Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Suceava din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Suceava a aniversat ieri 25 de ani de activitate, prilej de sărbătoare pentru foşti şi actuali colaboratori, de rememorare a provocărilor şi realizărilor din acest sfert de deceniu.
CJAP este structura din care fac parte consilierii, psihologii şcolari, logopezii, aceştia oferind informare, consiliere şi îndrumare pentru preșcolari, elevi, părinţi şi cadre didactice în problematici specifice: cunoaştere şi autocunoaştere, adaptarea elevilor la mediul şcolar, adaptarea şcolii la nevoile elevilor, optimizarea relaţiilor şcoală-elevi-părinţi. Totodată, CJAP propune şi organizează programe de orientare a carierei elevilor în unităţile de învăţământ din judeţul Suceava, realizează sondaje în rândul elevilor de clasa a VIII-a referitor la preferinţele în ceea ce priveşte liceul şi specializarea etc.
Manifestarea a fost moderată de Otilia Ţugui, psiholog şcolar, aceasta realizând o scurtă incursiune în istoricul de 25 de ani al instituţiei. „Pe 1 septembrie s-au împlinit 25 de ani de când în România au început să funcţioneze structurile pe baza cărora, ulterior, s-au înfiinţat centrele şi cabinetele de asistenţă psihopedagogică. În 1990 se numeau laboratoare judeţene, respectiv cabinete de orientare şcolară şi profesională. Puţini au fost cei care le-au prezis viaţă lungă şi mai puţini cei care s-au aruncat în această aventură. Dintre cei nouă temerari cu care a început în Suceava activitatea ce poartă astăzi numele de asistenţă psihopedagogică au mai rămas doar trei: Delia Drăgan, Nărcisa Botic şi Dorin Lisca”, a amintit Otilia Ţugui.
Deficit de psihologi şcolari în judeţ
La ceas aniversar au fost alături de CJAPşefi de instituţii şi autorităţi judeţene, din prezidiul evenimentului făcând parte Florin Bagiu, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Suceava, Gheorghe Lazăr – inspector şcolar general, Ilie Niţă – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Giani Leonte – preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava şi Constantin Mărgineanu – directorul Casei Corpului Didactic Suceava. Aceştia au evidenţiat importanţa activităţii Centrului de Asistenţă Psihopedagogică, au apreciat efortul şi strădania membrilor centrului în toate acţiunile şi proiectele întreprinse, accentuând totodată importanţa specialiştilor din asistenţa psihopedagogică.
Deşi prezenţa unui psiholog sau consilier şcolar în unităţile de învăţământ este, de la an la an, tot mai necesară, în şcolile din judeţ există doar 53 de consilieri şcolari (care deservesc 61 de cabinete), în condiţiile în care necesarul s-ar situa în jurul cifrei de 120. Dacă la nivelul municipiului Suceava peste 90% din reţeaua şcoală beneficiază de serviciile unui specialist, în celelalte zone ale judeţului deficitul de psihologi este acut.
Totodată, cabinetele şcolare deservesc un număr multe prea mare de elevi, ţinând cont că potrivit reglementărilor în vigoare este prevăzut ca un cabinet psihopedagogic să funcţioneze la fiecare 800 de elevi.