Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, le-a solicitat primarilor din judeţ să acorde o importanţă maximă proiectelor pe care le vor promova în viitorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene. Cătălin Nechifor a participat miercuri, la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava, la o şedinţă cu primarii din judeţ în care a fost prezentată Submăsura 7.2. - Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României. Tot miercuri, la CCI Suceava a avut loc şi prezentarea Programului Operaţional Regional 2014-2020, eveniment organizat de Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
„Vreau să vă rog, aşa cum v-am mai rugat şi în trecut, să acordăm maximă importanţă cum plecăm la drum cu noile proiecte, este foarte important să ştim cerinţele ghidului pentru că sunt modificări faţă de trecut şi în egală măsură să fim în această perioadă şi activi pe PNDL. Sunt, după cum ştiţi cu toţii, 110 proiecte semnate pe PNDL care se implementează în Suceava, 75 de localităţi au proiecte pe apă, canal, drumuri, şcoli etc.”, le-a spus Nechifor primarilor suceveni prezenţi la şedinţa de la CCI. El a subliniat că aşteaptă o veste bună din partea Guvernului României, adăugând că în jurul datei de 20 octombrie a.c. ar putea să aibă loc o nouă rectificare bugetară pentru a putea finanţa proiectele amintite anterior.
Pe de altă parte, Cătălin Nechifor a mai declarat că România, ca stat membru al Uniunii Europene, se află în prima parte a ţărilor europene care lansează coduri de proiecte, ghiduri de solicitant, axe prioritare şi programe operaţionale.
“Aş vrea, pe scurt pentru că şi noi suntem beneficiari, Consiliul Judeţean, să punctez câteva lucruri. În primul rând Cetatea de Scaun a Sucevei, care a început ca proiect în 2011 şi care se termină, practic suntem la ultimele reglaje fine în această toamnă. La Spitalul Judeţean Suceava finanţăm investiţii prin POR creând astfel infrastructuri. Avem Centrul de Creaţie şi Conservare a Tradiţiilor Populare, Muzeul de Istorie, Mănăstirea Putna, Biserica Turnu Roşu finanţate prin POR. Cred că acest instrument, Programul Operaţional Sectorial, oferă o paletă foarte largă de activităţi”, a spus Cătălin Nechifor. El a mai precizat că prin Programul Operaţional Regional au mai fost finanţate 20 de şcoli din judeţul Suceava, amintind de Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava şi Liceul cu Program Sportiv Suceava.