Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 oct 2015 - Anul XX, nr. 237 (6049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Demersuri

CFR nu a obţinut încă autorizaţia de construcţie pentru reabilitarea Gării Iţcani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de reabilitare a Gării Iţcani nu vor putea să înceapă până în momentul în care Primăria Suceava nu va emite autorizaţia de construire. Directorul regionalei Iaşi a CFR Infrastructură, George Radu Pipa, a declarat sâmbătă, la Suceava, în prezenţa ministrului Transporturilor, Iulian Matache, că lucrările de consolidare şi restaurare a Gării Iţcani nu pot fi începute până în momentul în care nu se va obţine această autorizaţie. El a precizat că CFR Infrastructură a obţinut toate celelalte avize necesare pentru începerea investiţiei, însă autorizarea de construire nu poate fi emisă de Primăria Suceava având în vedere că lipseşte certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra clădirii, care poate fi obţinut doar din arhivele de la Cernăuţi, din Ucraina.

„Noi am demarat reparaţia capitală a gării încă din 2012. Acum suntem în faza obţinerii de autorizaţii. Însă nu reuşim să obţinem autorizaţia de la Primăria Suceava pentru că ne lipseşte un singur document, care se cheamă certificatul de atestare a dreptului de proprietate. Dar cu ajutorul domnului ministru Iulian Matache s-a reuşit constituirea unei comisii interministeriale pentru deblocarea situaţiei şi sper ca în câteva săptămâni să obţinem acest document”, a spus Radu Pipa. El a precizat că în lipsa autorizaţiei de construire, la Gara Iţcani s-au efectuat lucrări de întreţinere la peron şi acoperiş. Radu Pipa a mai precizat că CFR Infrastructură a alocat din bugetul propriu o sumă de două milioane de euro, fără TVA, pentru lucrările de reabilitare şi consolidare a Gării Iţcani.

După ce a vizitat Gara Iţcani, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a ţinut să precizeze că aici trebuie în mod neapărat atât lucrări de consolidare, cât şi de restaurare, pentru a salva picturile din interiorul clădirii. „Eu cred că trebuie adusă în aceeaşi stare în care a fost odată. La această clădire nu trebuie doar să dai cu var. Este clar că e o clădire foarte frumoasă, care necesită şi lucrări de restaurare, nu numai de consolidare”, a spus Matache. Ministrul Transporturilor a subliniat că pentru reabilitarea acestei gări va trebui găsită o soluţie şi împreună cu autorităţile locale şi judeţene.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că instituţia pe care o conduce va accepta soluţia care va fi găsită pentru reabilitarea gării, iar până atunci va face, dacă va fi necesar, demersurile pe lângă autorităţile din Cernăuţi pentru ca CFR Infrastructură să obţină certificatul de atestare a dreptului de proprietate de care are nevoie.

 

Redeschiderea căii ferate de Rădăuţi la Putna mai are de aşteptat

Pe de altă parte, directorul regionalei Iaşi a CFR Infrastructură a făcut referire şi la redeschiderea căii ferate pe tronsonul Suceava – Putna. Radu Pipa a subliniat faptul că dacă până la Rădăuţi investiţiile pentru redeschiderea liniei ferate ar fi unele minime, nu acelaşi lucru se poate spune despre tronsonul Rădăuţi – Putna. „Între Rădăuţi şi Putna cred că vor fi lucrări mai de amploare din cauza stării infrastructurii. E vorba de traverse şi starea liniei. Avem o evaluare, însă ca bani nu putem spune cât e necesar, evaluarea fiind la nivel de materiale. Dar e multă muncă. Gândiţi-vă că la această linie până la Putna înlocuirea componentelor a fost refăcută în anii '50 cu material semibun”, a explicat Radu Pipa. El a mai adăugat că din punctul său de vedere pe tronsonul Rădăuţi – Putna ar trebui „o refacţie totală a căii”, adică înlocuirea tuturor elementelor ca urmare a uzurii sau scăderii siguranţei de funcţionare.

Pipa a spus însă că dacă se vor face lucrări minime de întreţinere şi cu păstrarea actualei viteze cu care se poate circula pe acest tronson, de 40 km/h, există posibilitatea redeschiderii circulaţiei feroviare între Rădăuţi şi Putna. Radu Pipa a mai precizat că CFR Infrastructură nu va putea începe lucrările de amploare pentru înlocuirea căii ferate între Rădăuţi şi Putna dacă CFR Călători nu va lua o decizie clară că intenţionează să opereze pe acest tronson.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CFR nu a obţinut încă autorizaţia de construcţie pentru reabilitarea Gării Iţcani.
 Vizualizări articol: 1775 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CFR nu a obţinut încă autorizaţia de construcţie pentru reabilitarea Gării Iţcani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei