Afacerile cu material lemnos sunt o atracţie tot mai mare pentru cei care doresc să se îmbogăţească rapid, iar evenimentele înregistrate în ultimele zile demonstrează cu prisosinţă acest aspect.
O acţiune derulată la finalul săptămânii trecute, pe linia transportului şi comercializării materialelor lemnoase, de poliţiştii de la Secţia Rurală Vadu Moldovei şi lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, a scos la iveală mai multe încălcări ale legislaţiei. Au fost aplicate 26 de sancţiuni în valoare totală de peste 11.000 de lei şi s-a confiscat cantitatea de 10,66 mc cherestea. Marfa a fost identificată la sediul SC Bran Wood SRL Boroaia, societate administrată de Vasile Saftean. Cheresteaua a fost acceptată fără aviz de însoţire şi alte documente prevăzute de lege, motiv pentru care s-a recurs la confiscarea materialului lemnos.
În cursul zilei de vineri, 9 octombrie, pădurarul de la Cantonul Silvic Nr. 3 Straja a observat doi indivizi care au tăiat ilegal opt arbori, iar o parte din material a fost şi sustras.
„În urma verificărilor efectuate a rezultat că locul săvârșirii faptei este situat pe raza comunei Straja. Cu această ocazie, în parcela silvică indicată au fost identificate opt cioate, provenite din tăierea, fără drept, a opt arbori de pe picior, nemarcați silvic, de esență rășinoase, cioate ce au fost inventariate de specialiștii silvici, rezultând un volum de 12,22 mc lemn lucru rotund rășinoase, cu o valoare de 2.634,08 lei. La fața locului a fost identificată parte din materialul lemnos provenit din tăierea în delict a celor opt arbori, în volum de 4,03 mc, care a fost predată în custodie pe bază de proces-verbal pădurarului, iar restul materialului lemnos a fost sustras de la fața locului”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.
Poliţiştii au întocmit dosar penal cu privire la infracțiunile de tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate și furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier naţional.