Zăpada de început de octombrie a răvăşit pur şi simplu întreg judeţul Suceava. Dacă la orele prânzului problemele erau doar punctuale, spre seară au apărut o avalanşă de sesizări şi cereri de intervenţie.
Pe mai multe drumuri din judeţ zăpada s-a aşternut într-un strat destul de consistent, iar multe maşini au derapat şi au ajuns în şanţuri. La fel s-a întâmplat şi cu o Dacia Logan în care se aflau patru fotbalişti de la Frasin care se întorceau de la un meci disputat la Dornişoara. Chiar dacă maşina a ajuns în şanţ, nici unul dintre pasageri nu a fost rănit, asta şi pentru că maşina circula cu viteză redusă.
Nu a fost singurul incident de acest fel, şi alte maşini fiind avariate ca urmare a poleiului format pe carosabil. De altfel, cele mai multe dintre maşini nu erau dotate cu cauciucuri de iarnă, iar orice atingere a frânelor se putea dovedi fatală.
Pentru a evita apariţia blocajelor şi a unor evenimente nedorite, autorităţile au decis aseară să restricţioneze traficul pe DN 17A între Sadova şi Marginea, permiţând doar accesul autovehiculelor cu masa sub 7,5 tone. Un strat consistent de zăpadă se aşternuse şi pe DN 17, în zona Mestecăniş, dar şi pe DN 18, care leagă Iacobeni de Borşa.
Zeci de localităţi au rămas fără energie electrică
Aseară, la ora 19.00, erau afectate 20 de linii aeriene de medie tensiune, circa 430 de posturi de transformare erau nealimentate, iar potrivit celor de la E.ON erau afectaţi consumatori din peste 30 de localităţi, respectiv Vicovu de Sus, Crucea, Broşteni, Fundu Moldovei, Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, Vama, Frasin, Brodina, Zamostea, Cajvana, Todireşti, Botoşana, Pârteştii de Jos, Cacica, Solca, Ulma, Straja, Izvoarele Sucevei, Frumosu, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Iacobeni, Vatra Dornei, Mănăstirea Humorului, Bădeuţi, Volovăţ, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Grămeşti, Rădăuţi şi Siret.
„Sunt echipe ale noastre şi ale celor cu care colaborăm plecate pe teren pentru a interveni la aceste avarii şi sperăm să fie identificate şi remediate cât mai rapid. Situaţia este foarte schimbătoare şi de la o oră la alta ne confruntăm cu alte şi alte cereri de intervenţie”, a declarat Sorin Munteanu, purtătorul de cuvânt al E.ON Moldova.
Legătura feroviară între Ardeal şi Moldova, sugrumată
Nici circulaţia pe calea ferată nu se derula în condiţii normale. Primele probleme au apărut în jurul orei 17.00, între Coşna şi Grădiniţa (Bistriţa), unde mai mulţi arbori au căzut peste reţeaua de contact şi peste şine. În felul acesta, legătura feroviară dintre Moldova şi Ardeal a fost întreruptă, iar trenurile au rămas blocate în diferite staţii CFR.
Blocaj total s-a înregistrat aseară şi în zona Todireşti, acolo unde trenurile care fac legătura între Suceava şi Cacica s-au văzut nevoite să staţioneze în aşteptarea echipelor de intervenţie chemate să înlăture vegetaţia căzută pe calea ferată.
Atât în domeniul feroviar, cât şi în privinţa alimentării localităţilor cu energie electrică, dar şi pe partea de drumuri, situaţia se schimba de la o oră la alta, iar astăzi, când meteorologii anunţă că va înceta codul portocaliu de vreme rea, este posibil ca judeţul Suceava să arate ca după apocalipsă.
Filtre de poliţie pentru verificarea pneurilor maşinilor pe perioada codului portocaliu de ninsori
Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a anunţat că în mai multe zone ale judeţului au fost instituite filtre de poliţie pentru verificarea stării pneurilor autovehiculelor, în special ale celor de mare tonaj. Constantin Harasim a spus că în funcţie de evoluţia vremii şi a stării drumurilor există posibilitatea ca traficul greu să fie restricţionat în anumite zone ale judeţului, pentru a se evita producerea unor blocaje. „Am vorbit cu cei de la Poliţie şi dacă situaţia o va impune vor fi echipaje de poliţie pentru verificarea stării pneurilor maşinilor, şi eventual pentru restricţionarea traficului greu. Depinde de evoluţia vremii. Iar dacă poleiul sau stratul de zăpadă de pe carosabil va crea probleme vom încerca să ţinem maşinile de mare tonaj în parcări pentru a nu bloca drumurile naţionale şi europene”, a spus prefectul judeţului Suceava. El a arătat că filtrele au fost organizate în special în zonele de drumuri în care au mai fost înregistrate probleme, respectiv în zona pasurilor Mestecăniş, Tihuţa sau Palma.
El a precizat că după primirea avertizării de cod portocaliu de ninsori, viscol şi vreme rece a fost convocat grupul tehnic de lucru din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Harasim a spus că pentru intervenţii au fost mobilizate 30 de utilaje de deszăpezire de la Secţiile de Drumuri Naţionale şi de la Direcţia de Drumuri Judeţene, la care se adaugă cinci autofreze şi două autoşenilate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul a mai spus că pentru intervenţii pe drumurile din judeţ este disponibil un stoc de 1.550 de tone de material antiderapant.
(13 oct 2015, 08:21:17