Angajaţii şcolilor din Rădăuţi vor să iasă în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la situaţia administrativă a municipiului.
Prof. Gheorghe Șorodoc, liderul Sindicatului Învăţământ „Bucovina” Rădăuţi, a menţionat că profesorii din municipiu nu şi-au primit drepturile băneşti câştigate în instanţă, aferente semestrului al III-lea al acestui an, iar pentru lunile noiembrie şi decembrie nu sunt bani suficienţi pentru plata integrală a salariilor oamenilor şcolii.
„Dacă nu s-a putut face o rectificare bugetară pentru hotărârile judecătoreşti, nu se vor face suplimentări nici pentru bugetul pentru plata salariilor. În unele şcoli, cele cu număr mare de elevi, sunt bani pentru salarii, însă sunt unităţi – Şcoala Nr. 1, Şcoala Nr. 2 şi grădiniţele - unde fondurile sunt insuficiente, sunt bani pentru circa 80% din necesar. Am putea lua de la unităţile care au surplus şi să redistribuim sumele, însă trebuie făcută o rectificare bugetară, lucru care la Rădăuţi este imposibil la momentul actual”, a explicat Gheorghe Şorodoc.
Acesta a mai menţionat că problema municipiului Rădăuţi priveşte întreaga comunitate, însă este o ocazie pentru parlamentari de a arăta că învăţământul este prioritate naţională, iar acest lucru începe de la condiţia socială a cadrului didactic şi a sistemului de învăţământ în general.
Acesta cere ca toţi factorii de decizie să se implice în găsirea de soluţii ţinând cont de faptul că aceste probleme nu privesc numai învăţământul, ci şi sănătatea, administraţia, acordarea de ajutoare pentru încălzire şi a ajutoarelor sociale. În acest sens, Şorodoc face un apel către toţi parlamentarii de Suceava de a întreprinde demersurile necesare către Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe, Ministerul de Justiţie, în rezolvarea situaţiei de la Rădăuţi.
„În şedinţa extraordinară din data de 29 septembrie s-au creionat mai multe direcţii de acţiune. Liderii de sindicat de la toate unităţile de învăţământ din Rădăuţi au venit cu rezultatele consultării membrilor de sindicat şi în urma analizei a rezultat ca imediată formă de protest organizarea unui miting. Vom depune la Prefectura Suceava solicitare pentru un miting, pentru data de 15 octombrie 2015, la ora 14.00”, a explicat Şorodoc.
În situaţia în care până la data organizării mitingului problema rămâne nerezolvată, sindicaliştii vor să organizeze o şedinţă extraordinară cu toţi liderii de sindicat din zonă şi cu participarea conducerii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, pentru declanşarea de proteste radicale ulterioare.