Mai mulţi elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 3, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul de Industrie Alimentară şi Seminarul Teologic “Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, un cursant al unei şcoli postliceale sanitare şi două studente au primit rezidenţă la Modulul de Tip Familial ,,Micul Prinţ”. Beneficiarii, fete şi băieţi cu vârste cuprinse între 6 şi 20 de ani, provin din municipiul Suceava şi din câteva localităţi limitrofe şi au o situaţie materială precară.
„Micul Prinţ” este un serviciu de ocrotire de tip rezidenţial din cadrul Serviciilor Multifuncţionale de Tip Rezidenţial Suceava, aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, de care beneficiază 15 copii şi tineri care au o situaţie materială precară şi care au primit avizul Comisiei pentru Protecţia Copilului şi al instanţei de judecată. Fiind instituţie de tip rezidenţial, copiii şi tinerii servesc masa şi sunt îngrijiţi şi educaţi în regim intern, învăţând la unităţile şcolare din municipiul Suceava.
Se pune accent pe educaţie
„Micul Prinţ” are rolul de a asigura protecţia, creşterea şi îngrijirea copilului separat temporar sau definitiv de părinţii săi, ca urmare a stabilirii în condiţiile legi a măsurii plasamentului, de către comisia pentru protecţia copilului sau de instanţa judecătorească. Pe lângă găzduirea pe o perioadă nedeterminată, asistenţă medicală, suport emoţional, consiliere psihologică, copiii sunt ajutaţi să îşi facă lecţiile şi să aibă rezultate foarte bune la învăţătură, sunt antrenaţi în activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, fiecare dintre ei având un plan individual de protecţie. Faptul că se pune mult accentul pe educaţia copiilor reiese şi din rezultatele acestora: 12 beneficiari sunt elevi cu rezultate deosebite la mai multe şcoli sucevene, un beneficiar este student în anul II la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, altul la Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti, iar un altul urmează cursuri postliceale sanitare.
Personalul modulului de tip rezidenţial „Micul Prinţ” caută şi modalităţi de menţinere a legăturilor dintre copii şi părinţi, copii şi familia lărgită, prieteni şi alte persoane importante sau apropiate de ei. Serviciul de asistenţă socială specializată asigură rezidenţilor un mediu cât mai apropiat de mediul familial, astfel încât ei sunt participanţi direcţi la activităţile desfăşurate în interiorul centrului.
Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, a explicat că la internarea în centru „este evaluată situaţia actuală a copilului şi, în funcţie de problemele şi nevoile specifice identificate, se realizează un plan individualizat pe o perioadă determinată, urmărindu-se, de asemenea, şi obiective pe termen scurt, mediu şi lung, care pe lângă activităţile impuse de anumite evenimente în desfăşurare vor avea în vedere cu un caracter permanent dezvoltarea deprinderilor de autonomie personală”.
Formarea unor deprinderi de autonomie personală
Şefa Complexului de servicii multifuncţionale de tip rezidenţial Suceava, Rodica Ilisei, ne-a spus că minorii internaţi la „Micul Prinţ” pot să stea până ce termină ultima formă de învăţământ: liceu, facultate, masterat. „După terminarea unei forme de învăţământ, noi încercăm să le găsim un loc de muncă. În cadrul Complexului de servicii de tip rezidenţial Suceava deţinem şi o garsonieră, unde tinerii pot să mai locuiască o perioadă, până ce primesc o locuinţă socială sau îşi permit din salariu să plătească chiria unei locuinţe”, a mai completat Rodica Ilisei.
Banii de buzunar pe care îi primesc copiii care au rezidenţă la „Micul Prinţ” sunt utilizaţi exclusiv de ei. Copiii şi tinerii sunt încurajaţi, învăţaţi şi sprijiniţi să îşi gestioneze propriile resurse financiare provenite din banii de buzunar. Elevii sunt încurajaţi să îşi exprime opiniile în mod diferenţiat, „pentru a evita uniformizarea şi anihilarea dezvoltării personalităţii în mod individual, formarea unor deprinderi de autonomie personală, deprinderi de conduită în societate”, după cum au completat reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava.