuvânt, termen, simbol, semnal, semn şi posibilitatea şi limitele unei semiotici integraliste. Prof. Ioan Oprea, de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, a vorbit despre competenţă şi discurs, iar Cristinel Munteanu, lector la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, i-a adus împreună pe Eugen Coşeriu şi filozoful american John Dewey. Apartenenţa la şcoli lingvistice diferite a generat vii polemici pe comunicările susţinute, între şcoala ardeleană de lingvistică integralistă coşeriană, reprezentată de tinerii lectori Cornel Vîlcu şi Cristinel Munteanu, şi cea moldovenească, de ambele părţi ale Prutului, reprezentată de profesorii Ioan Oprea, Anna Bondarenco şi  Ludmila Zbanţ, de la Universitatea de Stat Moldova din Chişinău.

Între conferinţe şi masa rotundă ”Discursul identitar şi ”planetizarea”, care a avut loc sâmbătă după-amiază, USV a organizat pentru oaspeţii CISL o vizită la Cetatea de Scaun a Sucevei şi la Muzeul Satului Bucovinean. Ziua de ieri a fost rezervată vizitării Mănăstirii Putna.

Reamintim că cea de-a XIII-a ediţie a Colocviului Internaţional ”Eugen Coşeriu”, apreciat astăzi în mediile universitare naţionale şi internaţionale şi de o serie de publicaţii de specialitate drept una dintre cele mai mari manifestări ştiinţifice cu profil filologic din lume, a beneficiat de participarea a peste 130 de lingvişti, savanţi şi tineri cercetători în domeniul ştiinţelor limbajului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regal academic la Universitatea ”Ștefan cel Mare Suceava”.
 Vizualizări articol: 2963 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Regal academic la Universitatea ”Ștefan cel Mare Suceava”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei