Peste 10.000 de credincioşi au participat duminică la sfinţirea Catedralei Naşterea Domnului, din municipiul Suceava.
Târnosirea locaşului de închinăciune, a cărui piatră de temelie a fost pusă în urmă cu aproape 25 ani, a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul de Tulcea, alături de un sobor impresionant de preoţi din parohiile sucevene şi nu numai.
În sunet de buciume, cei patru ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române au fost primiţi cu pâine şi sare de edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi de celelalte gazde.
Sfințirea, ceremonial care marchează deschiderea pentru credincioşi a celui mai mare lăcaş de rugăciune din România, a cuprins, așa cum prevede ritualul, ungerea catedralei cu „Sfântul și Marele Mir”, în exterior și în interior, și stropirea ei cu apă sfințită.
Dat fiind numărul impresionant de credincioşi dornici să participe la eveniment, Sfânta Liturghie s-a oficiat în curtea catedralei, pe o scenă special amenajată, „îmbrăcată” în cetină de brad şi crini albi, loc în care doar credinţa, recunoştinţa şi iubirea de Dumnezeu şi-au găsit sălaş.
Mii de enoriaşi, într-o ordine aproape desăvârşită, au trecut prin Sfântul Altar, s-au închinat şi au lăsat pomelnice, de altfel trecerea prin Altar fiind permisă tuturor credincioşilor pe parcursul acestei săptămâni.
În mijlocul credincioşilor s-au aflat autorităţi locale şi judeţene, demnitari, ministrul secretar de stat pentru culte Victor Opaschi, precum şi George Becali, acesta fiind prezent în calitate de cofinanţator al lucrărilor de ridicare a catedralei.
A fost zi de mare sărbătoare pentru enoriaşii suceveni, dar şi pentru cei veniţi din judeţele vecine. Credinţa în Dumnezeu, smerenia, cugetul curat, dar şi curiozitatea pentru impozanta clădire i-a determinat să străbată zeci de kilometri pentru a participa la ceremonia de duminică.
„Ne place foarte mult şi slujba e deosebită. E o minune a lui Dumnezeu. Şi primire frumoasă şi lume multă. Am aşteptat foarte mult să venim şi ne-a ajutat Dumnezeu şi am ajuns. Sunt foarte împăcată în suflet. Din Valea Moldovei am venit pentru sfinţire. Cu ce-am putut am ajuns, din bucăţi”, ne-a mărturisit o enoriaşă.
Îmbrăcată în straie populare, „haina cea mai potrivită pentru că o moştenim din bătrâni şi trebuie dusă mai departe”, o altă enoriaşă ne-a spus că noua catedrală „este impresionantă şi să dea Dumnezeu să intre cât mai multă lume în ea să se mântuiască, să se roage”.
ÎPS Pimen - „Mă rog ca jertfa închinată acestei biserici să fie bine primită în împărăţia lui Dumnezeu”
Preotul paroh al catedralei, Petru Argatu, a subliniat că a fost nevoie ca autorităţi locale şi centrale, oameni de bine, să-şi conjuge eforturile pentru ca lucrarea de anvergură din intersecţia Mărăşeşti să ajungă la stadiul de astăzi şi a ţinut să mulţumească „celor care au ajutat cu mult sau cu puţin, cu braţe de muncă sau cu materiale de construcţii”.
Acesta a realizat o scurtă incursiune în istoricul lăcaşului, evidenţiind opreliştile, dar şi bucuriile din cei aproape 25 de ani de când s-au început lucrările de construire a sfântului lăcaş.
„Începută în anul 1991 de Societatea Credincioşilor Ortodocşi din Bucovina, până în noiembrie 1998 s-a executat doar radierul, respectiv cota minus 4 metri. S-a reuşit preluarea terenului pentru construirea catedralei, eliminarea anumitor litigii, săpături necesare, s-a casetat terenul, s-a pus armătura şi s-a turnat betonul. Din 1998 am preluat lucrările de construire a catedralei, astfel până în anul 2001 s-a realizat subsolul, s-a turnat placa de la cota zero, apoi hidroizolaţia în trei straturi, umplutura cu pământ. După o expertiză tehnică, s-a schimbat proiectul iniţiat realizat de Constantin Gorcea cu un alt proiect, cel de faţă, al lui Doru Ghiocel Olaş”, a punctat preotul.
Acesta a mai evidenţiat că au fost ani de-a rândul când s-au pus în lucru peste 150 de tone oţel beton, între 500 şi 700 metri cubi beton, peste 100 metri cubi cherestea, peste două tone cuie şi sârmă de legat. Însă au fost şi ani când s-au depăşit aceste cantităţi, de exemplu anul 2008, când s-au pus în lucru peste 1.200 de metri cubi beton, peste 200 tone fier.
La rândul său, ÎPS Pimen a mărturisit că numărul ctitorilor şi binefăcătorilor este foarte mare, iar „plata pentru ei este în cer, cum spune mântuitorul Iisus Hrisos”.
„Jertfa pe care au adus-o ei bisericii este lucru de taină şi Dumnezeu îi răsplăteşte cu bunătatea sa dumnezeiască. A fost o jertfă pentru a aduna materialele, munca şi chivernisirea, purtarea de grijă care a venit în sarcina celor de aici, în frunte cu părintele Petrică. Mă rog la bunul Dumnezeu ca jertfa închinată acestei biserici să fie bine primită în împărăţia lui Dumnezeu şi numele celor care au jertfit să fie scrise în cartea vieţii veşnice”, a conchis ierarhul.
ÎPS Teofan: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri"
Despre Sfânta Liturghie de ieri, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a mărturisit că aceasta a fost săvârşită în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru „toată această lucrare, zidită în inima oraşului”.
„E o zi mare, o zi când mila lui Dumnezeu se revarsă asupra Moldovei şi asupra acestei venerabile cetăţi, prin sfinţirea acestei preafrumoase, preamăreţe şi întru tot Sfântă Catedrală”, a spus Teofan.
În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul a îndemnat credincioşii să-şi iubească vrăjmaşii, aceasta fiind una dintre cele mai mari virtuţi creştine, pacea care izvorăşte dintr-o inimă care iubeşte vrăjmaşii fiind imensă.
„Suntem creştini, următori ai lui Hristos cel mort şi înviat. Iar printre cuvintele cele mai puternice care definesc identitatea noastră de creştini au fost <Iubiţi pe vrăjmaşii voştri>. Este bine înainte de toate să recunoaştem că acest cuvânt este unul dintre cele mai grele, cel mai greu de atins pentru noi, oamenii obişnuiţi, care abia reuşim să iubim pe prietenii noştri, pe cei care ne fac bine. Binecuvântaţi pe cei care vă blestemă, faceţi bine celor care vă urăsc pe voi”, a spus Teofan.
Ierarhul a punctat că aceasta este ţinta spre care creştinul adevărat trebuie să tindă şi, deşi e una înaltă şi de neatins pentru noi, oameni nevolnici şi slabi întru cele ale credinţei, se cuvine să nu pierdem din vedere ţinta.
Fraţii Argatu, distinşi cu diplome de excelenţă de Ion Lungu
Pentru contribuţia deosebită la construcţia Catedralei Naşterea Domnului, edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, a oferit diplome de excelenţă preoţilor Petru, Gavril şi Ştefan Argatu.
„Cu toate eforturile noastre, dacă nu erau aici trei oameni care s-au jertfit, astăzi nu era gata această catedrală. Am un deosebit respect faţă de familia Argatu şi vreau să spun că aceşti preoţi au lucrat în cei 12 ani de când îi ştiu cot la cot cu muncitorii”, a mărturisit primarul Lungu.
Gigi Becali a participat la slujba de sfinţire
La invitaţia preotului paroh Petre Argatu, duminică, în mijlocul credincioşilor s-a aflat şi latifundiarul George Becali. Prezenţa miliardarului a stârnit un interes ridicat în rândul enoriaşilor, acesta fiind întâmpinat cu aplauze la Suceava.
Totodată, în cuvântul său de mulţumire de la finalul slujbei de sfinţire, preotul Argatu şi-a arătat recunoştinţa faţă de cei toţi care au contribuit la ridicarea acestui edificiu, singurul aclamat şi aplaudat de mulţime fiind chiar Becali.
„Sunt mulţumită că l-am văzut şi pe domnul Becali. Am auzit că e ctitor şi am vrut să-l văd în carne şi oase. E mai frumos ca la televizor, e un om bun, respectat”, ne-a mărturisit Aspazia Onofrei, enoriaşă venită din Marginea pentru slujba de sfinţire
George Becali a finanţat în mai multe rânduri lucrările de ridicare a catedralei, prima donaţie fiind făcută în 2006, chiar la Suceava, când Becali a dat din buzunarul său 5.000 de euro pentru catapeteasma lăcaşului. Ulterior a achitat facturile restante ale catedralei, plus o parte din facturile curente emise pentru câteva materiale de construcţii, în valoare de trei miliarde de lei vechi.
Poliţia Locală şi-a dat din nou în petec
Afluxul mare de credincioşi a impus, în mod firesc, măsuri speciale în ceea ce priveşte circulaţia rutieră pe bulevardul George Enescu, poliţiştii locali având grijă ca nimănui să nu-i fie permis accesul cu maşina în zona din apropierea Sfintei Biserici.
Dovedind puţin prea mult exces de zel, poliţiştii locali au ţinut morţiş să arate faptul că respectă cu stricteţe litera legii şi nu iartă nici cea mai mică abatere.
Astfel, oamenii legii au interzis accesul maşinii în care se aflau cei trei înalţi ierarhi - ÎPS Teofan, ÎPS Tudosie şi PS Visarian – dincolo de barierele instalate pe bulevardul George Enescu, dinspre Nordic.
Înaltele feţe bisericeşti s-au conformat directivelor date de poliţişti şi au acceptat să parcurgă pe jos distanţa până la catedrală. Sideraţi de absurditatea situaţiei, cei care-i însoţeau pe înalţii ierarhi au insistat şi au dus muncă de convingere cu zeloşii oameni de ordine pentru ca aceştia să permită, în final, accesul maşinii celor trei arhierei până aproape de lăcaşul de rugăciune.
( 5 oct 2015, 11:13:51