Căldura din caloriferele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare este asigurată, începând de astăzi, pentru următorii 20 de ani, de Thermonet. Termica, ce a prestat acest serviciu public din anii '70, a devenit istorie. O istorie care va mai „bântui” o perioadă administraţia suceveană şi pe cei de la care are de recuperat datorii.
Decizia de încredinţare a termoficării sucevene unui nou operator, privat, Thermonet, desemnat în urma unei licitaţii care a durat aproape un an de zile, a fost luată ieri, în urma a două şedinţe de Consiliu Local, una extraordinară şi alta „de îndată”, convocată la numai două ore de la încheierea primei.
Piesă de teatru, în două acte
Practic, ceea ce s-a întâmplat ieri poate fi considerată o piesă de teatru, precum „O noapte furtunoasă”, în două acte. Primul act s-a „consumat” în cadrul şedinţei de la ora 12.00, când o parte dintre aleşii locali, cei ai PSD, s-au arătat a fi total contra desemnării Thermonet drept câştigător al licitaţiei, invocând fel de fel de nereguli care ar exista, în opinia lor, în raportul comisiei de licitaţie.
Numai că proiectul respectiv, necesitând doar 12 voturi pentru a fi adoptat, a trecut chiar dacă ei au dat un vot negativ. Rezultat final – 12 voturi „pentru” (PNL), 7 abţineri (PSD), un vot „contra” – Adrian Arămescu, independent.
Arămescu a şi motivat de ce nu acceptă privatizarea acestui serviciu, considerând că povara termoficării oraşului nici nu ar fi trebuit să fie în „cârca” municipalităţii, ci a Guvernului, care s-a spălat pe mâini de orice responsabilitate, pasând primăriei o „minge fierbinte”.
„Pe noi ne-a întrebat cineva dacă vrem această termoficare? De ce nu a rămas la minister încălzirea populaţiei? Au aruncat-o în braţele Consiliului Local, ar trebui să le-o dăm înapoi. Problema e la Guvern, să o ia şi să o rezolve. Dacă nu, să renunţe la guvernare, s-ar descurca mai bine ţara fără ei”, a spus Arămescu.
Problema a apărut la cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, cel de delegare a serviciului de termoficare către câştigătorul licitaţiei, care necesita 16 voturi. Şi de această dată PSD s-a arătat contra, cerând să se facă încredinţarea serviciului către un alt operator dintre cei participanţi la licitaţie – Veolia sau Transagent, prin încredinţare directă, în baza procedurii de forţă majoră.
Deşi li s-a explicat că acest lucru nu este posibil, nefiind întrunite condiţiile legale, ca în cazul contractului de salubrizare menajeră, unde s-a rezolvat astfel o situaţie de blocaj, votul final a avut aceeaşi structură: 12 voturi „pentru”, 7 abţineri, un vot „contra”.
„Nu este altă soluţie, dacă nu votăm acest proiect, din această noapte nu va mai fi căldură şi apă caldă în Suceava”, a spus primarul Ion Lungu, care a convocat pe loc o nouă şedinţă de Consiliu Local, „de îndată”, pentru ora 16.00.
Lungu: „Nu ne putem permite să lăsăm Suceava fără căldură şi apă caldă!”
Aşteptată cu emoţie de mulţi suceveni, direct afectaţi de deciziile care urmau să fie luate ieri, şedinţa de la ora 16.00 a constituit o surpriză.
„Am avut discuţii cu toţi liderii partidelor politice – Ovidiu Donţu, Ioan Balan, Cătălin Nechifor. Dacă nu se aprobă acum, la ora 18.00 vom avea altă şedinţă, apoi la 20.00, la 22.00, de câte ori este nevoie ca să se rezolve problema, pentru că eu, ca primar, şi dvs, ca şi Consiliu Local, nu ne putem permite să lăsăm Suceava fără căldură şi apă caldă, de la ora 00.00. Asta le-am explicat şi liderilor partidelor din Consiliul Local, că de la miezul nopţii Termica nu mai poate da căldură nici măcar o oră. Este vorba de interesul comunităţii”, a spus Ion Lungu.
De această dată, consilierii PSD nu au mai votat „contra” nici unul dintre proiectele discutate. Închirierea instalaţiilor de la Termica necesare funcţionării sistemului de termoficare a fost adoptată în unanimitate, iar semnarea contractului cu noul operator a fost aprobată cu 18 voturi „pentru” şi o abţinere.
Astfel, Thermonet a devenit oficial noul operator de termoficare al Sucevei şi va furniza căldură în locuinţele sucevenilor, din această dimineaţă. Până acum, caloriferele sucevenilor au fost încălzite în aceste zile friguroase în cadrul probelor tehnologice de pornire a sistemului, care s-au încheiat ieri, la miezul nopţii.
Consilierii PSD au explicat, prin intermediul lui Cornel Grosar, de ce nu au votat acele proiecte din prima şedinţă.
„Atunci când am spus că nu votăm contractul a fost pentru că atunci când o facem trebuie să punem la dispoziţia prestatorului toate instalaţiile. Nu putem pune căruţa înaintea cailor. Mai întâi să stabilim instalaţiile pentru care discutăm de închiriere, iar apoi să discutăm contractul”, a spus Grosar, referindu-se la proiectul de închiriere a unor bunuri aflate în patrimoniul SC Termica SA.
„Mulţumesc consilierilor locali pentru maturitatea de care au dat dovadă. Vă spun cu mâna pe inimă că nu era altă variantă să putem da căldură şi apă caldă populaţiei”, a spus la final primarul Sucevei, Ion Lungu.
(15 oct 2015, 11:38:13