Referitor la articolul „Mii de oameni lăsaţi zile în şir de E.ON la lumânare, efectele vânzării sistemului energetic naţional”, semnat de jurnalista Dana Humoreanu, apărut în ediţia din data de 14.10.2015 în ziarul Monitorul de Suceava, prin care primarul comunei Horodnic de Sus afirma că nu a ştiut nimic despre Codul Portocaliu şi nu a fost activat comitetul pentru situaţii de urgenţă sau de iarnă: „Pauză totală, nimeni nu ne-a anunţat nimic. Acum îmi spun să fac permanenţă. La permanenţă ce să fac? Să mă plimb singur prin primărie?”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava îşi rezervă dreptul la replică şi precizează următoarele:
Vineri, 9 octombrie 2015, ora 13.15, conform art.23, (3) din Anexa 1 la Ordinul Comun MMP/MAI nr. 1422/192 – Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnicepoluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră, de la Dispeceratul comun ISU/SAJ a fost transmis - conform procedurii, mesajul de tip SMS „ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN” tuturor membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, preşedinţilor Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă (primarii localităţilor), instituţiilor publice şi operatorilor economici sursă potenţială de risc, precum şi mass-mediei.
Duminică, 11 octombrie 2015, ora 10.17, Dispeceratul ISU/SAJ a transmis, prin aceeaşi procedură, AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ – COD PORTOCALIU, care a intrat în vigoare la ora 13.00, în aceeaşi zi.
Menţionăm că la primirea acestor mesaje Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, conform art. 58 (2), Capitolul V - Măsuri operative de intervenţie în situaţii de urgenţă din acelaşi act normativ, trebuie să desfăşoare o serie de activităţi, astfel: asigură permanenţa la sediul primăriei cu personal instruit în vederea primirii înştiinţărilor, prognozelor şi avertizărilor hidrometeorologice, a deciziilor Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă; întocmesc şi transmit rapoarte operative conform anexei nr. 8 la Regulamentul menţionat; folosesc toate mijloacele existente pentru a asigura avertizarea şi/sau alarmarea cu prioritate a populaţiei şi obiectivelor aflate în zonele de risc la inundaţii din revărsări de cursuri de apă, scurgeri de pe versanţi şi accidente la construcţii hidrotehnice, aşa cum sunt ele delimitate în planurile locale de apărare, precum şi a populaţiei aflate în zonele de risc pentru producerea fenomenelor meteorologice periculoase şi a poluărilor accidentale; declanşează acţiunile operative de apărare în zonele periclitate şi asigură participarea Serviciilor voluntare la acţiunile operative desfăşurate de specialiştii unităţilor deţinătoare de lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
Primarii, ca şefi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, au obligaţia, în baza art.29 (2), secţiunea 2, Cap. III din Regulament, să ducă la îndeplinire aceste măsuri.
Personalul operativ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a acţionat conform legislaţiei şi procedurilor legale şi îşi va îndeplini şi pe viitor atribuţiile specifice răspunzând cu acelaşi profesionalism la solicitările cetăţenilor şi administraţiei publice locale, în limitele competenţelor conferite de legislaţia în vigoare.
Compartimentul Relaţii Publice al ISU Suceava