39 de localităţi sucevene au rămas parţial sau total fără energie electrică. Zăpada şi vântul puternic din ultimele zile au distrus nouă linii electrice aeriene de medie tensiune, alte 25 de linii electrice sunt nealimentate parţial, iar 502 posturi de transformare au rămas nealimentate. Conform datelor furnizate de E.ON, ieri încă nu aveau curent electric abonaţii din localităţile Botoşana, Pârteştii de Jos, Todireşti, Cacica (parţial), Cajvana, Botuşana (parţial), Dorneşti, Rădăuţi (parţial), Satu Mare, Frasin, Ostra, Stulpicani, Ciprian Porumbescu, Drăgoieşti, Moara, Suceviţa (parţial), Horodnic, Bădeuţi, Volovăţ, Grăniceşti, Solca, Fundu Moldovei, Suceava (parţial), Adâncata, Siminicea, Ipoteşti, Lisaura, Grămeşti, Rădăşeni, Bogdăneşti, Râşca, Boroaia, Crucea, Broşteni, Brodina, Izvoarele Sucevei, Ulma, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei. Până aseară, în jurul orei 18.00, numărul localităţilor în care nu era energie electrică era de 33, dintre care 11 nu aveau deloc energie, iar alte 22 erau alimentate parţial.
Reprezentanţii E.ON au declarat că au trimis în teren 15 echipe de muncitori, la care se adaugă alte câteva echipe ale firmelor cu care colaborează, spun ei, „pentru a interveni la aceste avarii. Echipele de electricieni ale E.ON Moldova au intervenit pentru a remedia defecţiunile din reţelele electrice şi pentru a reda curentul electric consumatorilor din aceste zone, doar că le-a fost greu să ajungă la avarii din cauza vegetaţiei căzute peste firele electrice, din cauza vremii, dar sperăm să fie identificate şi remediate toate avariile cât mai rapid. Situaţia este foarte schimbătoare şi ne confruntăm cu alte şi alte cereri de intervenţie”.
Consumatorii sucevenii pot să sune la numărul de telefon 0800 800 929 pentru a sesiza întreruperile de energie electrică.
Peste 2.200 de elevi din judeţ nu au mers ieri la cursuri
Ca urmare a ninsorilor abundente de duminică, urmate de avarii la reţelele electrice, cursurile au fost suspendate, ieri, în şcolile din şase comune sucevene.
Centralele termice nu au putut funcţiona în lipsa curentului electric, după ce mai mulţi arbori au rupt reţelele, astfel fiind imposibilă încălzirea sălilor de clasă.
264de elevi şi preşcolari de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 „Iulian Vesper” şi de la Grădiniţa Nr. 2 din Horodnic de Sus au stat ieri acasă, din cauza lipsei curentului electric.
Primarul din Horodnic de Sus, Gheorghe Sbiera, ne-a declarat că după ce s-a consultat cu directorul unităţilor de învăţământ a luat decizia să-i trimită pe copii acasă, având în vedere că centralele termice de la şcoală şi grădiniţă nu au putut fi pornite. Gheorghe Sbiera a spus că începând de duminică, în jurul orei 15.00, alimentarea cu energie electrică a comunei a fost oprită din cauza ninsorilor şi a vântului.
„Pentru copii e frig, de aceea am decis că ei vor pleca acasă. Mai bine acasă, decât la spital bolnavi”, a spus primarul din Horodnic de Sus.
Luni a fost vacanţă şi pentru cei 217 elevi ai Şcolii Gimnaziale Suceviţa, dar şi pentru cei 340 de preşcolari şi elevi de la Şcoala Gimnazială Ipoteşti.
Tot luni s-a pus lacătul şi pe Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa, 810 preşcolari şi elevi neputând merge la şcoală din cauza nefuncţionării centralelor termice.
Gelu Clitnovici, directorul liceului, a povestit că „elevii au venit la şcoală, dar în clasă erau 6-7 grade, afară erau -3. Nu avem curent electric, noi am încercat să asigurăm căldura, dar sobele nu sunt folosite de 6-7 ani şi nu am putut face ceva. Am vorbit cu E.ON şi a rămas că ne sună pentru a ne spune dacă situaţia va continua şi mâine (astăzi – n.r.). Ieri (duminică - n.r.) am încercat să vorbesc cu cei de la E.ON şi am insistat timp de 2 ore şi 42 de minute şi nu a răspuns nimeni. Abia azi dimineaţă la 7.05 mi-au răspuns. La noi e frig, zăpada e de 15 cm, de ieri ninge încontinuu. Au fost mulţi copaci încărcaţi cu zăpadă care s-au prăbuşit peste firele electrice şi de aici s-a ajuns în situaţia aceasta”.
Insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, a menţionat că fiecare şcoală va hotărî în Consiliul de Administraţie cum se va face recuperarea cursurilor de luni.
Tot luni au fost închise alte două unităţi, din Pârteştii de Jos (Liceul Tehnologic „Nicanor Moroşan” – 568 de elevi) şi Drăgoieşti (Grădiniţa Nr. 1 – 31 de preşcolari).
28 de intervenţii ale ISU, în noaptea de coşmar de duminică spre luni
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a avut, în noaptea de duminică spre luni, nu mai puţin de 28 de intervenţii pe raza judeţului, în urma apelurilor la 112 venite de la persoane care au cerut ajutor sau au sesizat probleme apărute din cauza căderilor de zăpadă. Cele mai multe intervenţii au fost legate de arbori căzuţi peste maşini sau pe carosabil. Cele 28 de intervenţii au fost în intervalul de timp duminică, ora 18.30 – luni, ora 8.30. Intervenţii numeroase s-au înregistrat în municipiul Suceava, însă probleme au fost şi la Rădăuţi, Fălticeni, Siret, Gura Humorului, Cornu Luncii, Frasin, Şcheia sau Vama.
Printre intervenţiile mai importante se numără şi cea de duminică seară, după ora 18.35, când un echipaj de pompieri a fost solicitat pe strada Mihai Viteazu din municipiul Suceava, unde trebuia îndepărtat un arbore ce era căzut peste două autoturisme. Tot duminică, în jurul orei 19.30, în municipiul Rădăuţi, pe strada Grănicerilor, s-a intervenit pentru defrişarea unui copac căzut peste trei maşini parcate. Aproximativ o oră mai târziu, tot în Rădăuţi, pe Calea Bucovinei, a fost defrişat un arbore despicat în două, care bloca accesul spre un bloc. Copacul prezenta pericol de prăbuşire peste trecători şi autoturismele parcate.
O situaţie problematică, duminică seară, a fost şi la Cornu Luncii. 12 arbori de la marginea drumului judeţean 209 au fost îndepărtaţi de un echipaj ISU. Cinci erau căzuţi pe carosabil, iar 7 prezentau pericol de prăbuşire pe drumul judeţean.
Mai târziu în noapte s-a intervenit şi la Negostina, unde un copac doborât de greutatea zăpezii apoase a blocat circulaţia de pe DJ 209D. Acestea sunt doar câteva dintre intervenţii, marea majoritate a celorlalte fiind tot pentru copaci căzuţi sau în pericol de cădere.
(13 oct 2015, 21:55:54