Piaţa muncii din judeţul Suceava înregistrează, de aproximativ două luni de zile, o modificare de bun augur, oferta de locuri de muncă fiind una bogată, peste media ultimilor ani. Oferta este şi destul de diversă, pentru cei care au studii medii şi pentru muncă necalificată, tocmai la nivelul de studii de unde provin cei mai mulţi şomeri.
Cu toate acestea, rata şomajului nu a scăzut încă semnificativ în judeţ, gradul de ocupare a posturilor disponibile fiind destul de scăzut.
Ce meserii se caută în Suceava
Oferta la zi de locuri de muncă a Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) cuprinde nu mai puţin de 180 de posturi disponibile la agenţia din municipiul Suceava. Dacă pentru studii superioare oferta este redusă, doar şapte locuri de muncă, grosul ofertei vine pentru nivelul de calificare mediu. Ca tendinţă generală, se caută oameni care să lucreze la hoteluri şi restaurante, ca ospătari, barmani sau bucătari, şoferi, mecanici auto, dar şi cei care cunosc meserii de genul electrician, zidar, zugrav, strungar, rigipsar, fochist, frezor, asta pentru a da doar câteva exemple.
Faţă de ani anteriori, nu toţi agenţii economici au impus condiţia obligatorie a experienţei în domeniu, mulţi fiind dispuşi să preia oameni care vor să înveţe meserie la locul de muncă. Şi pentru muncă necalificată oferta cuprinde peste 60 de posturi disponibile. Asta în condiţiile în care doar o fabrică din Bistriţa, care are nevoie de muncitori pentru asamblare de cabluri auto, caută în Suceava 50 de viitori angajaţi.
Ofertă „presantă” de locuri de muncă, de la unii agenţi economici
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a declarat: “Cererea de locuri de muncă este în creştere de aproximativ două luni de zile, iar în anumite domenii cererea este una realmente presantă. Sunt firme care şi-au angajat agenţi privaţi de ocupare, care se ocupă exclusiv de această problemă a recrutării de personal. Deocamdată, la cât de presantă este cererea, nu se observă acelaşi ritm de scădere a ratei şomajului”.
Conform celei mai recente centralizări a AJOFM, rata şomajului în judeţ, la sfârşitul lunii august, a fost de 6,3%. În iulie rata şomajului a fost de 6,4%, în iunie de 6,5%, iar în mai de 6,3%. Cea mai mare rată a şomajului din acest an a fost în ianuarie, de 6,8%.
Foarte mulţi şomeri nu au nici o calificare
Important de precizat este că aproape 75% din persoanele înregistrate oficial fără loc de muncă în Suceava au nivel de pregătire primar sau gimnazial. Aşadar, teoretic, posturile de muncă necalificată ar trebui să se ocupe uşor din rândul şomerilor. Realitatea este însă uşor diferită.
Mulţi suceveni care nu au de ani de zile loc de muncă par să se fi obişnuit cu statutul de asistat social, iar când vine vorba de meserii, atât în domeniul alimentaţiei publice cât şi în domeniul auto, construcţii sau amenajări, o parte importantă de forţă de muncă este plecată din ţară, în timp ce tinerii care să urmeze o şcoală de meserii au cam dispărut în ultimii ani. De trei ani de zile au reînceput să fie promovate şcolile profesionale, însă efectele acestei decizii ar urma să se vadă în viitor.