Odată cu scăderea accentuată a temperaturilor exterioare, care au coborât aproape de 0 grade Celsius chiar şi în timpul zilei, căldura a ajuns în locuinţele majorităţii sucevenilor graţie probelor de presiune la cald făcute de Termica în această perioadă.
Conform primarului Ion Lungu, căldura a ajuns duminică noapte şi în cursul zilei de luni la aproximativ 70% dintre sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, la restul urmând să fie făcute cât de curând manevrele de pregătire a reţelelor pentru începerea oficială a furnizării căldurii, anunţată pentru data de 15 octombrie.
„Principala problemă în aceste zile este legată de asigurarea căldurii şi apei calde la suceveni, motiv pentru care se fac probe la cald pe reţelele de termoficare. Furnizarea căldurii va începe oficial din data de 15 octombrie, când vor prelua cei de la Thermonet activitatea de termoficare”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.
Ion Lungu le-a solicitat celor de la Termica să facă aceste probe la cald în special la reţelele care deservesc unităţile de învăţământ, astfel încât să nu fie probleme cu asigurarea căldurii în sălile de clase ori în grădiniţe. De exemplu, probleme au fost depistate la reţelele care alimentează cu energie termică Grădiniţa „Prichindelul”, dar acestea au fost remediate în cel mai scurt timp posibil, încât ieri dimineaţă totul funcţiona normal.
La Liceul cu Program Sportiv, unde se fac lucrări în curte pentru racordarea clădirilor noi la coloana termică care alimentează instituţia de învăţământ, nu este încă posibilă asigurarea căldurii.
În mai multe zone ale Sucevei, odată cu probele de presiune la cald au apărut şi avarii, pentru remedierea cărora s-a intervenit cât de rapid posibil.
O altă problemă, cu care s-au confruntat mulţi dintre sucevenii la care căldura nu s-a făcut simţită, a fost cea a gigacalorimetrelor închise la nivel de scară de bloc, din voinţa locatarilor sau din neştiinţă, în cazul altora.
„Noi facem eforturi să ne asigurăm că poate fi furnizată căldură la toate unităţile de învăţământ şi treptat în toate blocurile din oraş racordate la sistemul centralizat”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Şedinţa de Consiliu Local în cadrul căreia se va lua decizia finală privind încredinţarea termoficării oraşului unui nou operator, Thermonet, care va putea furniza căldură din data de 15 a lunii, va avea loc mâine.
(13 oct 2015, 15:55:46
Contractele individuale la asociatie, speram ca vor fi facute pentru ca fiecare sa plateasca atit cit consuma.
La Suceava a fost realizată, printr-o investiție de 108 milioane de lei, o centrală în cogenerare de înaltă eficiență cu patru cazane de abur care funcționează cu biomasă.
ANRE are deja și o schemă de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficiență, stabilind anual producătorii beneficiari.