În toamna anului 2015 a absolvit prima promoţie de studenţi ai Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană din cadrul Universităţii din Suceava, departament înfiinţat în anul 2012 prin eforturile prof. univ. dr. ing. Adrian Graur şi prof. univ. dr. Mihai Covaşă.
Prima serie de absolvenţi ai departamentului a susţinut examenul de licenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, iar o parte dintre absolvenţi s-au înscris ulterior la masterate organizate la Iaşi, Cluj, Suceava, Târgu Mureş, în timp ce alţii s-au angajat la spitale şi cabinete particulare.
Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană cuprinde două programe de studiu: Nutriţie şi dietetică şi Balneofizioterapie şi recuperare.
Pentru pregătirea studenţilor, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) colaborează cuSpitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Baza de tratament şi recuperare de la Vatra Dornei, Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi, clinici şi laboratoare medicale private.
Fiecare spital, unitate de alimentaţie publică, cantină sau creşă ar putea avea un nutriţionist
Coordonatorii departamentului spun că cele două programe de studiu sunt de interes naţional extrem de important, iar în prezent se lucrează la cadrul legal de implementare a calificărilor cuprinse în Registrul Naţional al Calificărilor. Această legislaţie, conformă cu cea internaţională, prevede ca fiecare spital, unitate de alimentaţie publică, cantină, unitate de învăţământ, creşă etc. să aibă angajat un nutriţionist. Proiectul aflat în discuţie în Parlamentul României se poate accesa la: www.cdep.ro/proiecte/2014/100/80/8/pl297.pdf. Se află, de asemenea, pe masa legiuitorilor din Parlament şi statutul balneofiziokinetoterapeutului: www.cdep.ro/proiecte/2015/400/40/0/em553.pdf.
Introducerea reglementărilor legislative menţionate va oferi posibilităţi multiple de angajare pentru studenţii USV .
„Trebuie să amintim aici contribuţia adusă de fostul rector, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, care, împreună cu prof. univ. dr. Mihai Covaşă, specialist în domeniul nutriţiei şi expert de talie internaţională, a pus bazele înfiinţării pentru prima dată la Suceava a unui departament cu profil de sănătate, la standarde internaţionale de pregătire. USV răspunde astfel nevoii formării de specialişti pentru recuperarea pacienţilor, dar şi cu rol în prevenirea şi tratamentul bolilor de nutriţie. Se cunoaşte faptul că în România numărul cazurilor de obezitate şi de boli asociate (cardiovasculare, diabet, cancer) este în continuă creştere atât la adulţi, cât şi la copii”, au transmis reprezentanţii USV.