Sloganul găsit de firma de consultanţă Genesis Management Consulting din Suceava, angajată de Primăria Suceava pentru realizarea documentaţiei de candidatură pentru titlul de oraş capitală europeană, este ”Inspiră, imaginează, simte”. Primarul de Suceava, Ion Lungu, l-a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, şi a precizat că sloganul va fi explicat, astăzi, de reprezentatul firmei, în şedinţa de Consiliu Local. ”A fost construit pe ideea că ai ce vedea în Bucovina, te inspiră, dar pentru asta trebuie să simţi. Simţitul înseamnă că trebuie să vii la faţa locului, trebuie să vizitezi Suceava”, a spus Lungu.
El a apreciat că documentaţia pentru candidatură este foarte bună, chiar dacă s-a elaborat într-un timp scurt, şi a felicitat firma pentru realizare.
În şedinţa extraordinară a Consiliului Local de astăzi vor fi supuse aprobării strategia culturală pentru candidatură, contribuţia de zece milioane de euro de la bugetul local pentru proiect, în cazul în care oraşul Suceava va fi selectat pentru acest titlu, precum şi asocierea cu Consiliul Judeţean şi cu Asociaţia Suceava Capitală Europeană a Culturii (CEAC) 2021, care va gestiona proiectul.
Hotărâri de asociere cu CL şi CEAC trebuie adoptate şi de Consiliul Judeţean Suceava şi aceasta se va întâmpla probabil mâine.
Oraşul care va fi capitală culturală în 2021 va fi anunţat în 2016
Primarul Lungu a reamintit că bugetul propus pentru proiect este de 25 de milioane de euro, din care zece milioane de euro de la Primăria Suceava, zece milioane de euro de la Guvern, două milioane de la CJ, două milioane fonduri europene pe cultură şi un milion din sponsorizări. Aceste sume trebuie date în perioada 2017-2022. ”Dacă vom fi selectaţi, aceste sume vor fi defalcate, vom face bugete adecvate. Deocamdată, acest apel de candidatură este unul cadru, principial. În măsura în care vom fi desemnaţi vom trece şi la partea analitică. Până la sfârşitul anului se decide care sunt oraşele selectate. După preselecţie, oraşul care va reprezenta România va fi anunţat în 2016”, a spus Ion Lungu.
Toate sumele - de la primărie, Consiliu Judeţean, cele atrase de la UE şi care vor veni din sponsorizări vor fi gestionate de CEAC, asociaţie din care fac parte profesori de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, persoane din viaţa culturală a oraşului şi consiliera personală a primarului, Doina Irimie.
Documentaţia pentru candidatura Sucevei la titlul de oraş capitală europeană a culturii va fi depusă la Ministerul Culturii sâmbătă.