Triajul pacienţilor care se prezintă la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava se va realiza, de astăzi, într-un container special amenajat în curtea spitalului, la intrarea din aripa noua (în faţa secţiei de balneo-fizioterapie). Containerul a fost închiriat pentru şase luni, de firma care a câştigat licitaţia pentru modernizarea UPU, General Construct Suceava, de la firma Containex din Iaşi. Ieri dimineaţă, o echipă de la Containex lucra la ultimele amenajări pentru ca acest spaţiu să devină funcţional şi adecvat destinaţiei. Reprezentantul firmei, Mihai Constantin, ne-a declarat că este vorba despre un container compartimentat, de 12 metri pătraţi, izolat termic şi care dispune de facilităţile necesare activităţii de triaj pacienţi, inclusiv de încălzire. Principala problemă cu care s-ar putea confrunta atât pacienţii, cât şi personalul de la UPU ar fi aceea a aglomeraţiei, având în vedere că sunt zile în care numărul de prezentări depăşeşte 350 de persoane. Situaţia ar putea fi ameliorată pe durata celor şase luni, cât vor dura lucrările de extindere şi modernizare a Unităţii de Primire a Urgenţelor, dacă ar creşte adresabilitatea către medicii de familie, iar la UPU să meargă, măcar în acest interval, doar pacienţii care constituie cu adevărat urgenţe.
Două luni de lucru pierdute
Șantierul pentru UPU a fost deschis deja de General Construct, ale cărei echipe şi utilaje sunt la muncă, dar două luni au fost pierdute din cauza contestaţiilor făcute de firma Victor Construct după licitaţie.
Reamintim că licitaţia pentru extinderea şi modernizarea UPU a fost câştigată de General Construct încă de la mijlocul lunii iulie, cu preţul de 8.130.086 de lei, fără TVA, preţ în care sunt incluse atât aparatura, cât şi echipamentele medicale prevăzute în proiect.
Termenul maxim în care poate fi finalizată investiţia este de şase luni din momentul semnării contractului.
Proiectul de modernizare a UPU înseamnă extinderea acestei secţii a spitalului de la 780 de metri pătraţi, cât are acum, la aproape 1.900 de metri pătraţi. Spaţiile pentru consultaţii şi aparţinători vor fi mai mari, va exista flux separat pentru ambulanţe, cu bandă de circulaţie pe un sens, şi un spaţiu protejat pentru transferul pacienţilor. Urgenţele pediatrice vor avea un spaţiu extins, cu triaj vizibil şi uşor accesibil din toate punctele UPU. De asemenea, sunt prevăzute cabinete şi birouri pentru personalul medical. Din valoarea totală a proiectului, aproximativ 4,5 milioane de lei sunt destinaţi dotării cu aparatură şi echipamente medicale performante – computer tomograf, electrocardiograf, echipament de intubaţie, defibrilator manual, eco Doppler color cu trei sonde, monitoare EKG etc.
La finanţarea lucrărilor contribuie atât Consiliul Judeţean Suceava, cât şi Primăria Suceava, dar deocamdată de la bugetul local nu a fost virat nici un leu.