200 de elevi de la trei unităţi şcolare din Fălticeni, Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Colegiul „Vasile Lovinescu”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, au participat marţi, 13 octombrie, la sediul Casei de Cultură Fălticeni, la o acţiune de prevenire a traficului de persoane. Activitatea se înscrie în programul Săptămânii Prevenirii Traficului de Persoane (12-18 octombrie) şi a constat în vizionarea mai multor filmuleţe şi spoturi pe tema traficului de persoane.
Subcomisarul de poliţie Liliana Orza, coordonatorul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava, ne-a spus că scopul întâlnirii de la Fălticeni a vizat cu prioritate conştientizarea factorilor de risc şi abordarea educaţiei pentru prevenirea situaţiilor de risc cu privire la traficul de minori, în scopul identificării modalităţilor eficiente de prevenire şi înlăturare a riscurilor expunerii la fenomenul traficului de persoane, şi, totodată, adoptarea unei atitudini unitare a şcolii şi a întregii comunităţi cu privire la pericolul reprezentat de acestea.
„Traficul de fiinţe umane poate fi asociat cusclavia timpurilor noastre. Victimele sunt adesea recrutate, transportate sau adăpostite prin forţă, constrângere ori fraudă şi sunt exploatate în scopul obţinerii de profituri ilegale. De asemenea, traficul presupune o încălcare gravă a libertăţii şi demnităţii umane”, a completat Liliana Orza. Conform unui studiu publicat de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), cauzele pentru care copiii ajung victime ale traficului de persoane sunt multiple: lipsa resurselor financiare şi materiale în familie, lipsa de afecţiune, comunicare deficientă părinte-copil, familie conflictuală, familie dezorganizată, părinţi hiperautoritari sau hiperpermisivi, accesul necondiţionat la internet, factori de personalitate specifici, dorinţa de independenţă etc.
Activităţi la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava
În cadrul Săptămânii Prevenirii Traficului de Persoane, reprezentanţi ai Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava au continuat acţiunile de sensibilizare a publicului larg pe tema acestui flagel. Tot marţi, 13 octombrie, Centrul Regional Suceava a desfăşurat, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, mai multe acţiuni de prevenire şi informare cu privire la riscurile asociate traficului de persoane. La Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava s-a creat un grup de lucru axat pe discuţii şi dezbateri pe problematica riscurilor de victimizare pe linia prevenirii traficului de minori, precum şi implicarea elevilor în Campania de prevenire a traficului de persoane “Cere ajutor... Nu cerşi!”, care se va desfăşura până în luna martie a anului 2016.
La finalul activităţii, elevii Colegiului Naţional „Petru Rareş” au aprins o lumânare în memoria victimelor traficului de persoane care au trecut în nefiinţă, victime care nu au reuşit să scape din lanţurile traficului de persoane şi s-au stins undeva în lume, fără a li se mai cunoaşte vreodată identitatea. ,,Împreună suntem mai puternici. Fie ca gândul vostru bun să ajungă la celelalte victime, să aibă curajul să rupă tăcerea şi să aibă puterea să iasă din această lume a promiscuităţii. Noi suntem alături de ele şi le asigurăm de tot sprijinul”, a fost mesajul subcomisarului de poliţie Liliana Orza, coordonatorul Centrului Regional Suceava.