Interesul fălticenenilor pentru ajutoare de încălzire a scăzut considerabil, doar trei familii având depuse dosarele la Primăria Fălticeni până joi, 8 octombrie. Locuitorii din urbea de pe Şomuz mai pot depune până pe 15 octombrie cereri de ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece 2015 – 2016. Autorităţile avertizează însă că cei care nu depun formularele până pe 15 octombrie vor primi ajutorul doar din luna următoare depunerii cererii.
“Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale şi lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri pentru sezonul rece 1 noiembrie 2015 -31 martie 2016 se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia. Pentru acordarea ajutorului la gaze naturale, precum şi a celui pentru lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri limita maximă a venitului net pe membru de familie este de 615 lei, atât în cazul familiilor, cât şi în cazul persoanelor singure, municipiul Fălticeni neavând sistem de încălzire centralizat”, a precizat Elena Rotaru, şefa Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Fălticeni.
Scăderea numărului de solicitanţi pentru subvenţie la încălzire a fost constantă în ultimii trei ani. În 2012 au fost înregistrate 256 dosare pentru acordarea de subvenţii familiilor care îşi încălzesc locuinţa cu lemne şi un număr de 1.450 de dosare pentru persoanele care folosesc gaz metan pentru încălzirea locuinţei. În 2013 au solicitat subvenţie pentru lemne 189 de familii, 1.131 familii care folosesc gaz metan pentru încălzire, la care s-au adăugat 68 de solicitanţi pentru subvenţie la energie electrică. Pentru iarna 2014 – 2015, au solicitat ajutorul pentru încălzirea cu lemne 136 de familii, pentru încălzirea cu gaz metan au fost depuse 888 de dosare, iar 72 de dosare au fost pentru subvenţie la energie electrică.
Numărul mic de solicitări din acest an are drept cauză controalele din iarna trecută făcute de Direcţia de Plăţi Sociale şi Curtea de Conturi la aproape o treime dintre cei care au încasat ajutoare pentru încălzire. Cu ocazia verificărilor s-a constatat că o parte dintre ei nu aveau acest drept şi au fost nevoiţi să dea înapoi banii pe care i-au primit pentru căldură. Au fost persoane ale căror venituri nu corespundeau cu cele care erau trecute pe cererile de ajutor de încălzire, unii dintre solicitanţi nu au ştiut că, dacă au moştenit o mică parte dintr-o altă proprietate, nu mai au dreptul la acest ajutor, sau aveau în gospodărie mai multe animale decât prevede legislaţia pentru acordarea subvenţiei.
„Condiţiile de acordare a subvenţiei pentru încălzirea locuinţei şi verificările suplimentare efectuate anul trecut îi determină pe mulţi să renunţe la acest ajutor. Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal. În ultima zi vor ajunge la primărie şi dosarele pentru acordarea subvenţiei depuse la asociaţiile de proprietari, dar până în prezent, numărul acestora este foarte mic comparativ cu anul trecut”, au mai explicat inspectorii Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Fălticeni.