După 197 de zile de derivă, fără Consiliu Local şi cu mai multe improvizaţii la vârful administraţiei locale, municipiul Rădăuţi are de ieri la prânz un nou deliberativ şi un nou viceprimar. Practic, de la 31 martie 2015, când Curtea de Apel Suceava a decis dizolvarea Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, urbea cu aproape 30.000 de suflete a fost condusă, pe rând, de doi secretari de municipiu, Adrian Onciul, respectiv Marinică Sofronie, care au avut atribuţii limitate, ceea ce a creat o serie de disfuncţionalităţi în bunul mers al activităţii din primăria locală. Timp de şase luni situaţia de la Rădăuţi a fost ignorată de guvernanţi, chiar dacă reprezentanţi din aparatul primăriei s-au deplasat în câteva rânduri la Bucureşti, iar parlamentarii suceveni au intervenit de mai multe ori la forurile cele mai înalte. Abia la finele lunii septembrie Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea administraţiei publice locale nr. 215/2007 în sensul în care, în cazul dizolvării Consiliului Local, acesta se reconstituie din membrii supleanţi de pe listele partidelor care au reprezentanţi în deliberativ. Acest lucru presupune ca după convocarea prefectului, noul Consiliu Local reconstituit să îşi aleagă un viceprimar cu atribuţii de primar interimar, care va avea toate prerogativele legale pentru a semna certificate de urbanism, autorizaţii de construire. În acelaşi timp Consiliul Local va putea rectifica bugetul propriu pentru a asigura resursele financiare pentru buna funcţionare a municipiului, inclusiv pentru Spitalul Municipal Rădăuţi.
Bogdan Loghin a fost ales viceprimar cu scorul de 7 la 5 voturi
În aceste condiţii, prefectul Constantin Harasim a convocat ieri noul Consiliu Local pentru reconstituirea acestuia. Ședinţa, prezidată de decanul de vârstă, Alexandru Deneş, a debutat cu o neconcordanţă între numărul de supleanţi convocaţi de prefect, 13, şi cel rezultat de pe listele de partid, 12, însă după scurt timp s-a trecut la ordinea de zi, în formula cu 12 supleanţi. Cei 12 supleanţi, conform listelor electorale din 2012, Valică Radu şi Alexandru Deneş de la PDL, Daniel Apetrei, Mihai Boiciuc şi Toader Vasile Ciobîcă de la PNL, Bogdan Loghin, Maria Mehedin, Ondina Mandiuc-Andrei, Angelica Mocrei şi Adi Jecalo de la PSD, Viorel Moloce de la PPDD şi Bogdan Nicolau de la UNPR, au depus jurământul în calitatea de consilier local, după care proiectul de hotărâre pentru reconstituirea noului Consiliu Local a fost aprobat în unanimitate. Pentru alegerea viceprimarului au existat două propuneri, Bogdan Loghin – PSD şi Vasile Toader Ciobîcă – PNL, însă, după votul secret, câştigător a fost declarat Loghin, cu scorul de 7 la 5. La ultimul punct de pe ordinea de zi a întrunirii de ieri a fost validată componenţa comisiilor de specialitate din noul deliberativ, mai exact, comisiile de buget, de amenajarea teritoriului-urbanism, de cultură şi de administraţie locală.
Viceprimarul va fi delegat, prin ordinul prefectului, cu atribuţiile primarului de municipiu
Noul viceprimar, Bogdan Loghin, a declarat imediat după învestirea în noua calitate: „În primul rând, ţin să mulţumesc colegilor pentru încredere şi sper că vom lucra bine împreună. Există mai multe priorităţi, aducerea la zi a documentaţiei restante, rezolvarea situaţiei de la spitalul municipal, reabilitarea străzilor, în sfârşit, sunt foarte multe de făcut. Decizia pentru candidatura la calitatea de viceprimar am luat-o greu, deja am auzit prin sală unele răutăţi la adresa mea, însă vreau să precizez că, din punct de vedere material, am de pierdut foarte mult pentru că nu voi mai putea activa la firma mea. Am venit cu cele mai bune intenţii, nu voi amesteca politicul cu administraţia, şi îmi exprim speranţa că totul va fi bine, chiar dacă nu am experienţă în administraţia locală şi în domeniul juridic. Mai mult, voi fi asistat de profesionişti, întrucât intenţionez să colaborez cu consilieri personali. Doresc să-i asigur pe rădăuţeni că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru comunitate”.
Bogdan Loghin are 34 de ani, este absolvent de Știinţe Economice, a intrat în PSD în anul 2005 şi conduce o afacere în domeniul prelucrărilor metalice. Potrivit celor afirmate de secretarul municipiului Rădăuţi, Marinică Sofronie, urmează ca în cel mai scurt timp noul viceprimar să fie delegat, prin ordinul prefectului, cu atribuţiile primarului de municipiu, iar actualul deliberativ să aleagă un consilier care va prelua calitatea de viceprimar. La întrunirea de ieri au participat senatorul UNPR Mihai Neagu şi deputatul ALDE Constantin Galan.