Lidia Sfarti, directoarea SC Starmod SA Suceava, nu va sta nici o zi la închisoare, şi asta pentru că magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au pronunţat o soluţie de achitare într-un dosar ajuns pe rolul instanţelor de judecată în urmă cu aproape trei ani. Soluţia de ieri era una previzibilă şi singura posibilă de altfel după ce Curtea Constituţională a decis că reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă nu mai constituie infracţiune.
Într-o primă fază, Lidia Sfarti a fost condamnată de Judecătoria Suceava la 1 an de închisoare în baza articolului 6 din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale. Prin aceeaşi decizie judecătorească, Lidia Sfarti a fost obligată în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Starmod SA Suceava, la plata către aceasta a sumei de 219.457 de lei, precum şi la plata accesoriilor fiscale aferente acestei sume, până la data plăţii efective.
Procurorii au trimis-o în judecată în decembrie 2012, iar în actul de sesizare al instanţei au reţinut că în calitate de director general al SC Starmod SA Suceava a reţinut şi nu a vărsat cu intenţie sume reprezentând impozite şi alte reţineri din salariile angajaţilor, pe care nu le-a transmis către bugetul consolidat al statului la scandenţa prevăzută de lege. Mai exact, este vorba despre sume rezultate din impozitul pe venituri din salarii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat, contribuţiile la bugetele de asigurări de sănătate şi de şomaj. Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au calculat că prin aceste acţiuni, Lidia Sfarti a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8 miliarde de lei vechi.
Chiar dacă Lidia Sfarti a fost achitată pe latura penală, magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au decis să menţină măsurile procurorilor prin care a fost instituit sechestru asigurător în vederea recuperării prejudiciului calculat cu ocazia anchetei.