Aleşii locali suceveni sunt convocaţi astăzi la o şedinţă extraordinară de Consiliu Local în care se va decide dacă sucevenii vor beneficia de apă caldă şi căldură în această iarnă, care şi-a arătat deja colţii, mai devreme decât de obicei, sau vor avea apartamentele transformate în frigidere, iar la robinete vor avea sloi de gheaţă.
Asta deoarece astăzi va fi supus spre aprobare raportul de evaluare al negocierii directe pentru încredinţarea serviciului de termoficare unui nou operator, precum şi o decizie de atribuire a contractului de delegare pentru serviciul public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice.
Practic, astăzi se va scrie o nouă filă din istoria modernă a Sucevei, pentru că ar putea fi momentul în care se renunţă oficial la serviciile Termica, societate intrată în faliment şi care nu mai are voie legal să mai furnizeze căldură şi apă caldă celor aproape 18.000 de consumatori racordaţi la sistemul centralizat.
Dacă se aprobă rezultatul negocierii directe – etapa finală a licitaţiei de încredinţare a serviciului de termoficare unui nou operator - atunci firma Thermonet, a cărei ofertă a fost desemnată câştigătoare, va începe să furnizeze căldură şi apă caldă chiar de mâine, 15 octombrie.
În caz contrar, sucevenii se vor afla într-un mare impas, pentru că nu va avea cine să le asigure serviciile de termoficare în această iarnă.
Pentru ca noul contract de delegare de gestiune pentru serviciul de termoficare să poată fi semnat sunt necesare minimum 16 voturi, fiind o problemă de patrimoniu. Cum o parte din componenţa Consiliului Local s-a arătat împotriva rezultatului licitaţiei, situaţia va fi una destul de încordată, fiecare vot contând mult.
„Sper să se aprobe în CL raportul comisiei de negociere şi hotărârea de atribuire a contractului, încât să nu mai avem nici o emoţie privind distribuirea căldurii şi apei calde în oraş. Nu cred că este vreun partid care să-şi asume responsabilitatea să lase sucevenii fără căldură şi apă caldă în plină iarnă”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care, ieri, a avut o nouă rundă de discuţii cu toate părţile implicate, pe problema transferului sistemului de termoficare de la Termica către Thermonet.
În prezent sucevenii au caloriferele încălzite graţie probelor tehnologice la cald efectuate de Termica, care au demarat odată cu răcirea accentuată a vremii, dar acestea sunt aproape finalizate.
Dacă Thermonet va fi desemnată astăzi oficial noua societate de termoficare a Sucevei, prin semnarea unui contract valabil 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani, noua societate va intra „în pâine” chiar de mâine, când va trebui să furnizeze primele gigacalorii către populaţie, la acelaşi preţ ca şi până acum - 185 de lei/gigacalorie, care este unul dintre cele mai mici tarife din ţară.
(14 oct 2015, 11:45:27