Cinci inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi pentru o gravă faptă de agresiune comisă în urmă cu aproape doi ani de zile, pe 20 noiembrie 2013, la Arbore. În acea zi, Maria Cherar, în vârstă de 44 de ani, a fost bătută cu sălbăticie, în propria casă, cu parii, suferind leziuni care au necesitat 54-55 de zile de îngrijiri. După cum atestă clar documentele medico-legale, Maria Cherar a suferit leziuni cumplite, prin agresiune, o dublă fractură la un picior şi multiple răni la ambele braţe. Femeia şi membrii familiei acesteia au acuzat că ancheta a decurs extrem de anevoios, ajungând să protesteze şi în stradă din această cauză.
Procurorii au explicat însă că dosarul a fost unul foarte complex deoarece iniţial au fost şaptepărţi vătămate, însă ulterior şase dintre acestea şi-au retras plângerile penale şi au declarat că nu mai au nici o pretenţie.
Vasile Fierar, fiul său, Petrică Zlotar, Toader Fierar şi fiii acestuia din urmă, Alexandru Tudor Stîngă şi Sorin Marius Fierar, sunt cei cinci trimişi în judecată în acest dosar. Aceştia fac parte dintr-o numeroasă familie de romi - Fierar, aflată într-un vechi conflict cu familia de romi Puşcaşu. Mihai Puşcaşu, capul familiei, este concubinul Mariei Cherar, victima din acest caz.
Vasile Fierar şi Petrică Zlotar au fost trimişi în judecată pentru infracţiunile de „loviri sau alte violenţe”, „distrugere”, şi „violare de domiciliu”, în timp ce ceilalţi trei doar pentru ultimele două infracţiuni. Asta pentru că au intrat în casă, au provocat distrugeri, dar nu ar fi participat efectiv la agresiune.
În urma agresiunii femeia a avut nevoie de o complexă intervenţie chirurgicală, în urma căreia în picior i s-a montat o plăcuţă cu şuruburi. Femeia susţine că şi acum are mari probleme cu deplasarea. Costurile de spitalizare s-au cifrat la aproximativ 6.000 de lei.Deşi agresiunea a fost foarte gravă, inculpaţii au fost trimişi în judecată doar pentru infracţiunea de „loviri sau alte violenţe”. Asta pentru că, după noul Cod Penal, infracţiunea de vătămare corporală gravă este doar pentru victimele care au nevoie de cel puţin 90 de zile de îngrijiri medicale. O prevedere care poate face ca autorii unor agresiuni grave să scape cu pedepse destul de uşoare.
Celelalte şase părţi vătămate din dosar care ulterior şi-au retras plângerea sunt Maria Ştir, Florentina Elena Băcilă, Alexandra Puşcaşu, Petru Păduraru, Floriţa Păduraru şi Elena Puşcaşu.