joi, 1 oct 2015 - Anul XX, nr. 228 (6040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lovitură grea

Valutistul Daniel Gulei Andronic, „uşurat” de peste 5,4 miliarde de lei vechi şi un braţ de bijuterii din aur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Daniel Gulei Andronic, valutistul sucevean călcat de tâlhari şi mai apoi de procurorii botoşăneni, a primit recent o nouă lovitură grea. Dosarul în care a fost anchetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani s-a finalizat, dar veştile pentru Andronic nu sunt dintre cele mai bune. Singura sa bucurie este că pe linie penală procurorii au dispus clasarea, dar nu doar faţă de sucevean, ci şi faţă de celelalte persoane cercetate în acest dosar. Daniel Gulei Andronic a fost cercetat pentru comiterea infracţiunilor de spălare de bani şi camătă, concluzia laconică a procurorilor fiind următoarea: „Nu există probe certe că persoanele au săvârşit infracţiunile”.

În schimb, mare parte din banii şi bunurile ridicate la percheziţiile din iulie 2013 au fost confiscate. Daniel Gulei Andronic a rămas astfel fără 64.460 de euro, 45.000 de lire sterline, 300 de dolari SUA şi 1.000 de coroane suedeze. În total, valutistul sucevean s-a ales cu o gaură de peste 5,4 miliarde de lei vechi.

Şi asta nu este tot. Deoarece firma SC Restmo Exchange SRL Suceava controlată de Daniel Gulei Andronic nu a putut prezenta documente din care să rezulte că are dreptul legal de a comercializa bijuterii, toate bunurile de acest fel ridicate la percheziţie au fost confiscate. Este vorba de 17 lănţişoare, 8 brăţări, 19 inele, 7 perechi de cercei, 4 medalioane, dar şi doi cocoşei, toate din aur. În total este vorba de aproape un kilogram de aur, ceea ce înseamnă o altă pagubă de peste 1 miliard de lei vechi.

 

Andronic a şi fost reţinut în acest dosar

Ancheta s-a finalizat după mai bine de doi ani, iar în prima fază a anchetei Daniel Gulei Andronic a fost reţinut. În vara lui 2013 el a fost acuzat că a făcut parte dintr-o reţea de spălare de bani, evaziune fiscală şi cămătărie, reţea în care, în numai câteva luni de monitorizare, ar fi realizat tranzacţii ilegale de peste un milion de euro.

Andronic a fost reţinut alături de alte 6 persoane, toate din Botoşani, iar ulterior a fost pus în libertate.

 „În urma administrării probatoriului, poliţiştii au stabilit că, în perioada martie – iulie 2013, suspecţii s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile, ca urmare a desfăşurării de activităţi ilegale de schimb de valută şi cămătărie. Ulterior, sumele de bani obţinute din aceste activităţi ar fi fost introduse în circuitul economic legal, prin intermediul unuia dintre suspecţi, administrator al mai multor case de schimb valutar din municipiul Suceava, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii respective”, se menţiona în comunicatul anchetatorilor remis presei în 2013.

Practic, valutiştii din Botoşani adunau sumele de bani şi le trimiteau la Suceava, unde erau trecute prin punctele de lucru ale firmei valutistului Andronic, pentru a li se pierde urma. Banii erau ulterior aduşi înapoi la Botoşani şi introduşi pe piaţa neagra.

Celelalte persoane cercetate în acest dosar au fost Vasile Gheorghiţă, Marcel Ungureanu, Petru Matei, Marcel Buraga, Jan Dreţcanu şi Aurel Matei, toţi din Botoşani.

 

A fost jefuit de ucigaşii lui Căjvănean

Daniel Andronic a mai fost pe prima pagină a ziarelor. Se întâmpla în decembrie 2008, când a fost tâlhărit în curtea vilei sale din Ipoteşti. Două persoane mascate l-au atacat cu un spray iritant-lacrimogen, l-au lovit şi i-au luat o pungă din plastic, în care s-ar fi aflat în jur de 80.000 de dolari SUA.

Ulterior, poliţiştii i-au identificat pe autori. Era vorba de Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, şi Iulian Spatariu, ambii din Adâncata, doi dintre cei şase indivizi care au participat la jaful comis în plină stradă asupra unui alt valutist, Cristian Căjvănean (pe 20 iulie 2009), soldat cu moartea acestuia din urmă, după 17 zile de agonie în „Reanimarea” Spitalului Judeţean.

În timpul jafului comis la vila lui Andronic, valutistul, deşi primise câteva jeturi de spray lacrimogen în faţă, s-a luptat cu agresorii, reuşind să-i smulgă lui Anton hanoracul, iar lui Spatariu cagula, obiecte vestimentare care au rămas, de altfel, la locul faptei. ADN-ul lui Spatariu avea să fie găsit ulterior pe cagula examinată de criminaliştii poliţiei.

„Legionarul” a mărturisit ulterior că se aşteptau ca Daniel Andronic să aibă asupra sa în jur de 1.000.000 de dolari SUA şi le-a arătat poliţiştilor şi locul de unde, anterior atacului, şi-au supravegheat victima, în zona pieţei agroalimentare din centrul Sucevei, unde Andronic făcea tranzacţiile cu valută.

 

Sacoşa cu 3 miliarde de lei vechi, pierdută şi apoi recuperată

Nu au fost singurele incidente în care Daniel Gulei Andronic a fost implicat. În seara zilei de 24 februarie 2009, în timp ce era urmărit de poliţişti, el a scos atunci din portbagajul maşinii sale, parcate în zona “Cuptorul de Aur”, sacoşa în care avea banii şi a intrat în casa de schimb valutar patronată de amicul său Costel Aureş, în incinta fostului magazin DOMO din apropiere. Aureş a refuzat să primească banii, iar în aceste condiţii Daniel Gulei Andronic a abandonat sacoşa cu bani lângă perete şi a plecat. În urma sa au venit poliţiştii care au găsit sacoşa. Imediat a apărut şi Gulei, care a declarat că sacoşa îi aparţine. Daniel Gulei Andronic a fost chemat la Poliţie să explice de unde provin banii, iar în cele din urmă sacoşa i-a fost restituită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valutistul Daniel Gulei Andronic, „uşurat” de peste 5,4 miliarde de lei vechi şi un braţ de bijuterii din aur.
 Vizualizări articol: 9908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Valutistul Daniel Gulei Andronic, „uşurat” de peste 5,4 miliarde de lei vechi şi un braţ de bijuterii din aur5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu! trimis de
( 1 oct 2015, 11:45:28
Aici a procedat bine anchetatori confiscandui tot si lasat in libertate, ca asa poate ca individul asta sa mai incalce legea si uite asa se mai confisca ceva de la el, asa ca nu pierde nimic statul roman, din contra are numai de castigat.
1.1  RE: Comentariu! trimis de
( 1 oct 2015, 15:13:25
Ce-ti mai place sa ucizi limba romana!laughing)))
2.   Stai ca sa trezit dorel! trimis de
( 1 oct 2015, 15:51:46
dorele sa impartit pijamalele, treci dracu la somn ca te cauta mata sa-ti dea si lapte cu mamaliga boule
2.1  RE: Stai ca sa trezit dorel! trimis de
( 1 oct 2015, 16:47:06
" sa impartit pijamalele"laughing:)):)). Mare idiot mai esti mai cetatene!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei