Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 oct 2015 - Anul XX, nr. 243 (6055)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

A XII-a ediţie a Târgului Mărului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele mai frumoase şi gustoase fructe produse în bazinul pomicol Fălticeni au fost oferite cumpărătorilor în Piaţa “Nada Florilor” din Fălticeni în perioada 17-18 octombrie, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Târgului Mărului. Peste 20 de pomicultori au prezentat în cadrul unei expoziţii aproape 50 de soiuri de mere. Alături de pomicultori s-au aflat şi legumicultori, producători de sucuri naturale din fructe, siropuri şi dulceţuri, producători de băuturi alcoolice obţinute din fructe, apicultori, meşteri populari, producători de material săditor certificat şi autorizat pentru înfiinţarea de livezi sau pentru plantarea în gospodărie. Firmele locale din cadrul asociației ”Produs în Bucovina”, Dampf Prod, Laktotrio, Pâine la Larisa, Raitar şi Rogelya, au oferit la preţuri de producător preparate din carne, brânzeturi, dulciuri și bere de casă. În cadrul târgului specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole, APIA Suceava şi ai Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni au oferit consultanţă de specialitate.

Chiar dacă seceta a înjumătăţit producţia, dulceaţa, savoarea şi parfumul merelor autohtone sunt incomparabile cu cele ale fructelor din import. Produsele oferite la standuri au fost de cea mai bună calitate, cumpărătorii au putut alege şi negocia preţul, fructele putând fi cumpărate la aceleaşi preţuri ca şi anul trecut. Soiuri cum ar fi Ionathan, Golden, Florina, Idared, Delicios, Generos, Wagner, Pinova, Rubynola, Ionagold, Rădăşeni, Fălticeni, Parmen Auriu s-au vândut cu preţuri variind între 1,5 şi 2,5 lei kilogramul, cele mai cumpărate fiind merele Ionathan, Golden şi Pinova. Cele mai scumpe au fost merele Renete, care deşi sunt mai puţin atrăgătoare, sunt foarte bune pentru plăcintă şi prăjituri cu mere. Merele Renete sunt recomandate a fi consumate de persoanele cu diabet datorită conţinutului scăzut de zahăr, iar un kilogram de mere s-a vândut cu 3 lei. Printre cumpărătorii acestui soi s-a numărat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Alexandru Rădulescu.

“În fiecare an am făcut eforturi împreună cu Primăria Fălticeni să aducem pomicultorii pentru a prezenta soiurile de mere, am invitat staţiuni pomicole din Iaşi, Bistriţa şi Fălticeni pentru a prezenta soiuri noi şi rezultatele cercetărilor. Producţia în acest an este mult mai slabă faţă de anul trecut pentru că am avut al doilea an de secetă în zonă, iar grindina şi-a adus o contribuţie importantă în unele ferme. Producţia este cuprinsă între 20 şi 30 de tone la hectar, în funcţie de soiuri, cei care au avut sisteme de irigaţie având o producţie mult mai bună”, ne-a declarat Mircea Costişevschi, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni.

 

Autoritățile, alături de pomicultori

Evenimentul de la Fălticeni a fost deschis sâmbătă, la ora 10, de reprezentanţii autorităţilor locale, judeţene şi centrale. Printre cei care au vizitat standurile producătorilor s-au numărat Ioan Uţiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Cătălin Roşca, coordonatorul Compartimentului pentru Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, deputaţii Ioan Stan, Cezar Cioată şi Dumitru Pardău, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu, directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Suceava, Mihai Moraru, directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Irinel Costan, director APIA Suceava, Ionel Murariu. 

Popasul făcut la fiecare producător a fost o bună ocazie pentru a fi aduse la cunoştinţa politicienilor şi a reprezentanţilor MADR problemele pe care le au pomicultorii. Printre acestea s-au numărat importul de fructe din ţările Uniunii Europene, subvenţiile, analiza conţinutului de substanţe chimice folosite la combaterea dăunătorilor şi fertilizarea solului pentru fructele din import, desfacerea producţiei. Pomicultorii au solicitat modificarea legii achiziţiilor publice pentru programul lapte – corn – măr din şcoli, astfel încât producătorii să poată livra fructele direct şi nu prin intermediari, care cumpără merele de la producător cu 90 bani kilogramul şi le vând în şcoli cu 2 – 3 lei kilogramul.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a stabilit pentru miercuri, 21 octombrie, o întâlnire cu producătorii pentru o discuţie care să constituie baza unei modificări legislative pe care Ministerul Agriculturii o va propune Guvernului sau Parlamentului.

„Mă bucur că anul trecut a fost livrat şi sper ca şi în acest an mărul de Fălticeni – Rădăşeni să fie livrat în şcolile din judeţul Suceava. Sunt alături de noi şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii, demonstrând din nou că avem capacitatea să aducem specialişti şi decidenţi politici exact acolo unde sunt producătorii”, a precizat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

 

Anul 2015, cel mai slab din punct de vedere a producției

Recoltatul a început în livezile din jurul Fălticeniului după 15 septembrie, iar la sfârşitul acestei săptămâni toţi pomicultorii speră să aibă merele în depozite. Zăpada din ultima săptămână a întârziat recoltatul, dar nu au fost afectate fructele, precipitaţiile căzute contribuind la producţia de anul viitor.

Aşa cum am aflat de la ing. Mihai Fântânaru, unul dintre producătorii  mari de mere din zona Fălticeni, anul 2015 nu a fost unul foarte bun pentru pomicultura suceveană din cauza condiţiilor meteorologice. Chiar dacă mai bine de jumătate din livadă este irigată, jumătate din cantitatea de mere este pentru industrie, fructele fiind afectate de gheaţa căzută în timpul verii.

Cercetătorul dr. ing. Gheorghe Iacobuţă ne-a spus că în această vară au fost condiţii deosebit de dificile, 40 de zile consecutiv fiind temperaturi de peste 30 de grade Celsius şi un deficit de precipitaţii de peste 300 de litri pe metru pătrat în iulie şi august: „Atunci are loc diferenţierea mugurilor floriferi, de aceea credem că vor fi probleme şi pentru producţia anului următor, anul acesta producţia fiind diminuată şi calitatea afectată pentru că am avut şi grindină. Practic nu este măr care să nu fie afectat de 2 – 3 lovituri de grindină".

 

Merele de Fălticeni se găsesc în supermarketuri

Doi dintre producătorii fălticeneni, Pavel Onea şi Mihai Fântânaru, au reuşit să pătrundă cu mere produse la Fălticeni în trei dintre supermarketurile din Suceava. „Se cere calitate, în primul rând, cantitate suficientă şi foarte multă seriozitate. De trei ani suntem intraţi pe această piaţă. Sunt avantajoase astfel de contracte pentru că ştii exact ce producţie vei vinde acelui magazin, cât şi când vei încasa şi îţi poţi face un plan de investiţii”, ne-a declarat Pavel Onea.

Şi sucul de mere produs în cele trei fabrici de suc care funcţionează în Fălticeni este la mare căutare atât în marile lanţuri de magazine din ţară, cât şi în străinătate, în Anglia şi Italia.

Primarul Cătălin Coman consideră că intră în atribuţiile administraţiei publice locale să promoveze tot ce are mai valoros pe raza localităţii, iar mărul de Fălticeni a devenit un brand naţional.

„Sunt câţiva pomicultori din Fălticeni care au pătruns cu merele în supermarketuri, este un lucru extrem de bun, sunt lanţuri de magazine recunoscute pe plan mondial şi ne bucură faptul că în aceste supermarketuri chiar şi din străinătate găsim etichete cu produs la Fălticeni – România. Rămâne în grija autorităţilor la nivel naţional şi a producătorilor să dezvolte acest cap de pod creat şi mărul de Fălticeni să ajungă în întreaga lume. Sunt supermarketuri din Germania care comercializează mere produse la Fălticeni”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. 

 

Ministerul Agriculturii promite sprijin pomicultorilor

În cadrul întâlnirii pe care secretarul de stat Ioan Uţiu a avut-o cu pomicultorii, conducerea OJFIR şi APIA, principalele discuţii s-au axat pe problemele cu care se confruntă deţinătorii de livezi, dezvoltarea pomiculturii, politica de reconversie în pomicultură, acordarea subvenţiilor, înfiinţarea de noi plantaţii, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, importanţa cercetării pentru agricultură, etc.

Secretarul de stat Ioan Uţiu le-a spus pomicultorilor că nu a venit la Fălticeni să le vorbească despre pomicultură, ci a venit să îi asculte şi apoi, împreună cu aparatul de specialitate la Ministerului Agriculturii, să se apuce de lucru pentru a rezolva problemele. Ioan Uţiu a mai spus că există deschidere totală şi transparenţă totală din partea Ministerului Agriculturii pentru a ajuta fermierii.  

„Subvenţiile au un regim foarte clar stabilit. Aici este mai greu să schimbăm ceva, chiar dacă la nivel de minister avem în vedere promovarea produsului românesc. Este o iniţiativă ca în marketuri să vindem 51 % produse româneşti. Acum este o discuţie dacă este bine sau nu este bine, pentru că este o piaţă liberă. Această iniţiativă o punem sub forma securităţii alimentare pentru că avem certitudinea că produsele noastre româneşti sunt produse de calitate. Se pune întrebarea dacă producătorul român va asigura cantitate şi calitate. Din punctul meu de vedere, nu o  să avem astăzi o anumită cantitate. Dacă cineva spune daţi astăzi o cantitate de mere sau cartofi nu o să puteţi da. Dar dacă fermierul are un contract ferm pentru anul viitor cu supermarketul va creşte producţia, va crea noi culturi pentru a asigura cantitatea şi calitatea", a precizat Ioan Uţiu, care a mai adăugat că "acum la Minister sunt aproape de finalizare programele de reconversie şi programele de creare de noi livezi. Volumul alocat ca finanţare este mult mai mare, ştim că vin mere din alte ţări şi de aceea încercăm prin orice formă legislativă, legală să crem condiţii prin care să ajutăm fermierul român. În noul program este subvenţie europeană şi subvenţie guvernamentală. Negocierile la Comisia Europeană nu sunt simple, dar în noul PNDR lucrurile sunt schimbate substanţial. În funcţie de feedbak-ul pe care îl vom avea din zona pomicultorilor în implementarea PNDR-ului unele lucruri vor putea fi corectate în 2017”. Târgul Mărului a fost organizat de Primăria Municipiului Fălticeni în colaborare cu Asociaţia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Asociaţia Produs în Bucovina, Centrul Cultural Bucovina şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A XII-a ediţie a Târgului Mărului.
 Vizualizări articol: 2451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
A XII-a ediţie a Târgului Mărului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei