Aproape 200 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor s-au petrecut în acest an, în primele nouă luni de zile, pe raza judeţului Suceava, mai bine de un sfert dintre acestea având consecinţe grave. Aşa rezultă dintr-o analiză a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, dată publicităţii ieri, în ziua în care în judeţ s-au organizat ample acţiuni de prevenire a accidentelor produse din cauza traversărilor neregulamentare.
Analiza arată că 197 de pietoni au fost victime în accidente rutiere de la debutul lui 2015. În urma acestor accidente au decedat 16 pietoni, au fost răniţi grav 50, alţi 140 de pietoni fiind răniţi uşor.
„Îngrijorător este faptul că peste 60% din aceste evenimente au fost provocate din vina pietonilor”, au mai subliniat poliţiştii.
Având în vedere această situaţie, ultima zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, cea de vineri, 2 octombrie, a fost dedicată prevenirii accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii.
Pietonii care trec strada pe lângă locurile marcate, foarte mulţi în Suceava
Între orele 8.00 şi 14.00, poliţiştii de la Serviciul Rutier Suceava, biroul şi formaţiunile de profil din teritoriu, poliţişti de proximitate şi de ordine publică din mediul rural, împreună cu poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au organizat şi desfăşurat peste 100 de activităţi de informare în unităţi de învăţământ, dar şi pe sectoarele de drum public identificate cu risc de accidente.
În municipiul Suceava, de exemplu, în cadrul unei acţiuni desfăşurate pe Calea Obcinilor, în doar câteva ore au fost identificate peste 80 de persoane care nu au respectat regulile rutiere privind traversarea.
„În unele cazuri locaţia prin care s-a făcut traversarea a fost la doar câteva zeci de metri de trecerile de pietoni marcate şi semnalizate. Cu toate aceste persoane s-au purtat discuţii, fiindu-le prezentate statisticile realizate la nivel naţional care evidenţiază faptul că fiecare a 620–a traversare neregulamentară este fatală”, a arătat subcomisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava.
Bătrânii şi copiii sunt cel mai adesea accidentaţi
În cadrul acţiunilor au fost aplicate doar avertismente şi au fost înmânate materiale preventive.
Acţiunea a avut şi o componentă legată de şoferi, care au provocat 40% dintre accidentele în care au căzut victime pietoni. În cele mai multe cazuri în care şoferii sunt vinovaţi de accidente de acest gen, aceştia fie nu acordă prioritate la trecerile pentru pietoni, fie acroşează oameni care se deplasează regulamentar, pe marginea drumului.
Cei mai mulţi pietoni care cad victime în accidente sunt copii şi vârstnici.