Începând de ieri, comisarul Petrică Jucan nu mai ocupă funcţia de şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Suceava. Informaţia a fost confirmată de subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, care a explicat şi motivele pentru care comisarul Jucan nu mai ocupă funcţia menţionată.
„S-a primit o înştiinţare oficială din partea unei structuri de parchet prin care instituţia noastră a fost informată că s-a început urmărirea penală faţă de comisarul Petrică Jucan. Potrivit statutului poliţistului, în astfel de situaţii se ia măsura punerii la dispoziţie, iar persoana în cauză va trece la un serviciu neoperativ, cu consecinţele de rigoare”, a arătat subcomisarul Ionuţ Epureanu.
Atribuţiile de conducere au fost preluate de inspectorul principal Mihai Gabinat, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene, urmând ca săptămâna viitoare să se constituie o comisie care va împuternici o persoană care să preia cu titlu de interimar şefia Serviciului Poliţiei Rutiere Suceava.
Dosarul care l-a „îngropat” pe comisarul Jucan
Dosarul care a dus la punerea la dispoziţie a comisarului Petrică Jucan se află pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, şi vizează fapte comise în cursul anului 2013.
În urmă cu mai bine de doi ani, suceveanul Cristian Marius Emandi a rămas fără permisul de conducere care urma să-i fie suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.
În noiembrie 2013, lui Emandi i-a venit comunicarea oficială că nu mai are dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice. Se pare că şoferul a contestat această decizie, motivând că hârtia trimisă de Serviciul Poliţiei Rutieră a ajuns pe mâna soţiei, iar aceasta nu l-a înştiinţat. La această contestaţie bărbatul nu ar fi primit nici un răspuns, motiv pentru care a considerat că suspendarea de trei luni a expirat la începutul lui 2014.
Numai că, între timp, la cererea comisarului Petrică Jucan, agentul Ioan Stratu a intrat în baza de date şi a şters interdicţia lui Cristian Marius Emandi de a mai circula pe drumurile publice la volanul unui autoturism. Din motive necunoscute, această interdicţie în baza suspendării permisului de conducere a fost reintrodusă în baza de date a Poliţiei, iar în mai 2014, când Emandi a fost oprit în trafic, poliţiştii de la Rutieră au constatat că acesta nu avea dreptul de a fi la volan în acea perioadă.
Dosarul s-a aflat iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, dar Cristian Marius Emandi a fost absolvit de orice vină. Şi pentru că la mijloc erau mai multe neclarităţi, dosarul a ajuns pe masa procurorilor DNA Suceava.
Împotriva comisarului Petrică Jucan s-a început urmărirea penală în calitate de suspect, situaţie similară şi pentru agentul Ioan Stratu, dar cel mai probabil această calitate urmează să fie schimbată în cea de inculpaţi.