Căldura şi apa caldă în municipiul Suceava ar urma să fie asigurate, din 15 octombrie, de un nou operator de termoficare – Thermonet.
Transferul sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice, de la Termica către Primăria Suceava, iar apoi de la primărie către Thermonet, urmează să fie făcut în perioada 13 – 15 octombrie, după cum a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
„Am avut discuţii cu noul operator care a câştigat licitaţia, în ideea de a ne pregăti cu preluarea sistemului de termoficare. După supunerea la aprobare în CL a noului operator de termoficare, în perioada 13 – 15 octombrie ne vom ocupa şi de predarea-primirea instalaţiilor de funcţionare a sistemului de termoficare. Vreau să-i asigur pe suceveni că vor avea căldură şi apă caldă şi în acest an şi vom face tot posibilul ca şi costurile populaţiei să fie cât mai mici”, a spus Lungu, după o întâlnire de câteva ore cu Valeriu Iftimie, directorul firmei Elsaco, ce deţine 49% din acţiunile firmei Thermonet, desemnată să presteze servicii de termoficare în Suceava pentru următorii 20 de ani.
„Am convenit o foaie de parcurs, strategia de predare-primire, modul de lucru cu utilizatorii finali, am discutat să facem un proiect comun de reabilitare a reţelelor termice, inclusiv la nivel de scară de bloc, în colaborare cu proprietarii... Am să prezint toate datele şi consilierilor locali, care sper să voteze această asociere în data de 13 octombrie, când se va discuta raportul comisiei de licitaţie”, a spus Lungu.
Reacţiile negative ale liderului local al PSD, Ovidiu Donţu, nu au fost comentate, dar intenţia de vot exprimată de acesta pentru reprezentanţii partidului în Consiliul Local este considerată o greşeală fundamentală.
„Nu cred că cineva îşi permite să lase sucevenii fără căldură! Am văzut reacţia reprezentanţilor unui partid, că nu vor să voteze acel proiect. Dacă îşi asumă responsabilitatea ca sucevenii să rămână fără căldură, e problema lor. Aici s-a lucrat foarte transparent, iar atât decizia de realizare a noii centrale termice, pe biomasă, cât şi desemnarea unui nou operator de termoficare au fost votate în unanimitate de toate partidele reprezentate în Consiliul Local. Toate partidele au avut reprezentanţi în comisia de licitaţie. Dacă reprezentantul lor nu a mai venit la şedinţe, din diverse motive, este altceva”.
Primarul Sucevei s-a arătat încrezător în privinţa funcţionării sistemului centralizat de termoficare nu doar anul acesta, ci pe termen lung.
„Cred şi sunt convins că putem rezolva problema căldurii la Suceava. Săptămâna trecută, când am avut discuţii la Bucureşti, la ANRE, am fost felicitaţi pentru că suntem singurul oraş din ţară în care încălzirea este asigurată de la o centrală nouă, performantă, pe biomasă. Avem varianta să stăm cu mâinile încrucişate şi să lăsăm lucrurile să curgă de la sine sau să ne zbatem să avem un sistem civilizat, eficient, de termoficare în municipiul Suceava.
Deja vin norme prin care nu se mai pot monta decât centrale de apartament mai scumpe, apar taxele de poluare, se scumpeşte gazul metan... Dacă noi vom reuşi să avem o gigacalorie la un preţ suportabil şi servicii de calitate, sunt convins că oamenii se vor întoarce la sistemul centralizat”, a spus Ion Lungu.
În opinia sa, un atu al faptului că Elsaco se află, alături de Adrem Invest, în spatele Thermonet, îl reprezintă experienţa lor în domeniu, compania ocupându-se de gestiunea termoficării şi în alte oraşe din ţară.
( 1 oct 2015, 11:17:01