Dezastru în pădurile Sucevei, după ce ninsorile abundente venite mult prea devreme au pus o povară greu de suportat pe coroana arborilor care nu au apucat să-şi scuture frunzele.
Sub presiunea omătului îmbibat cu apă căzut în cele două zile în care a fost valabil codul portocaliu de lapoviţă şi ninsoare, mii şi mii de arbori din pădurile Sucevei s-au prăbuşit, cu rădăcinile smulse din pământ, s-au rupt în două, ca loviţi de o secure gigantică, ori s-au încovoiat spre pământ, ca în filmele SF cu fenomene paranormale.
Aceste imagini, ale dezastrului produs în doar două zile cu ninsori timpurii, au fost vizibile în cursul zilei de ieri, când preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a fost la o evaluate în teren cu şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, dar şi cu şefi de ocol, de district şi pădurari din ocolul Gura Humorului.
Acolo s-a produs aproape o treime din doborâtura de masă lemnoasă cauzată de ninsorile de duminica şi luni, pagubele fiind evaluate la aproape 30.000 de metri cubi, în cele 24 de ocoale silvice de stat din judeţ.
Cele mai afectate ocoale silvice sunt cele din partea de est a judeţului – Pătrăuţi, Adâncata, Marginea, Solca, Râşca, Mălini, Frasin, Vama, unde sunt preponderente speciile de foioase.
Chiar dacă acest fenomen cu efecte dezastruoase s-a petrecut în toate cele 24 de ocoale din subordinea Direcţiei Silvice Suceava, la cele din zona de munte, unde preponderente sunt coniferele, arborii au rezistat mai bine la neaşteptatele căderi de zăpadă de la început de octombrie.
Imediat după evaluarea pagubelor produse, conducerea Direcţiei Silvice Suceava a dispus scoaterea arborilor afectaţi din păduri şi punerea lor în valoare, conform prevederilor legale.