După dezbateri aprinse, inclusiv cu reprezentanţii băncilor, legea privind impozitarea creanţelor bancare a trecut de plenul Senatului. Propunerea legislativă pusă pe tapet de senatoarea liberală Steliana Miron a fost votată ieri de colegii săi din Senat, iar pentru a fi promulgată de preşedintele României trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor.
„Le mulţumesc tuturor colegilor din Plenul Senatului pentru că au susţinut proiectul privind reglementarea creanţelor cesionate. Votul favorabil pentru limitarea câştigurilor din valorificarea creanţelor bancare este o mare victorie pentru milioane de români. Sunt convinsă că va fi o lege foarte bună pentru mulţi români cu credite la bănci, mai exact pentru aproximativ 3 milioane de familii”, a declarat senatoarea suceveană.
Propunerea legislativă iniţiată de Steliana Miron priveşte limitarea câştigurilor fabuloase pe care recuperatorii le obţin din creanţele cesionate de la bănci.
Legea adoptată de Senat prevede un lucru foarte clar: creanțele cesionate pot fi valorificate până la un prag maxim, reprezentând dublul sumei din valoarea de cesiune a creanței prevăzute în contract, dar fără să depășească debitul principal. Dacă o creanță este cumpărată cu 5%, valoarea maximă ce se poate recupera de la debitori va fi de 10%. Această lege este în sprijinul debitorilor și pentru descurajarea firmelor de recuperări creanțe, puse pe căpătuială, care până acum obţineau câştiguri imense.
Dacă această lege intră în vigoare, debitorii au o șansă de a ajunge la înțelegere cu creditorii, una rezonabilă pentru ambele părţi.
Iniţial, propunerea legislativă prevedea taxarea cu 85% a veniturilor obţinute de recuperatori din executarea creanţelor cesionate de bănci, dar după dezbateri intense în comisii s-a ajuns la actuala formulă.
Potrivit Stelianei Miron, în situaţia ingrată de a fi executaţi de aceşti recuperatori se află circa 3,5 milioane de români, un număr imens pentru o ţară în care veniturile sunt destul de mici, iar cei care au luat credite de la bănci au ajuns în situaţia de a nu le mai putea achita.