Proiectul de modernizare şi extindere a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost prezentat, ieri, de managerul instituţiei, Vasile Rîmbu, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat membrii comitetului medical, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, arhitectul Constantin Gorcea şi directorul tehnic al firmei General Construct Suceava, Doru Gheaţă. Managerul Rîmbu a declarat că pe durata lucrărilor, mai ales a celor exterioare, cu utilaje grele, atât bolnavii internaţi în spital, cât şi personalul vor avea de suferit de pe urma disconfortului fonic şi şi-a cerut scuze în avans pentru aceasta. De asemenea, el a spus că ”indiferent câtă supărare generăm”, în condiţiile în care toată lumea vine la spital cu maşina, parcarea va fi asigurată în primul rând pentru autoturismele medicilor şi ale celorlalţi angajaţi ai spitalului şi mai puţin pentru aparţinătorii pacienţilor, care sunt rugaţi să caute locuri de parcare în zonele exterioare. Rîmbu a accentuat necesitatea extinderii UPU, având în vedere că din anul 2001, când a fost înfiinţată această secţie, până în prezent, numărul de prezentări a crescut de la 56.000 de persoane/an la peste 100.000 de persoane/an. Acelaşi lucru a fost întărit de preşedintele instituţiei care tutelează spitalul, Cătălin Nechifor. ”Soluţia este asumată din luna noiembrie a anului trecut şi nu există altă posibilitate. După şase luni, investiţia va creşte brand-ul spitalului şi gradul de satisfacţie al pacientului şi asta este ceea ce ne interesează”, a spus Nechifor.
Asumată este şi creşterea timpului până când va fi consultat de un medic în UPU un pacient care nu este din categoria urgenţă majoră. Până acum, timpul de aşteptare era de două ore. Pe durata lucrărilor, simulările arată că acest timp va fi depăşit în zilele aglomerate, dar va scădea sub două ore când UPU va funcţiona în spaţiul modernizat.
Peste şase luni, UPU Suceava va fi una dintre cele mai moderne din ţară
Pentru a evita, pe cât posibil, aglomeraţia, conducerea spitalului face apel la celelalte spitale din judeţ să rezolve cazurile care sunt de competenţa lor şi din aria lor de responsabilitate, astfel ca la Suceava să ajungă doar cazurile care reprezintă cu adevărat urgenţe.
În ceea ce priveşte finanţarea proiectului de extindere a UPU, patru milioane de lei sunt alocaţi de Ministerul Sănătăţii, 4,288 milioane de lei de Spitalul de Urgenţă şi 941.000 de lei de Consiliul Judeţean. Pentru noile dotări cu echipamente şi aparatură medicală, spitalul dă 3,46 milioane de lei şi Consiliul Judeţean 680.000 de lei. În total, ministerul asigură 30% din finanţare, spitalul 58% şi CJ 12%.
Preşedintele Nechifor a arătat că Spitalul de Urgenţă s-a bucurat, din anul 2008 încoace, de interesul şi sprijinul Consiliului Judeţean şi a exemplificat cu cifre: alocare de 1,9 milioane de lei în 2008, de 2,5 milioane de lei în 2009, de 2,1 milioane lei în 2010, de 4,8 milioane lei în 2011, de 2,3 milioane lei în 2012, de 3,7 milioane lei în 2013, de 10,7 milioane lei în 2014, ajungând la 20,9 milioane lei în 2015. ”Efortul se vede în infrastructura şi echipamentele de care dispune spitalul”, a subliniat Nechifor.
După finalizarea investiţiei de la UPU, această secţie va fi una dintre cele mai moderne şi bine dotate din ţară, fiind depăşită doar de cea de la Târgu Mureş, după cum a spus managerul Vasile Rîmbu.