luni, 12 oct 2015 - Anul XX, nr. 237 (6049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Împreună la 25 ani”

Salvaţi Copiii – Filiala Suceava, la un sfert de secol cu poveşti de suflet, care salvează suflete

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Organizaţia Salvaţi Copiii – Filiala Suceava împlineşte astăzi 25 de ani de activitate (12 octombrie 1990), un sfert de secol în care s-au scris poveşti adevărate, s-au schimbat destine, s-au format oameni, s-au clădit sentimente, emoţii în sufletul fiecărei persoane care a intrat în contact cu „salvatorii de vieţi”. De 25 de ani, voluntarii suceveni au demonstrat că lumea în care trăim se poate schimba, oamenii pot deveni mai buni şi mai frumoşi, prin educaţie, perseverenţă, încredere, iubire, compasiune. Salvaţi Copiii – Filiala Suceava a schimbat destinul multor copii, indiferent de problemele cu care aceştia s-au confruntat la un moment dat.

La ceas aniversar, sâmbătă, 10 octombrie, la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc o întâlnire de suflet între membrii organizaţiei, parteneri, beneficiari, sponsori, specialişti, voluntari. Organizatorii au numit întâlnirea „Împreună la 25 ani”, împreună pe drumul anevoios „presărat cu lacrimi şi bucurii, cu umilinţe şi iubire, cu deznădejdi, cu speranţă, luptă, victorie, nopţi nedormite şi zile însorite, disperare şi împlinire, nervi şi recunoştinţă, muncă şi relaxare, drepturi şi obligaţii”. Omul îndreptăţit să spună toate acestea este, în primul rând, preşedintele Salvaţi Copiii – Filiala Suceava, Camelia Iordache, „motorul” organizaţiei, cum au spus unii, omul sensibil, care a pus mult suflet, a lucrat cu multă dedicaţie şi cu dorinţa de a face mult bine celor din jur. Ea a spus că nu ar fi putut singură. De aceea, la ceas aniversar, Camelia Iordache le-a mulţumit tuturor celor ce au avut încredere în ea şi în echipa cu care a lucrat, celor care şi-au pus sufletul şi timpul în slujba copilului, tuturor celor care au făcut ca proiectele iniţiate de Salvaţi Copiii să îşi atingă obiectivele, „tuturor celor care m-au făcut să devin puternică şi determinată şi tuturor celor care au înţeles că, uneori, Salvaţi Copiii e prioritar”.

 

Trofeu „pe viaţă, din suflet”

La evenimentul de sâmbătă a fost prezentă şi Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, care a felicitat echipa de la Suceava, şi a explicat că Salvaţi Copiii are şi rolul de a educa tinerii. „Vrem să creăm o altfel de societate, tinerii să devină mai buni ca noi. Apreciez mult echipa de la Suceava, mai ales că aici sunt condiţii mai vitrege de trai. Apreciez ce a făcut Camelia Iordache şi echipa ei, cât suflet au pus în activităţile desfăşurate, în dorinţa de a schimba ceva, mai ales că autorităţile locale nu au sprijinit mai mult filiala suceveană atunci când avea nevoie de un spaţiu. Fără Camelia aceste energii pozitive nu s-ar fi produs”, a spus Gabriela Alexandrescu, oferindu-i Cameliei Iordache, în semn de apreciere şi respect, un trofeu „pe viaţă, din suflet”.

Emoţionată, preşedinta filialei sucevene a Organizaţiei Salvaţi Copiii a spus: „Poate am fost un catalizator, dar fără voluntari şi specialişti n-aş fi reuşit să fac ce am făcut până acum. Salvaţi Copiii înseamnă nişte oameni care pentru o cauză nobilă aleargă 110 kilometri, oameni care fac şedinţe în parc, când nu au sediu, oameni care şi-au pus casele, garajele la dispoziţie pentru diverse activităţi, oameni care se întâlnesc între ei ca prieteni”. 

 

„Am învăţat, în primul rând, să fiu voluntarul propriei mele vieţi”

În cadrul întâlnirii de sâmbătă, din aula Universităţii ”Ștefan cel Mare”, a fost prezentat un film cu câteva date despre Salvaţi Copiii Suceava, cu poveşti de viaţă selectate din cei 25 de ani de activitate, şi a fost lansată şi o broşură în care echipa Salvaţi Copiii Suceava a încercat să adune 25 de experienţe care au făcut parte din existenţa Salvaţi Copiii – Filiala Suceava. Dintre cei care au aşternut câteva rânduri din experienţa lor în Salvaţi Copiii Suceava mulţi s-au aflat în sală. Fiecare dintre ei a povestit câte ceva despre ce a însemnat şi ce înseamnă Salvaţi Copiii pentru el.

Tudor - Alexandru Chibici, student în anul I la Facultatea de Studii Europene din Cluj, absolvent al Colegiului „Petru Rareş” Suceava, a spus că povestea sa de voluntar a început în 2010, când, împreună cu mama lui, voluntară la Salvaţi Copiii, a fost invitat la o manifestare organizată de Salvaţi Copiii Suceava. „Pe lângă faptul că mi-am dezvoltat şi îmbunătăţit calitatea de a vorbi în public, de a scrie un proiect, de a lucra în echipă, am legat multe prietenii cu voluntarii şi am înţeles că ajutându-i pe alţii, te ajuţi pe tine însuţi”. Împreună cu alţi voluntari suceveni, printre care şi Andrei Moscal, Tudor îşi doreşte să înfiinţeze o filială Salvaţi Copiii la Cluj.

O altă voluntară, Amy, a povestit că de când este la Salvaţi Copiii „am învăţat să iubesc în fiecare zi, am învăţat, în primul rând, să fiu voluntarul propriei mele vieţi, să nu aştept ajutor, ci să ofer ajutor, să nu aştept schimbarea, ci să pun piciorul în prag”.

 

A investi în ceilalţi dă un sens vieţii noastre”

Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei Patronale IMM Suceava, cu sprijinul căreia a fost posibilă şi publicarea broşurii 25 de ani Salvaţi Copiii - „25 de ani de poveşti”, a spus că organizaţia condusă de Camelia Iordache este un exemplu pentru noi toţi, pentru că investeşte în copii, în tineri şi le-a urat celor prezenţi o întâlnire la fel de frumoasă şi emoţionantă şi la 50 de ani de Salvaţi Copiii.

Margareta Lupaşcu a vorbit în calitate de jurnalist şi voluntar Salvaţi Copiii. „Când vorbesc despre organizaţie îmi apar în minte oameni, feţe, gesturi... Salvaţi Copiii a avut un mare impact în viaţa mea. M-a făcut să am răbdare la poveştile celorlalţi, mi-a dat o lecţie de omenie, implicare, un mod de a-i mobiliza pe ceilalţi, pentru că a investi în ceilalţi dă un sens vieţii noastre”, a spus Margareta Lupaşcu.

La rândul ei, Lena Ailincă, de 23 de ani asistent social în cadrul Salvați Copiii Suceava, iubită şi apreciată precum o mamă de voluntarii suceveni, a spus că a învăţat să-şi asculte propriii copii, după ce a ascultat poveştile copiilor intraţi în programele Salvaţi Copiii Suceava.

Profesoara de educaţie fizică Maria Reuţ, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, şi-a amintit cu drag de toate acţiunile desfăşurate de elevii ei împreună cu Salvaţi Copiii şi a spus că această colaborare va continua. La fel şi alte cadre didactice au vorbit despre experienţele lor, după ce au intrat în contact cu „familia” Salvaţi Copiii Suceava.

 

Cale către suflet, către voluntariat

Dr. Adriana Istocescu, medic primar neurologie psihiatrie pediatrică, „omul cu pastilele”, a spus că are o relaţie de colaborare de mulţi ani cu Organizaţia Salvaţi Copiii Suceava, pentru că, la recomandarea ei, mulţi copii au fost salvaţi de specialiştii din cadrul filialei sucevene, copii debusolaţi, copii care aveau nevoie de consiliere psihologică, copii ale căror aripi au fost tăiate înainte de a încerca să zboare, din cauza conflictelor din familie. Unii dintre cei prezenţi la eveniment sunt de părere că Salvaţi Copiii este „calea către suflet”, alţii spus că este „zâmbetul de pe chipul unui copil cu care viaţa a fost mai dură”.

Anca Ciutac, reprezentanta Shopping City Suceava, a spus că Salvaţi Copiii i-a deschis mintea şi sufletul spre voluntariat. Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a concluzionat că oamenii care lucrează de 25 de ani în Salvaţi Copiii Suceava sunt foarte modeşti. „Eu cred că au făcut 9.125 de activităţi, în fiecare zi din cei 25 de ani. Pentru mine, fiecare zi în care am o acțiune împreună cu Salvaţi Copiii este ceva în plus. Sunt oameni la care poţi apela oricând şi nu eşti refuzat”, a conchis Ionuţ Epureanu.

Toţi cei care au ales să fie sâmbătă alături de filiala suceveană a Organizaţiei Salvaţi Copiii s-au simţit ca într-o familie, unde lucrurile curg de la sine, de la inimă la inimă, unde au fost şi lacrimi, şi zâmbete de bucurie, unde toţi cei care au vrut să-şi exprime o opinie au făcut-o fără nici o piedică, unde echipa voluntarilor s-a îmbrăţişat, la final, după bunul obicei, iar ceilalţi le-au cântat „La mulţi ani!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salvaţi Copiii – Filiala Suceava, la un sfert de secol cu poveşti de suflet, care salvează suflete.
 Vizualizări articol: 3257 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Salvaţi Copiii – Filiala Suceava, la un sfert de secol cu poveşti de suflet, care salvează suflete4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei