O nouă etapă din proiectul de modernizare a centrului municipiului Suceava s-a finalizat săptămâna aceasta, odată cu încheierea lucrărilor de pavare cu granit a zonei din jurul Palatului Administrativ.
Lucrările au fost realizate de asocierea de firme Victor Construct - AVB Total Proiect, care au câştigat licitaţia angajându-se să facă lucrarea pentru o sumă cu aproximativ 500.000 lei mai mică decât valoarea estimativă a proiectului. Contractul a fost semnat pentru suma de 2.497.642 lei plus TVA.
Inaugurarea esplanadei pietonale modernizate a avut loc ieri dimineaţă, când au fost coborâţi stâlpişorii retractabili montaţi în zonele de acces spre suprafeţele pavate cu granit.
„Prin coborârea bolarzilor vrem să marcăm simbolic finalizarea lucrărilor celei de-a treia etape de modernizare a zonei centrale. Primăria Suceava a început încă din 2011 să modernizeze această zonă centrală, în prima fază, pe fonduri europene, de la Biserica Sf. Dumitru până la sediul E.ON-ului. A doua fază, de la clădirea E.ON la intersecţia cu Aleea Nucului, s-a făcut din fondurile proprii ale municipalităţii, iar lucrările finalizate acum, de la intersecţia cu Aleea Nucului până la intersecţia cu strada Mitropoliei, s-au făcut din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul sucevean a anunţat că de anul viitor se va ocupa de continuarea modernizării zonei centrale a municipiului, până la magazinul Bucovina, iniţial din fondurile proprii ale municipalităţii, dar, pe cât posibil, se aşteaptă şi de un ajutor de la Guvern.
„Mulțumesc Guvernului României, reprezentat de prefectul Constantin Harasim, Consiliului Judeţean, care ne-a ajutat să promovăm acest proiect. Ne cerem scuze în faţa sucevenilor pentru deranjul produs aici în zonă. Deşi contractul era mult mai larg, termenul de executare fiind tocmai la finele anului, iată că lucrările au fost terminate de constructor mult mai repede.
Termenul iniţial promis era de 30 septembrie, dar e bine şi acum, la jumătatea lunii octombrie, să inaugurăm această zonă modernizată. S-a făcut o lucrare de calitate”, a adăugat Ion Lungu.
Zonă pietonală, dar cu acces pentru maşini
Deşi noua zonă modernizată a fost iniţial gândită ca suprafaţă pietonală, ca urmare a aglomeraţiei s-a luat decizia de a fi permisă şi parcarea autoturismelor, dar numai pe anumite porţiuni.
„Iniţial am zis să păstrăm această zonă preponderent pietonală, dar, din păcate, nu se prea poate acest lucru. Ideea era să determinăm oamenii să utilizeze parcările subterane. Dar asta era acum trei ani de zile, când am gândit noi proiectul. Dar dacă mergem acum la parcările subterane, sunt pline. O explicaţie a fenomenului o reprezintă creşterea mare a numărului de maşini din judeţ şi din municipiu. Tocmai de aceea vom ridica restricţia de acces, impusă prin montarea de bolarzi (stâlpi retractabili), încât să se poată parca pe porţiunea din faţa Bisericii Catolice, precum şi pe laterala CJ de pe Aleea Nucului, încât să descongestionăm traficul rutier în zona Palatului Administrativ”, a anunţat şeful municipalităţii sucevene.
Conform acestuia, accesul maşinilor pe suprafaţa placată cu granit nu ar trebui să cauzeze probleme, granitul montat fiind gros de opt centimetri şi conceput special pentru a se putea circula pe el şi cu autovehicule, în caz de necesitate.
Prefectul Constantin Harasim s-a declarat bucuros că s-a realizat o astfel de lucrare în centrul Sucevei şi că în sfârşit nu mai sunt probleme cu accesul către instituţia pe care o conduce:
„Mă bucur că această lucrare duce la crearea unui centru deosebit al municipiului reşedinţă de judeţ. Salutăm faptul că s-a găsit o soluţie să fie asigurate şi locuri de parcare pe această esplanadă pietonală, pentru instituţiile din zonă, încât zona are acum o dublă utilizare. A fost o perioadă de deranj, dar nu a creat mari probleme. Din acest moment vom deschide intrarea către Prefectură pe uşile din faţă”, a precizat Constantin Harasim.
Finalizarea lucrării, care a durat trei luni şi jumătate, a fost apreciată şi de administratorul judeţului Suceava, Ionuţ Adomniţei:
„Ne dorim cât mai multe lucrări de acest gen la nivelul municipiului şi al judeţului. Consiliul Judeţean Suceava va reface din fonduri proprii aleea de la intrarea C în clădire, ca să definitivăm această zonă modernizată”.
Statuia întemeietorului Sucevei revine în zona centrală
Odată cu încheierea lucrărilor de modernizare a zonei centrale, un adevărat simbol al Sucevei va fi readus în centrul municipiului – statuia domnitorului moldovean Petru Muşat, „exilată” în urmă cu mai bine de trei ani, pe platoul din faţa laboratorului de Conservare – Restaurare a Muzeului Bucovinei.
„Constructorul s-a angajat ca până la finele lunii să pună pe poziţie statuia lui Petru Muşat, întemeietorul Sucevei”, a ţinut să anunţe primarul Ion Lungu.
Soclul statuii este deja amplasat, dar mai sunt de făcut o serie de lucrări de amenajare a unei piaţete pietonale, îngrădite cu stâlpişori de granit, în jurul acestuia.
(17 oct 2015, 16:54:26
Din aceasta cauza vedem multe pete de ulei prin parcarile de al mall-uri sau hypermarket-uri.
Sunt curios in cat timp or sa apara respectivele pete de ulei si pe granitul nou montat.