Municipalitatea suceveană trebuie să achite către Termica, în următoarele două luni, o datorie de 2,5 milioane de lei (peste jumătate de milion de euro), pentru a evita executarea silită.
Această obligaţie de plată vine ca urmare a unei hotărâri a instanţelor de judecată, cu caracter definitiv şi executoriu, rămasă definitivă prin decizia din 11 septembrie a Curţii de Apel Suceava, prin care Primăria Suceava este obligată la plata sumei de 2,5 milioane de lei către Termica.
„Vă somăm ca în termen de zece zile de la primirea prezentei să achitaţi către Termica cei 2.500.000 de lei. În caz contrar vom iniţia procedura executării silite pentru recuperarea debitului acordat, urmând a suporta şi onorariul executorului judecătoresc şi celelalte cheltuieli prilejuite de executarea silită”, se specifică în notificarea transmisă pe 18 septembrie Primăriei Suceava, de către lichidatorii judiciari Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi MGA Insolvency SPRL.
Practic, termenul limită pentru achitarea datoriei, rezultată ca urmare a unei decizii de Consiliu Local din 2013, de majorare a capitalului social de la Termica cu zece milioane de lei, bani achitaţi parţial, a expirat.
Cu toate acestea, ameninţarea cu executarea silită nu a mai fost pusă în practică, cel puţin deocamdată, ca urmare a negocierilor purtate de conducerea Primăriei Suceava cu reprezentanţii lichidatorilor judiciari.
„Această majorare de capital se poate face până la sfârşitul anului, conform prevederilor legale, care acordă trei ani de zile pentru efectuarea plăţii în astfel de situaţii. Lichidatorii judiciari de la Termica ne-au acţionat în instanţă, care a stabilit un nou termen, în sensul să achităm aceste sume mai devreme. Am primit deja o notificare în acest sens. Am avut discuţii cu administratorul judiciar şi ne-am înţeles ca prima dată să plătim penalităţile, urmând ca suma în sine să fie achitată eşalonat în perioada următoare”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Din banii care vor ajunge la Termica din vistieria primăriei e posibil să fie achitate şi salarii compensatorii către angajaţii societăţii, care vor fi concediaţi colectiv începând cu luna octombrie.
„Este posibil ca din această majorare de capital să fie plătite o serie de drepturi salariale către salariaţi, pentru că atunci când s-a făcut acea majorare de capital social, indirect, aceasta a fost ideea, de a ajuta salariaţii să poată primi plăţile cuvenite”, a mai spus şeful municipalităţii sucevene.
Noua povară pe bugetul local vine la scurt timp după ce municipalitatea suceveană şi-a golit conturile achitând contribuţia care îi revine pentru amenajarea gropilor de gunoi ecologice.
„Ăsta e blestemul Termica, vom mai avea de plătit pentru ea şi la un an de zile după ce nu va mai exista. Important este să reuşim să dăm apă caldă la populaţie”, a concluzionat primarul Ion Lungu, conştient că problema este departe de a fi soluţionată.
(30 sep 2015, 11:21:01