Groapă lângă groapă sau, mai bine zis, baltă lângă baltă, aşa arată acum strada care poartă numele ilustrului dramaturg I.L. Caragiale, după ce meseriaşii de la Pfeiffer şi-au făcut de lucru pe acolo, pentru a monta o conductă de canalizare. Lucrarea a avut loc în toamna anului trecut, iar de atunci, locuitorii străzii trebuie să aibă grijă ca nu cumva să cadă în vreuna din gropile rămase în urma „readucerii la starea iniţială” a drumului, pentru că, la cât sunt de mari, există riscul să nu poată ieşi singuri de acolo.
„Au mutat pietrişul dintr-o parte în alta, asta au făcut. Le-am zis doar, lăsaţi-l aici că sunt găuri. În loc să refacă strada, ne-au lăsat cu gropile. Atâta ne-am rugat să nu plouă, că ne va fi tare greu, dar de acum, dacă au venit ploile, Dumnezeu cu mila”, spune Viorica Cuşman, a cărei casă este pe strada din cartierul Iţcani. Ca lucrurile să fie şi mai frumoase, de multă vreme nu mai au nici iluminat stradal, stâlpii de pe margine fiind doar de decor.
De cum intri pe strada I.L. Caragiale, nu poţi să nu te minunezi de câte gropi pot fi acolo, îngrămădite, cu mici porţiuni de asfalt între ele.
„De 50 de ani locuiesc în acest cartier, dar în starea în care se află acum această stradă nu a mai fost niciodată. Strada era practicabilă, chiar de nu a mai avut nimeni grija ei de multă vreme. Dar au venit cei de la Pfeiffer şi au făcut canalizarea astă toamnă. Au umplut cu pământ canalul săpat pentru introducerea conductei, iar rezultatul este vizibil – pe aici circulăm noi. Mă gândesc că nici în Epoca de Piatră nu era aşa ceva”, consideră Ştefan Covţun, care stă tocmai în capătul străzii.
Pentru că nu mai suporta starea drumului pe care îl străbate zilnic, rupându-şi maşina, s-a apucat să îl refacă singur, ajutat de un vecin. Dar amintindu-şi ce au păţit sătenii de la Marginea, care au refăcut singuri podul distrus de ape, s-a răzgândit.
„Împreună cu vecinul meu, am vrut să reparăm drumul singuri, dar ne este frică să nu păţim precum cei de la Marginea, să ne trezim cu vreun dosar penal. Nu avem pretenţii la asfalt, că şi aşa suntem consideraţi cetăţeni de lumea a III-a, cei din Iţcani, dar măcar să umple gropile cu pietriş”, mai spune Ştefan Covţun.
Când s-au adresat constructorului, să vină totuşi să le astupe gropile rezultate după ce muncitorii au aruncat „la mişto” câteva lopeţi de pietriş peste şanţul săpat, li s-a spus că strada este deja recepţionată de primărie şi că nu mai are nici o obligaţie acolo.
(16 oct 2015, 12:15:52